Έντυπη Έκδοση

Μεγάλες, αλλά αβάσιμες, προσδοκίες

Καθώς οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, διαψεύδοντας τα προγνωστικά, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι επιφυλάσσει το 2010.

Το βέβαιο είναι πως η ταυτόχρονη άνοδος σήμερα όλων των αγορών δεν μπορεί να έχει συνέχεια, γιατί απλώς είναι παράλογη. Δεν μπορεί να ανατιμώνται οι μετοχές παντού και συγχρόνως να ανατιμώνται τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα, μαζί με τα εμπορεύματα.

Τα μηνύματα που στέλνουν οι επενδυτές είναι αντιφατικά, γιατί μαρτυρούν υψηλή διάθεση ανάληψης ρίσκου στις τοποθετήσεις (μετοχές, εμπορεύματα) και ταυτόχρονη συναίσθηση του κινδύνου που τους υποχρεώνει να ασφαλίζονται με αγορές κρατικών ομολόγων και χρυσού. Κάποια από τις δύο αυτές αντιφατικές τάσεις πρέπει τελικά να επικρατήσει. Και εάν αποδειχθεί πως τα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της οικονομίας αποδίδουν ελάχιστα, ενώ συγχρόνως επιδεινώνουν άλλα προβλήματα (δημοσιονομικός εκτροχιασμός, φούσκα αγορών και νέων χρεών, διεθνής νομισματική αποσταθεροποίηση, λόγω μη ανατίμησης του γουάν και συνεχιζόμενης υποτίμησης του δολαρίου), τότε το πιθανότερο είναι το 2010 να αποδειχθεί έτος δοκιμασίας για τις διεθνείς αγορές.

Οι αγορές δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Fed και των λοιπών κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν την επεκτατική νομισματική πολιτική τους (χαμηλά επιτόκια, ηλεκτρονική εκτύπωση χρήματος) και τη διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα, ακόμη και εάν οι κυβερνήσεις φρενάρουν, λόγω αυξημένων ελλειμμάτων και χρεών. Οι αγορές στα επίπεδα τιμών που κινούνται σήμερα προεξοφλούν ανάκαμψη της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας το 2010 και μάλιστα ταχύτερη των τρεχουσών ρυθμών. Αυτό σημαίνει πως αναμένουν ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ, π.χ. στις ΗΠΑ από το 3,5% του γ' τριμήνου. Ομως απουσιάζουν οι ενδείξεις για το βάσιμο μιας τέτοιας προσδοκίας.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κινείται σε μηδενικά επίπεδα (0,1%), η ανεργία ξεπέρασε το 10%, η αγορά κατοικίας έκανε νέα βουτιά (-10,6% τον Οκτώβριο) και ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών κατρακύλησε εκ νέου σε επίπεδα οικονομικής συρρίκνωσης (47,7 τον Οκτώβριο). Μόνο θετικό στοιχείο τελευταία ήταν η άνοδος 1,4% των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο.

Οπως δήλωσε η γνωστή αναλύτρια Meredith Whitney (διευθύνων σύμβουλος στο Advisory Group) στο CNBC, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και η αμερικανική οικονομία πιθανόν να πέσει πάλι σε ύφεση το 2010. «Δεν υπήρξα ποτέ τόσο απαισιόδοξη στη διάρκεια του χρόνου. Κοιτάζω το ταμπλό των μετοχών και όλες είναι στα υψηλά τους. Ομως δεν υπάρχει κανένας θεμελιώδης λόγος που να δικαιολογεί τις τιμές αυτές, ιδιαίτερα στον καταναλωτικό τομέα».

Αλλος αναλυτής, ο Jeremy Grantham, στις προβλέψεις του γ' 3μήνου για την αμερικανική οικονομία και χρηματιστηριακή αγορά υπαινίσσεται μία επανάληψη της κρίσης του 1929, όταν οι μετοχές έπειτα από μία προσωρινή ανάκαμψη 46% έπεσαν ακολούθως 80%.

Ο Grantham θεωρεί πιθανή μία νέα άνοδο της αγοράς κατά 10-12% τους προσεχείς μήνες, παρά τις υφιστάμενες οικονομικές αντιξοότητες, προβάλλοντας ως ειρωνεία το γεγονός ότι, ενώ η αγορά το 2009 αναρριχήθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, το 2010 μάλλον θα υποχωρεί σε συνθήκες μικρής οικονομικής ανάπτυξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών