Έντυπη Έκδοση

Τα σκληρά μέτρα ξεσηκώνουν τους Ιρλανδούς

Στους δρόμους βγαίνουν οι Ιρλανδοί, διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το υπερβολικό της έλλειμμα και να πείσει τις αγορές για την αξιοπιστία της.

Τα ιρλανδικά συνδικάτα έχουν κηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία για μεθαύριο Τρίτη. Το ιρλανδικό Δημόσιο αναμένεται να παραλύσει, καθώς στην απεργία θα μετάσχουν από πυροσβέστες μέχρι καθηγητές, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η γενική συνδικαλιστική ομοσπονδία Unite ανέφερε ότι τα μέλη της στα τοπικά συμβούλια, τις υπηρεσίες υγείας, την εκπαίδευση και άλλους τομείς του Δημοσίου έχουν ψηφίσει υπέρ της απεργίας με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 80% και 95%.

Ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού για το 2010 στις 9 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας προβλέπει την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ, μέσω αυστηρών περικοπών στον δημόσιο τομέα και με το πάγωμα των μισθών των υπαλλήλων. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αύξηση 6% το 2008 για τους 350.000 δημόσιους υπαλλήλους της χώρας, αλλά πήρε πίσω την υπόσχεση υπό το βάρος των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει η κρίση.

Ολα στις τράπεζες

Την ίδια όμως στιγμή που παγώνει τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ετοιμάζεται να δώσει 54 δισ. ευρώ για την αγορά τοξικών παγίων των τραπεζών. Η Ιρλανδία έχει επίσης εθνικοποιήσει την τράπεζα Anglo Irish και έχει αποκτήσει το 25% στις τράπεζες Bank of Ireland και Allied Irish Banks, επιχορηγώντας τες με 3,5 δισ. ευρώ την κάθε μία.

Το έλλειμμα της χώρας ξεπερνάει φέτος το 12% και είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση κατάφερε, όμως, να πάρει παράταση για τη μείωσή του στο 3% το 2014. Η ιρλανδική οικονομία αναμένεται φέτος να παρουσιάσει συρρίκνωση 7,5% και 2,5% του χρόνου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης δείχνουν να βγαίνουν από την ύφεση. Η ανεργία αναμένεται να φθάσει στο 15,5% από 4,5% το 2007.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιρλανδία