Έντυπη Έκδοση

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Ε.Ε.: Αγνοήθηκαν, παντελώς, οι ελληνικές θέσεις

Εντελώς ανεπηρέαστη, στα όσα επιμόνως υποστήριζαν, δημόσια και στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, Ελληνες, Κύπριοι ευρωβουλευτές και κάποιοι μεμονωμένοι «φίλοι», η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε χθες στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος, σχετικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. για το 2009, που κάθε άλλο παρά λαμβάνει υπόψη του τις γνωστές ελληνικές θέσεις.

Στο ψήφισμα, καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου να ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθεί ή όχι η εκκρεμότητα για το όνομα της γειτονικής χώρας και ζητείται το άνευ όρων και προϋποθέσεων άνοιγμα του κεφαλαίου της ενέργειας, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.

Στο ίδιο ψήφισμα, μάλιστα, δεν αναγνωρίζεται η μόνη νομική βάση ύπαρξης του Κοσόβου, που είναι η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Δύο τροπολογίες, που υποβλήθηκαν από το Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες και θα περιλάμβαναν τις ελληνικές θέσεις στο εν λόγω ψήφισμα, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που υποχρέωσε τις ευρωομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να το καταψηφίσουν.

Εναρμονιζόμενο πλήρως με τις κατευθύνσεις που είχαν δώσει, προχθές, στις ομιλίες τους τόσο ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση Ολι Ρεν όσο και ο εκπρόσωπος της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. Καρλ Μπιλντ, το Ευρωκοινοβούλιο, απευθυνόμενο, εμμέσως πλην σαφώς στην Ελλάδα, τόνισε ότι «οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην πρόοδο της διαδικασίας ένταξης».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «πρέπει να αποφύγει να επιβαρυνθεί από τέτοιες εκκρεμείς διμερείς διαφορές και να προσπαθήσει να τις επιλύσει πριν από την ένταξη».

Παίρνοντας «τοις μετρητοίς» τα πρόσφατα επικοινωνιακά τρικ της Τουρκίας και αγνοώντας τις αλυτρωτικές διακηρύξεις των Σκοπίων, οι ευρωβουλευτές διαπίστωσαν στο ψήφισμά τους ότι ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στην ΠΓΔΜ και την Τουρκία, στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Υπενθυμίζουν, βέβαια, στα Σκόπια «τη σπουδαιότητα των σχέσεων καλής γειτονίας», ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για τη συνεχιζόμενη αθέτηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το πρόσθετο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας. *

! Σήμερα, θα βρεθεί στο τραπέζι του Κορεπέρ (πρέσβεις) το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου που υπέβαλε η προεδρία, το οποίο «χαϊδεύει» κυριολεκτικά την Τουρκία. Σε περίπτωση που δεν επέλθουν ουσιαστικές τροποποιήσεις στο κείμενο, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα αναγκαστεί να κάνει μια μονομερή δήλωση στην οποία θα διαχωρίζει τη θέση του από τους εταίρους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση