Έντυπη Έκδοση

SIEMENS

Πράσινο σχέδιο

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία, η Siemens, με εφευρέσεις από τον τηλέγραφο μέχρι το τραμ στο ενεργητικό της, αλλά και το πρόσφατο πολύκροτο σκάνδαλο με τις μίζες στο παθητικό της, διεκδικεί πρώτο ρόλο στην «πράσινη επανάσταση».

Σ' αυτό το επερχόμενο «πράσινο κύμα της εκβιομηχάνισης», που το πολιτικό πλαίσιο του προσδοκά να σκιαγραφήσει τον επόμενο μήνα η σύνοδος της Κοπεγχάγης, τον γερμανικό κολοσσό κατευθύνει ο άνθρωπος που τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναλάβει την ανασυγκρότησή του: ένας κοσμοπολίτης μάνατζερ, ο Peter Loscher, Αυστριακός 52 ετών, που σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Βιένη και στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και διοίκηση επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, ενώ από την προϋπηρεσία του ξεχωρίζει η θητεία του ως στελέχους της General Electric, της ισχυρότερης ανταγωνίστριας της Siemens στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, με την απαραίτητη μετά το σκάνδαλο κάθαρση στην ιεραρχία του ομίλου, αναδιοργάνωσε το σύστημα λειτουργίας της, ώστε να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις. Για όλα, αντί για κάποια απρόσωπη επιτροπή, θα είναι υπεύθυνα συγκεκριμένα στελέχη. Με αιματηρές οικονομίες (περικοπή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα έξοδα και κατάργηση 17.000 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων και πωλητών) είχε προετοιμαστεί για την κρίση.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, για τον Peter Loscher είναι οι «πράσινες τεχνολογικές εφαρμογές» του 21ου αιώνα, καθώς η παγκόσμια αγορά του είδους υπολογίζεται να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ ώς το 2020 και στη Γερμανία να ξεπεράσει τόσο την αγορά αυτοκινήτου όσο και τον μηχανουργικό κλάδο.

Η Siemens προσδοκά να αυξάνει κατά διψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια τις πωλήσεις «πράσινων προϊόντων», που πέρυσι έφτασαν τα 19 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία