Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανάμεσά τους και η Παναγία Σουμελά

Επαναλειτουργία χριστιανικών ναών εξετάζει η Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού μελετά το ενδεχόμενο να λειτουργούν ως ναοί μεγάλα μνημεία της χριστιανικής παράδοσης της Τουρκίας, όπως ο ναός της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, τουλάχιστον στις μεγάλες γιορτές.

Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και την εξαφάνιση από τη Μικρά Ασία των περισσότερων χριστιανικών κοινοτήτων, οι ναοί που έμεναν είτε μετατράπηκαν σε μουσεία αν ήταν ιστορικά κτίρια είτε αποφασίστηκε να χρησιμοποιούνται ως εγκαταλελειμμένοι. Τα τελευταία όμως χρόνια σημειώνεται μεγάλη πρόοδος για την αναστήλωση πολλών από τους ναούς και για την περιστασιακή επαναλειτουργία τους.

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, στο περιθώριο συζητήσεων που έγιναν στους διαδρόμους της τουρκικής εθνοσυνέλευσης επιβεβαίωσε τις φήμες για επαναλειτουργία ναών - μνημείων της χριστιανικής παράδοσης. Ειδικότερα είπε: «Υπάρχει αίτημα για άνοιγμα της εκκλησίας του Άκνταμαρ, η οποία βρίσκεται στη λίμνη Βαν, για σκοπούς λατρείας [...[ Εάν οι άνθρωποι θέλουν να πηγαίνουν εκεί, για να εκπληρώνουν θρησκευτικά καθήκοντα, αυτό θα πρέπει να είναι δυνατόν», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός που υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο γίνεται και στο ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα, στη Νότια Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε ακόμα και στο αίτημα της αρμενικής κοινότητας για την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού των Αρμενίων στο Άκνταμαρ, στη λίμνη του Βαν.

Παρόλα αυτά, ενώ σε αρκετά μέρη της Τουρκίας η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ του πληθυσμού και των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε άλλα μέρη προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων εθνικιστικών τμημάτων της κοινής γνώμης.

  

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Υπουργείο Πολιτισμού