Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟΨΕ Η ΝΤΟΡΑ, ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Πεδίο αναμέτρησης το κέντρο της Αθήνας

Επίδειξη δύναμης στο παρά πέντε της κάλπης, με στόχο να ενισχύσουν τη δυναμική τους, θα επιχειρήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη στην πλατεία Κοτζιά και ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο, όπου θα μιλήσουν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σήμερα το απόγευμα.

Ο στόχος είναι να κερδηθεί και η τελευταία ψήφος. Κόκκινο θα χτυπήσει η αντιπαράθεση. Η βεντέτα μητσοτακικών και σαμαρικών προκαλεί φόβους για την επόμενη μέρα της Ν.Δ.

Οι μονομάχοι έχουν αρχίσει να μετράνε τα κουκιά, αν και κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν μπορεί να προβλέψει το εκλογικό σώμα, το οποίο θα προσέλθει τελικά να ψηφίσει. Η Β' Αθήνας και η Κρήτη, όπου η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών στηρίζουν την Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρούνται από τις προνομιακές της περιοχές. Η Πελοπόννησος και η Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται να γέρνουν προς Σαμαρά. Υπάρχουν και εκλογικές περιφέρειες όπως η Α' Αθήνας, ο Θεσσαλικός Κάμπος κ.λπ. όπου παρατηρείται ισοπαλία.

Βλέπουν α' γύρο

Ολες οι περιοχές της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιτελείων. Γίνονται αναλύσεις ποια στελέχη στηρίζουν ποιον εκ των δύο, τι επιρροή έχουν και πόσους ψηφοφόρους θα μπορούσαν να φέρουν στους υποψήφιους κινητοποιώντας αντιστοίχως και τους μηχανισμούς τους. Το επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη μιλάει για «ντέρμπι» που όμως, λόγω της μεγάλης κινητοποίησης του μηχανισμού της, ελπίζει ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε νίκη στον πρώτο γύρο, ενώ το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά αναφέρεται σε ξεκάθαρο προβάδισμα και «καθαρή» νίκη με διακριτή διαφορά, επίσης από τον πρώτο γύρο.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, πάντως, που δείχνουν δεύτερο γύρο, πολλά στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι πρόεδρος της Ν.Δ. θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Εκτιμούν ότι ένα κομμάτι σιωπηλών μέχρι τώρα νεοδημοκρατών θα πάνε τελικά να ψηφίσουν -βοηθούντος και του καλού καιρού- ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς και θα είναι αυτοί που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα. Την ίδια αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος φαίνεται ότι έχει και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας. Χθες άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η οργανωτική επιτροπή την επόμενη εβδομάδα...

Η ροή αποτελεσμάτων

Μακρά αναμένεται η νύχτα της Κυριακής. Δεν θα υπάρχει η συνήθης ροή αποτελεσμάτων, όπως έχουμε συνηθίσει στις εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δ. Σιούφας δήλωσε χθες ότι θα αρχίσει να γίνεται η ανακοίνωση «εφόσον συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός αποτελεσμάτων από εκλογικά τμήματα, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% των εκλογικών τμημάτων». «Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το 20% των εκλογικών τμημάτων που θα ανακοινώσουμε, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι ο αριθμός αυτός είναι αντιπροσωπευτικός για την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος», τόνισε.

Δεν θα υπάρξουν και exit polls δεδομένου ότι το πρωτόγνωρο της εκλογής θα έκανε «παρακινδυνευμένο» το όποιο αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων σε ανακοίνωσή τους.

Νέα πυρά αντάλλαξαν οι μονομάχοι και οι στρατηγοί τους. Οτι κρυβόταν κατηγόρησε τον Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη. Οτι εκείνη παρέσυρε τον Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές για ιδιοτελείς σκοπούς, ο Σαμαράς.

Νέες προσχωρήσεις

«Σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχαμε μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία με την Ντόρα Μπακογιάννη, να μη γίνουν πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Νέα επίθεση στους «προσωπικούς μηχανισμούς» οι οποίοι «κατηύθυναν την πολιτική της κυβέρνησης», έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος (realfm).

Νέος βομβαρδισμός προσχωρήσεων υπήρξε χθες. Τη στήριξή τους στην Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων εξέφρασαν οι βουλευτές Γ. Ιωαννίδης, Σπ. Γαληνός, Ευγενία Σπέντζα-Τσουμάνη, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα Κώστας Πουπάκης και 30 πρώην βουλευτές (Κ. Αγοραστός, Ν. Αγγελόπουλος, Ν. Τσιαρτσώνης, Κ. Καραμπίνας κ.ά.

Τον Α. Σαμαρά μεταξύ άλωλν στηρίζουν οι πρώην βουλευτές Αρης Σταθάκης, Π. Σκανδαλάκης, Μερόπη Καλδή και άλλοι, καθώς και οι πρώην νομάρχες Κ. Γκλέτσος, Κ. Κιουπκιολής, Κ. Τασσόπουλος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Μάχη... μπαλκονιών στο κέντρο της Αθήνας