Έντυπη Έκδοση

Είκοσι χρόνια ΣΥΝάχι

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 ο Συνασπισμός συγκεντρώνει το 10,97% των ψήφων και καταλαμβάνει 21 έδρες στη Βουλή. Είκοσι χρόνια αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει δύναμη 4,6% και 13 βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Τότε, το κόμμα συγκροτούσαν το ΚΚΕ και η ΕΑΡ, ενώ τώρα η αριστερή συμμαχία περιλαμβάνει τον Συνασπισμό και 11 ακόμη αριστερούς εταίρους.

*Στις αρχές του 1989 πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Εχουν προηγηθεί το 1987 η ίδρυση της ΕΑΡ (με απόφαση του 4ου συνεδρίου του ΚΚΕ εσωτερικού), το 12ο συνέδριο του ΚΚΕ στο «πνεύμα Γκορμπατσόφ» και γίνονται αλλεπάλληλες συναντήσεις στελεχών των δύο κομμάτων.

Στον ΣΥΝ έχουν προχωρήσει η Σοσιαλιστική Πορεία υπό τον Ν. Κωνσταντόπουλο και προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ και το κέντρο όπως οι Μ. Δρεττάκης, Στ. Γιώτας, Στ. Νέστωρ, Στ. Παναγούλης, Χ. Πρωτοπαππάς και Γ. Μυλωνάς.

*Στις 18 Ιουνίου 1989 ο ΣΥΝ παίρνει 13,1%. Γρουσούζικο ποσοστό, όπως αποδεικνύεται, καθώς η συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση Τζανετάκη και το «βρόμικο '89» με την παραπομπή του Α. Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου με αποχωρήσεις στελεχών.

*Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο ΣΥΝ παίρνει 10,97% και 21 έδρες. Για την πτώση του ποσοστού και το κλίμα που είχε επικρατήσει από τον Ιούνιο ο Χ. Φλωράκης σημειώνει: «Στο κρίσιμο διάστημα από 1η Ιουλίου έως 5 Νοεμβρίου δούλευε βαθιά το σαράκι των αντιδεξιών συνδρόμων».

*Η εκλογική πτώση συνεχίζεται και στις κάλπες της 8ης Απριλίου 1990 (10,28%), παρότι η γραμμή πλεύσης έχει αλλάξει και ο Συνασπισμός συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε πέντε μονοεδρικές.

Ομως, η κατάσταση στο εσωτερικό του Συνασπισμού της Αριστεράς, και της Προόδου έχει πλέον «βαρύνει». Πρόεδρός του, ύστερα από πρόταση του Χ. Φλωράκη και σύμφωνη γνώμη του Λ. Κύρκου, από τις 9 Μαρτίου είναι η Μαρία Δαμανάκη.

*Το 13ο συνέδριο του ΚΚΕ, 19-24 Φεβρουαρίου 1991 και η εκλογή της Αλέκας Παπαρήγα στην ηγεσία πυροδοτούν νέες εξελίξεις και η πανελλαδική σύσκεψη 1.000 στελεχών του ΚΚΕ στην Παιανία επιταχύνει τις διαδικασίες διάσπασης, που ολοκληρώνονται στο 14ο, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.

*Το ιδρυτικό συνέδριο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου γίνεται το 1992, εκλέγει πρόεδρο τη Μαρία Δαμανάκη (δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα), αλλά στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 ο ΣΥΝ δεν μπαίνει στη Βουλή (2,94%).

Η παραίτησή της οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο στο οποίο πρόεδρος στη δεύτερη ψηφοφορία εκλέγεται ο Ν. Κωνσταντόπουλος (στην πρώτη ψηφοφορία είχαν λάβει Αλ. Αλαβάνος 43%, Ν. Κωνσταντόπουλος 21%, Φ. Κουβέλης 20%, Μιχ. Παπαγιαννάκης 19%). Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1994 ο Συνασπισμός κάνει το μεγάλο come back, εκλέγει δύο ευρωβουλευτές (Αλ. Αλαβάνος και Μιχ. Παπαγιαννάκης) και συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό μέχρι σήμερα 6,25%.

*Στις εθνικές κάλπες, τον Σεπτέμβριο 1993, επανέρχεται στη Βουλή διπλασιάζοντας το ποσοστό του (συγκέντρωσε 5,12%), ενώ στις επόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999 παίρνει 5,16% και επανεκλέγει τους δύο ευρωβουλευτές του.

*Στην αναμέτρηση εκλογές του 2000 το ποσοστό του κόμματος πέφτει στο 3,2% και στο συνέδριο του 2003 κάνει άνοιγμα αλλάζοντας το όνομά του σε Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας. Τον Νοέμβριο του 2003 είχε αποχωρήσει η Μαρία Δαμανάκη, ακολουθούμενη από τους Π. Σκοτινιώτη, Π. Κουναλάκη, ενώ 18 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Ν. Μπίστης, Π. Αθανασόπουλος κ.ά.) έχουν ιδρύσει την πολιτική κίνηση ΑΕΚΑ.

*Στις εκλογές του 2004 ο ΣΥΝ μόλις που καταφέρνει να μπει στη Βουλή (3,26%) και ο Ν. Κωνσταντόπουλος συγκαλεί συνέδριο όπου πρόεδρος εκλέγεται ο Αλ. Αλαβάνος. Ηδη, πάντως, έχει αρχίσει να μορφοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικό σχήμα στο οποίο ο νέος ηγέτης επενδύει για τη δημιουργία μιας «νέας αριστεράς».

*Στις εκλογές του 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει δυναμική και πετυχαίνει 5,04%. Τον Φεβρουάριο ο Αλ. Αλαβάνος «παραδίδει» στον Αλ. Τσίπρα και εν μέσω εσωκομματικής κρίσης του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστό της τάξης του 17%.

*Οι εσωτερικές διαφωνίες που ακολουθούν, φέρνουν την ανώμαλη προσγείωση στις ευρωεκλογές του 2009 (4,7%) και την παραίτηση Αλαβάνου.

*Ωστόσο, το 4,6% των βουλευτικών εκλογών δίνει ανάσα στο κόμμα. Ο καιρός θα δείξει αν αυτή θα γίνει υγιής αναπνοή στο πολιτικό τοπίο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ