Έντυπη Έκδοση

* ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Επίσκεψη-πίεση του Μπιλτ σε Σκόπια εν όψει Πρεσπών

Ο προεδρεύων της Ε.Ε., υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ έσπευσε χθες το βράδυ στα Σκόπια για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι εν όψει της σημερινής συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας ΠΓΔΜ στις Πρέσπες.

Η σουηδική προεδρία αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη συνάντηση αυτή, προσδοκώντας «λευκό καπνό» που θα δώσει το σήμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η προσπάθεια της σουηδικής προεδρίας φαίνεται να είναι ο «τεμαχισμός» τής μέχρι τώρα διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί τώρα το όνομα και αργότερα το θέμα της χρήσης της ονομασίας, της ταυτότητας, της γλώσσας κ.λπ. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην κόκκινη γραμμή της ελληνικής θέσης, χωρίς όμως να αναφέρεται στο αδιαίρετο της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. εάν δεν έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας. Η επιδιωκόμενη λύση από ελληνικής πλευράς είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι όλων».

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση είναι εύλογο να συζητηθεί όλο το εύρος των θεμάτων που απασχολούν διμερώς την Αθήνα και τα Σκόπια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, που είναι η διαδικασία του ΟΗΕ υπό τον πρέσβη Μ. Νίμιτς.

Υποστήριξε ακόμα ότι οι συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών «μπορούν να προσδώσουν δυναμική στη διαδικασία του ΟΗΕ».

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ακόμα ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση Παπανδρέου-Νταβούτουγλου στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ τη Δευτέρα. Πρόσθεσε ακόμα ότι η απαντητική επιστολή Παπανδρέου στον Τούρκο πρωθυπουργό θα δοθεί εν ευθέτω χρόνω.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Ευρωπαϊκή Ένωση