Έντυπη Έκδοση

Κρίσιμο διήμερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα ο Τσίπρας, αύριο ο Αλαβάνος

Εάν θα μπορούσε να περιγραφεί με μία φράση η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, θα ταίριαζε απόλυτα το «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε».

Ο Αλ. Αλαβάνος στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Αλκμήνης Ψιλοπούλου «Μινώταυρος». Αριστερά η συγγραφέας και δεξιά ο επίσης δημοσιογράφος, Μιχ. Ψύλλος Ο Αλ. Αλαβάνος στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Αλκμήνης Ψιλοπούλου «Μινώταυρος». Αριστερά η συγγραφέας και δεξιά ο επίσης δημοσιογράφος, Μιχ. Ψύλλος Η Πανελλαδική Σύσκεψή του ξεκινά σήμερα (στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 4.00 μ.μ.) με την παρουσίαση όλων των κειμένων που έχουν κατατεθεί για δημόσιο διάλογο.

Την εισήγηση για την έναρξη των εργασιών θα διαβάσει ο Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ) που θα συνοψίσει τα σημεία που ο ΣΥΝ και οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν.

Οι αισιόδοξοι προβλέπουν μια συνδιάσκεψη όπου θα ακουστούν οι απόψεις όλων όσοι θα λάβουν τον λόγο. Θα επιχειρηθεί ένα είδος σύνθεσης και θα τεθούν κάποιες νέες βάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαισιόδοξοι λένε ευθέως ότι προβλέπουν το σπάσιμο του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κομμάτια και αναμένουν.

Τα φώτα αναμένεται να πέσουν στον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει σήμερα στις 7.30 το απόγευμα και στον Αλέκο Αλαβάνο, που επρόκειτο να μιλήσει αύριο μετά το μεσημέρι ή κάποια στιγμή το απόγευμα.

Οι υπόλοιποι ομιλητές αναμένεται να επιλεγούν μέσω της διαδικασίας της κλήρωσης.

«Κοινωνική έκρηξη»

Ο Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας χθες στην παρουσίαση του βιβλίου με τον τίτλο «Μινώκερος» της δημοσιογράφου Αλκμήνης Ψιλοπούλου (εκδ. Λιβάνη), δεν έκανε αναφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιφύλαξε επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέποντας ότι θα υπάρξει «μεγάλη κοινωνική έκρηξη, σε έναν εργατικό "Δεκέμβρη" που θα αποτελέσει μήνυμα προς όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οπως είπε ο Αλέκος Αλαβάνος «αυτές τις μέρες παρακολουθούμε εντυπωσιασμένοι ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν βρίσκεται στην Αθήνα. Βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Οτι τον πρωθυπουργό της Ελλάδας τον παριστάνουν ο Μπαρόζο, ο Τρισέ, ο Αλμούνια».

«Να μείνει συμμαχία»

Στο μεταξύ χθες με δηλώσεις τους στελέχη του ΣΥΝ, που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, περιέγραψαν τη θέση του να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχικό σχήμα. Ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε: μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά και με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, τους στόχους και την πολιτική πρακτική της Αριστεράς από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της συναίνεσης και της ομοφωνίας». Επέμεινε δε ότι ο ΣΥΝ «ως βασική και μεγαλύτερη συνιστώσα οφείλει να εμμείνει στο συμμαχικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς και ότι πρέπει να κατευθυνθεί ως «αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι «δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε παρέκκλιση από μέρους της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από τη συλλογική μας απόφαση». Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «αν η μειοψηφία στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ σέβεται τις αποφάσεις που δεν ψήφισε, απαιτείται να τις σεβαστούν πολύ περισσότερο όσοι τις ψήφισαν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ