Έντυπη Έκδοση

Επιδότηση εταιρειών για 20 χιλιάδες προσλήψεις

Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

ΧΕΙΡΑ φιλίας στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμβάλει στην ανακοπή του «τσουνάμι» απολύσεων που φαίνεται στον ορίζοντα, τείνει η κυβέρνηση. Σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, θα προβλέπει την επιδότηση των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

Το σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία τουλάχιστον 20.000 νέων θέσεων εργασίας, θα προβλέπει:

* Την ενίσχυση των επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις.

* Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για τέσσερα χρόνια, ενώ η επιδότηση θα αφορά τις εισφορές τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου.

* Κατά τον πρώτο χρόνο, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 100% των εισφορών. Κατά τον δεύτερο χρόνο, το ποσοστό της επιδότησης θα περιορίζεται στο 75%, κατά τον τρίτο χρόνο στο 50% και κατά τον 4ο χρόνο στο 25%.

* Καθ' όλη τη διάρκεια της επιδότησης, η επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα υποχρεούται να μην κάνει απολύσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, καθώς ουσιαστικά η επιχείρηση θα αναγκάζεται να επιστρέψει στο ασφαλιστικό ταμείο το σύνολο των εισφορών που έχει γλιτώσει από την ημερομηνία της πρόσληψης.

Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται εντελώς απρόθυμες στο να προσλάβουν υπαλλήλους και ειδικά όταν πρόκειται για συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα, ακόμη και η επιτυχία του προγράμματος επιδοτήσεων δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη. Κι αυτό διότι είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ικανός αριθμός επιχειρηματιών πρόθυμων να αναλάβουν τη δέσμευση ότι δεν θα απολύσουν εργαζόμενους για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.

Στην κυβέρνηση έχουν όμως έναν ακόμη προβληματισμό: το πώς θα αναπτύξουν έναν μηχανισμό ελέγχου που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος. Με την Επιθεώρηση Εργασίας ουσιαστικά στις μέρες μας να υπολειτουργεί, υπάρχει ο φόβος ότι οι επιχειρήσεις θα εκμεταλλευθούν τον νέο νόμο για να... αντικαταστήσουν το σημερινό προσωπικό με νέο, φθηνότερο (λόγω των επιδοτήσεων).

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας για την επόμενη διετία είναι εφιαλτικές. Ηδη οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 650.000, ενώ για το 2010 αναμένεται περαιτέρω αύξηση. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:

*Στον κλάδο του τουρισμού υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω πτώση του τζίρου το 2010 κατά 10-15%. Αυτό, αν επιβεβαιωθεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης.

Οι κατασκευαστές

*Δεύτερος ευπαθής κλάδος στον οποίο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας είναι ο κλάδος της οικοδομής. Ηδη οι κατασκευαστές έχουν απειλήσει με πάγωμα κάθε οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη φορολογία των ακινήτων, το καθεστώς έκδοσης των νέων οικοδομικών αδειών αλλά και την εκκρεμότητα των ημιυπαιθρίων.

*Το Δημόσιο δεν θα απορροφήσει εργαζόμενους το 2010, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε το πάγωμα των προσλήψεων. Επίσης, με την πολιτική του «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» που θα ισχύσει στο διάστημα 2011-2013, ουσιαστικά βγαίνει από το προσκήνιο ο μεγαλύτερος εργοδότης της ελληνικής οικονομίας.

*Πολλοί από τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν το 2009 στο Δημόσιο με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου ή stage θα βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας το 2010.

*Μετά τον Φεβρουάριο αναμένεται έκρηξη απολύσεων και στον χώρο του εμπορίου. Κι αυτό διότι από αυτό το χρονικό σημείο και μετά εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να σκάνε ακόμη περισσότερες επιταγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία