Έντυπη Έκδοση

Βαρύ κλίμα και μικρό ενδιαφέρον

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ 2010 ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ Χ.Α., ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κλίμα όμως είναι βαρύ λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων και της εικόνας που δίνει η ελληνική οικονομία στο εξωτερικό.

Από τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών φαίνεται πως η πλειονότητα ποντάρει σε περαιτέρω υποχώρηση του FTSE-20 κάτω από τα επίπεδα των 1.250 μονάδων (από 1.269 την Πέμπτη).

Πρόκειται, κατά την εκτίμηση αναλυτών, για την πιο ισχυρή ζώνη στήριξης του δείκτη, που ξεκίνησε να υποχωρεί από τις 15/10 και τα υψηλά των 1.575 μονάδων. Οι απώλειες προσεγγίζουν το 20% και έρχονται σε μια περίοδο όπου οι ξένες αγορές αντιστέκονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Wall Street, όπου ο Dow Jones έκανε νέο υψηλό έτους.

Αντίδραση

Εάν όμως οι στηρίξεις αποδειχτούν ανθεκτικές, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια αντίδραση του FTSE-20 με στόχο την αντίσταση των 1.375 μονάδων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με οδηγό τις τράπεζες και περισσότερο την Εθνική, που μέχρι τώρα δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 22 ευρώ.

Ξένοι αναλυτές αναγνωρίζουν πως οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις επιβαρύνουν τον τραπεζικό κλάδο. Η Morgan Stanley προβλέπει «αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και σημαντική μείωση των εσόδων από τόκους το 2010».

Πρόκειται για την κρατούσα εκτίμηση των ξένων έναντι των ελληνικών τραπεζών, που πυροδότησε σταθερές πωλήσεις από τις 9 Οκτωβρίου.

Με δεδομένο ότι τα κέρδη από τα ομόλογα που βγήκαν απλόχερα φέτος (οι ελληνικές τράπεζες αγόρασαν με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και κόστος μόλις 1% ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου με κουπόνια 4 - 5%) δεν είναι εύκολο να επαναληφθούν το 2010, το ερώτημα που θέτουν οι ξένοι είναι από πού θα προκύψει η κερδοφορία. Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη φειδωλή πολιτική χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και καταναλωτές αλλά θα καταφέρουν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Εκτίμηση που δικαιολογεί κάποιες αγορές που έγιναν στη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Εθνική (από τα 23,5 ευρώ), στην Eurobank (από τα 9,88) αλλά και σε Κύπρου, Coca Cola Hellenic, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δεν είχαν όμως, συνέχεια την Παρασκευή.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, εδώ και δύο εβδομάδες έχει περιοριστεί αισθητά η κίνηση κεφαλαίων για λογαριασμό ξένων διαχειριστών είτε γιατί οι περισσότεροι έκλεισαν τα βιβλία τους για φέτος είτε λόγω των έντονων πιέσεων της Ε.Ε. Εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη «ρηχή» παρουσία ελλήνων θεσμικών κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό πως ο μέσος τζίρος έχει μειωθεί μέχρι 50% σε σχέση με την περίοδο της τελευταίας αντίδρασης του Χ.Α. προς τις 1.575 μονάδες για τον FTSE-20.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα