Έντυπη Έκδοση

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ * ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΣΕΕ: ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΠΕΝΤΕ ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΔΕΔΥ: ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ

Επιτροπές, «κόκκινες γραμμές» και αργά βήματα στο Ασφαλιστικό

Το Ασφαλιστικό υποδείχθηκε σαν δημοσιονομικό πρόβλημα από τις Βρυξέλλες, μεταβιβάστηκε από την κυβέρνηση στον Α. Λοβέρδο και αυτός επιχειρεί να ρίξει την μπάλα στην... εξέδρα.

Επειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας αναμένεται να συγκροτηθεί 9μελής Επιτροπή Τεχνοκρατών, η οποία θα εκπονήσει μελέτη για το Ασφαλιστικό μέχρι τις 30 Απριλίου. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι πολιτικές επαφές, ο αρμόδιος υπουργός μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής που θα αναδειχθεί και τα συνδικάτα θα ενημερώνουν τη Βουλή, θα εμπλακούν τα κόμματα και τα συνδικάτα. Επίσης θα εκπονηθεί (μέσω διαγωνισμού) νέα αναλογιστική μελέτη, ενώ στον διάλογο θα δραστηριοποιηθεί και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Ολοι με όλους σε κάθε ρόλο και εις αναζήτηση διεξόδου. Ανά θέμα, πάντως, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα καταθέτει και την κυβερνητική θέση.

Η επιτροπή θα συγκροτηθεί από 2 εκπροσώπους των συνδικάτων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), 2 εργοδοτικούς και 4 κυβερνητικούς. Ο πρόεδρος θα επιλεγεί από τους «8» και θα είναι κοινής αποδοχής.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσφερε τις αναγκαίες δεσμεύσεις -ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος- για μη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και για τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων. Παράλληλα ισχύει η μετάθεση, κατά ένα χρόνο, της έναρξης ισχύος του νόμου Πετραλιά (3655/2008) στο άρθρο που προέβλεπε τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων του ιδιωτικού τομέα με ανήλικο από το 50ό στο 55ο, αρχής γενομένης από την 1η/1/2010. Εξήγγειλε ακόμη νέο νόμο για τον έλεγχο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (κυρίως για τους ενοικιαζόμενους εργάτες) και νέα ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση (ταχύτερης απόδοσης της σύνταξης και πιο ευνοϊκό τρόπο υπολογισμού).

Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι «καταλαβαίνω και κατανοώ τη φόρτιση ως προς το Ασφαλιστικό», αλλά και από την πλευρά του υποσχέθηκε «νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, εισαγωγικά είπε ότι το Ασφαλιστικό δεν κλείνει ποτέ και είναι ένα «διαρκώς ανοιχτό θέμα», αλλά επέμεινε ότι «είναι λάθος να αντιμετωπιστεί σαν δημοσιονομικό πρόβλημα. Είναι πρωτίστως κοινωνικό και δημοσιονομικό», είπε εμφαντικά. Εθεσε ως προαπαιτούμενο για συμμετοχή στον διάλογο την εκπλήρωση των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης και ζήτησε να ανοίξουν πέντε φάκελοι, όπως: δημογραφικό, ύψος συντάξεων (το 55% αυτών είναι στο κατώτατο επίπεδο), πολιτικό διάλογο με δέσμευση κομμάτων, «μείωση ανεργίας που ανέρχεται στο 15%» και σύνδεση της ασφάλισης με την ανάπτυξη. Και τέλος, περιέγραψε δύο «κόκκινες γραμμές» για τα συνδικάτα: α) το ύψος των συντάξεων και β) τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών.

Στην (τεχνική) Επιτροπή δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των ηλικιακών ορίων των γυναικών και μητέρων δημοσίων υπαλλήλων καθώς εκκρεμεί η «συμμόρφωση» της χώρας με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) που έκρινε, σε προσφυγή της Κομισιόν, ότι πρέπει να υπάρχουν ενιαία όρια ανδρών και γυναικών. Ετσι, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος έθεσε θέμα εμπλοκής και του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ως προϋπόθεση συμμετοχής έθεσε την πρόβλεψη για μια «ανοικτή και πολιτική διαδικασία». Παράλληλα σημείωσε ότι «δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα (παραγωγικότητας, δημογραφικό κ.ά.) μέσω του Ασφαλιστικού» και ζήτησε πολυετή διάλογο. Επίσης, έθεσε ζήτημα έκτακτης εισφοράς επί των κερδών των φαρμακευτικών εταιρειών ώστε να ενισχυθούν τα Ταμεία.

«Ειλικρινή, αξιόπιστο και απροσχημάτιστο διάλογο» ζήτησε ο Γ. Τσαλικίδης (ΔΑΚΕ), ενώ σαν ενιαία (κομματική) παράταξη (Αυτόνομη Παρέμβαση) μίλησε ο Γ. Γαβρίλης (αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ) εκπροσωπώντας και τον Η. Βρετάκο (αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ) και όχι ως εκπρόσωπο των εργαζομένων. Ο κ. Γαβρίλης ζήτησε αποτύπωση του «τι έγινε τα τελευταία 20 έτη» και επαναβεβαίωση των δομών του ασφαλιστικού συστήματος.

Ετσι, η συζήτηση πέρασε στην εισαγωγική φράση του κ. Λοβέρδου ότι «το Ασφαλιστικό χρειάζεται δομικές αλλαγές». Δύο εξ αυτών εμπεριέχονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περί ενοποίησης των Ταμείων σε τρία (μισθωτών, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών) καθώς και η καθιέρωση της βασικής σύνταξης. Με αυτά τα δύο συμφωνεί ο κ. Παναγόπουλος, ενώ έθεσε και θέμα καλύτερης κλιμάκωσης (απόδοσης) από τα 4.500 ένσημα (15 έτη εργασίας) έως τα 7.500 (25 έτη) ως κίνητρο κατά της εισφοροδιαφυγής καθώς σήμερα δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Πάντως, αυτή η αναφορά «συγκίνησε» τον ΣΕΒ καθώς τη βρήκε ιδιαιτέρως αισιόδοξη για το μέλλον του συστήματος.

Στη διάρκεια της συνάντησης έξω από το υπουργείο Εργασίας έφτασαν οι άνεργοι οικοδόμοι, διαμαρτυρόμενοι για τον «κοινωνικό διάλογο» αλλά και για την ανεργία του κλάδου. Ηταν πάντως μια μικρή κινητοποίηση.

Με βάση την εικόνα της πρώτης ημέρας του διαλόγου, αυτός αναμένεται να συνεχιστεί διευρυνόμενος ως πολιτικός ώστε να συγκρατηθούν τα συνδικάτα στον διάλογο. Αναλόγως με την πορεία του θέματος των ηλικιακών ορίων των γυναικών του Δημοσίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή της ΑΔΕΔΥ στον διάλογο. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας «χαμηλής πολιτικής» που επέλεξε η κυβέρνηση είναι πρόωρο να προεξοφληθεί.

- Η κρατική ενίσχυση στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.ά.) ανά ασφαλισμένο περιορίζεται στα 685 ευρώ τον χρόνο, όταν στο ΙΚΑ ανέρχεται στα 1.192 και στη ΔΕΗ στα 26.090 ευρώ, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) Δ. Ασημακόπουλος.

- «Οταν το 25% των νέων μηχανικών είναι άνεργοι, κάθε συζήτηση να παραταθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης αποτελεί οικονομικό παράδοξο», σημείωσε σε ημερίδα για το Ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Αλαβάνος.

! Με βάση τη μελέτη της ΓΣΕΕ, εάν περιοριστεί μόλις κατά 20% η εισφοροδιαφυγή (6-8 δισ. ετησίως), αυτό δίνει περιθώριο ζωής του συστήματος ωσάν να αυξάνονταν τα όρια ηλικίας κατά 7,5 έτη. Εχει, δηλαδή, το ίδιο αποτέλεσμα με την αύξηση του ηλικιακού ορίου στο 72ο έτος. Αντιθέτως, η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 4 έτη (69ο από μόνο του δίνει παράταση ζωής στο σύστημα κατά ένα μόλις  έτος.

* ΠΑΤΑΝΕ ΓΚΑΖΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Στην ενότητα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκήνια

Η υποχρέωση

**Την πρόβλεψη για δημιουργία θέσης (βοηθού) Συνηγόρου των Γενεών, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του Ταμείου Αλληλεγγύης, πρότεινε ο Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ). Θα ελέγχει, ουσιαστικά, εάν οι σημερινοί εργαζόμενοι -κυρίως δε οι κυβερνήσεις- αφήνουν τίποτα πίσω στα ταμεία συνταξιοδοτούμενοι ώστε να πάρουν κάτι σαν σύνταξη και οι νέοι. Αλλά, αν κρίνουμε από την πρόταση των συνδικαλιστών όλων των αποχρώσεων στην ΑΔΕΔΥ, που προτείνουν να πληρώσουν από πάνω ένα μισθό οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο ώστε οι σημερινοί εργαζόμενοι να πάρουν ολόκληρο το εφάπαξ, μάλλον όσοι είναι σήμερα «μέσα» στο σύστημα θέλουν να τα πάρουν και να τα κληροδοτήσουν οι ίδιοι στα παιδιά τους να μην τα αφήσουν στο κοι(ε)νό ταμείο. Για να ξέρουν τα παιδιά τους σε ποιον θα έχουν υποχρέωση.

Σύνταξη στα 18

**Αλλά, όταν υπάρχει (βοηθός) Συνήγορος του Παιδιού, τι χρειάζεται και Συνήγορος των Γενεών; Η ασφάλεια και η σύνταξη είναι από τα βασικά δικαιώματα κάθε νέου. Χώρια που μπορεί να εφαρμοστεί και το σύνθημα των αναρχικών: σύνταξη στα 18, στράτευση στα 65.

Ούτε καφέ;

**Ούτε καφέ (της παρηγοριάς) δεν πρόσφερε χθες ο Α. Λοβέρδος στις εργατικές και εργοδοτικές αντιπροσωπείες. «Δεν έχουμε ευρώ», διευκρίνισε και συνέχισε να αναζητεί πόρους για τις συντάξεις. Με τέτοια ένδεια στα κρατικά ταμεία πώς να γίνει πιστευτός ότι δεν θα κόψει ακόμη και από τους χαμηλοσυνταξιούχους προκειμένου να τρατάρει ένα καφεδάκι;

Ανευ προσλήψεων

**Ενας από τους λόγους που έφυγε η Αυτόνομη Παρέμβαση από τον διάλογο είναι και η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο. Και δεν κάνει προσλήψεις γιατί ξεπέρασαν το 1 εκατ. (Δημόσιο και ΔΕΚΟ) όσοι πληρώνονται από το Δημόσιο και δεν υπάρχουν χρήματα και για άλλους. Αλλά και η παρέμβαση στο Ασφαλιστικό γίνεται (;) γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στα Ταμεία (ασφαλιστικά και κρατικά) για να πληρωθούν οι συντάξεις. Το αίτημα (όλο και περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι για να «πέφτουν» κανονικά οι συντάξεις σε όλο και περισσότερους) θυμίζει τη λαϊκή ρήση: «σου λέω ότι δεν έχω γεννητικά όργανα και εσύ με ρωτάς πόσα παιδιά έχω».

Το αντικείμενο

**«Εσείς σκοπεύετε να δώσετε 500 ευρώ βασική σύνταξη και μετά ανταποδοτική. Δεν υπάρχει αντικείμενο διαλόγου», είπε ο Η. Βρετάκος (αντιπρόεδρος της ΑΔΕΥ) προετοιμάζοντας την αποχώρηση. Καλό θα ήταν για όλους μας και με 400 ευρώ βασική να κάτσουν. Γιατί σύντομα το σύνολο της σύνταξης θα είναι αυτό...

Χωρίς όφελος

**Μπορεί η Αυτόνομη Παρέμβαση να φεύγει από τον διάλογο (όχι για λόγους αυτοπροστασίας από έναν ατέρμονα διάλογο αλλά ως διαμαρτυρία για τα επωαζόμενα μέτρα), αλλά ένας πρώην συνδικαλιστής, ο Δ. Χατσησωκράτης, είναι έτοιμος να εισέλθει. «Η συμμετοχή με τις θέσεις μας... αποτελεί υπεύθυνη στάση», ανέφερε στο «κανάλι 1». Και κατέληξε: «Το όποιο παρακολούθημα της στάσης του ΚΚΕ δεν θα προσκομίσει κανενός είδους όφελος».

Και Αλτουσέρ

**Οι δομικές αλλαγές ήταν ένα σημείο τριβής κατά την πρώτη ημέρα του διαλόγου. Και ο Λοβέρδος επιχείρησε να την ερμηνεύσει με όρους στρουκτούρας (δομής). Ως πρώην κομμουνιστής αναζητεί τα χνάρια του διάσημου μαρξιστή, με την κριτική σκέψη, Λουί Αλτουσέρ που εδραίωσε τον στρουκτουραλισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση