Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ

Η Siemens, σαν δική τους...

«Λάφυρο» της οικογένειας Μητσοτάκη. Δική τους εταιρεία, ακόμα και λίγες ημέρες πριν από την αποπομπή του Μιχάλη Χριστοφοράκου από τη Siemens, ήταν η ελληνική θυγατέρα της πολυεθνικής με τις προνομιακές συμβάσεις, επί των οποίων ενσωματώνονταν μίζες, πολιτικό χρήμα, δημόσιες σχέσεις, δωρεάν λευκές συσκευές, γάμοι, βαφτίσεις και τραπεζώματα.

Η Ντόρα κλείνει ραντεβού, ο Κυριάκος στέλνει βιογραφικά και ο επίτιμος ζητεί χρηματοδότηση μιας ταινίας και ευχαριστεί «για τη στήριξη και τη συμπαράσταση». Αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Μιχ. Χριστοφοράκου που περιλαμβάνονται στη δικογραφία Η Ντόρα κλείνει ραντεβού, ο Κυριάκος στέλνει βιογραφικά και ο επίτιμος ζητεί χρηματοδότηση μιας ταινίας και ευχαριστεί «για τη στήριξη και τη συμπαράσταση». Αποσπάσματα από τα ημερολόγια του Μιχ. Χριστοφοράκου που περιλαμβάνονται στη δικογραφία Αν δεν υπήρχαν τα αποδεικτικά στοιχεία δύσκολα θα πίστευε κάποιος πόσο προνομιακό πεδίο για την οικογένεια Μητσοτάκη ήταν η Siemens. Τώρα, που τα στοιχεία αυτά, σιγά σιγά, βγαίνουν από τους φακέλους της δικογραφίας, εύκολα ίσως κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί εξώκειλε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, γιατί μόνο δύο «αμαρτωλοί» την πλήρωσαν και βρίσκονται στον Κορυδαλλό, γιατί (και) ο Γερμανός υπήκοος Μάκης μάς χαιρέτησε, γιατί ο Καραβέλας εξαϋλώθηκε!

Εντατικά ραντεβού

Σήμερα η «Ε» παραθέτει νέα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας από τα οποία προκύπτει πόσο προνομιακή ήταν αυτή η σχέση.

- Η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται -εντατικά- σε φάση συναντήσεων με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

- Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης με επιμονή ζητεί από τον Χριστοφοράκο διορισμούς δικών του αλλά και χορηγίες ακόμα και για την ταινία «When fish fly».

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και επί κυβερνήσεως Ν.Δ. στέλνει βιογραφικά δικών του στη Siemens και γι' αυτά μεριμνά ο Μ. Χριστοφοράκος.

Ειδικότερα:

1 Από δύο σελίδες του ημερολογίου του Μ. Χριστοφοράκου προκύπτουν ένα ραντεβού της Ντόρας Μπακογιάννη με τον dr. Bach (ανώτατο στέλεχος της Siemens AG) και τον Χριστοφοράκο γραμμένο στη σελίδα της 19ης Μαρτίου 2003 ώρα 11.00 και μια διευθέτηση άλλης συνάντησης στις 3 Ιανουαρίου 2007. Πάνω από το όνομα Ντόρα υπάρχει η σημείωση «Κυπραίου Δευτέρα 11-11.30».

Και για μια ταινία

2 Ενώ το σκάνδαλο της Siemens σοβούσε και ήταν θέμα ημερών η αποπομπή του Μιχάλη Χριστοράκου από τη μητρική, η οποία μετά τον εσωτερικό έλεγχο του χρέωσε τις εταιρείες που διακινούσαν το 2% των πολιτικών μιζών από τον ετήσιο τζίρο, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ασυγκράτητος. Με κάθε επισημότητα από το ιδιαίτερο γραφείο του Κων. Μητσοτάκη, η κ. Σάκη Γεωργιάδου - Κυπραίου με επιστολή που απευθύνει στις 8 Νοεμβρίου 2007 ζητεί από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο «να εξετάσετε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αίτημά τους». Ποιο είναι το αίτημα; Χορηγία 35.000 ευρώ για την υποστήριξη της ταινίας «When fish fly», της Ελληνοκαναδέζας σκηνοθέτιδος Βίλκας Τζούρα.

Λίγους μήνες πριν ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. με ιδιόχειρο σημείωμά του στις 18/1/2007 ευχαριστεί τον Μιχάλη Χριστοφοράκο «για τη συμπαράστασή σας» και καταλήγει: «Η στήριξή σας μας έδωσε δύναμη και υπήρξε πολύτιμη». Πρόκειται για μια ζεστή επιστολή, προφανώς έπειτα από μια δύσκολη συγκυρία στην οποία ο manager της Siemens στάθηκε δίπλα στην οικογένεια Μητσοτάκη.

Βροχή βιογραφικών

3 Βομβάρδιζε με βιογραφικά φίλων τη Siemens η οικογένεια Μητσοτάκη. Από μία μόνο σελίδα των εισερχομένων (επιστολών, fax, e-mails) του 2005 στο γραφείο του Χριστοφοράκου, προκύπτει τριπλό «χτύπημα» από την οικογένεια.

- Η κ. Κυπραίου για λογαριασμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στέλνει με fax ένα βιογραφικό στις 29/6. Αυτό χρεώνεται από τον Μ. Χριστοφοράκο στο στέλεχος της Siemens Ρίζο για συνέντευξη (σημείωση 210).

- Με προγενέστερο fax (18/5) η κ. Κυπραίου αποστέλλει το βιογραφικό του Alex Tsolakis και την ευθύνη αναλαμβάνει για τα περαιτέρω ο κ. Ρίζος (σημείωση 214).

- Την ίδια ημέρα 18/5 να σου και ένα βιογραφικό που στέλνει με fax ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο παραπέμπε για επαφή με την κ. Αικατερίνη διευθυντικό στέλεχος της Siemens (σημείωση 215).

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τακτικός «πελάτης» του Μιχάλη Χριστοφοράκου, από τον οποίον ζητεί... τακτοποιήσεις δικών του. Χαρακτηριστικό είναι το fax που στέλνει το γραφείο του στην άλλη γραμματέα του Μ. Χριστοφοράκου: «Παρακαλώ πολύ διαβιβάστε το συνημμένο βιογραφικό σημείωμα στον κ. Χριστοφοράκο. Ο κύριος Κυριάκος θα επικοινωνήσει μαζί του την επόμενη εβδομάδα που θα γυρίσει από το εξωτερικό για να τον ενημερώσει σχετικά». Το φαξ έχει ημερομηνία 10/3/2004. Δηλαδή, 3 μόλις μέρες μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και την πρώτη του εκλογή ως βουλευτής της Β' Αθηνών. *

Για «ανεμιστήρα λάσπης» μιλάει η Ντόρα

Απέφυγε η Ντόρα Μπακογιάννη να απαντήσει επί της ουσίας για τις στενές επαφές Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη, όπως αποκαλύπτεται μέσα από τα ημερολόγιά του τα οποία κρατούσαν οι γραμματείς του και τα οποία δείχνουν όχι μόνο κοινωνικές σχέσεις, αλλά χορηγίες κ.λπ., σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε».

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή της Αννας Παναγιωταρέα (ΝΕΤ) μίλησε για «ανεμιστήρα λάσπης» και τόνισε ότι η ίδια ήταν αυτή που είχε προτείνει να γίνει εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, ώστε να απαντηθούν όλα τα θέματα τα οποία άνοιξαν κατά καιρούς.

Σκαρπέλης κατά Ζαγοριανού για κακοδικία

Αγωγή κακοδικίας σε βάρος του πρώην ανακριτή της Siemens Ν. Ζαγοριανού, με την οποία ζητεί αποζημίωση 300.000 ευρώ για ηθική βλάβη, κατέθεσε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλης.

Υποστηρίζει ότι ο κ. Ζαγοριανός, με τους χειρισμούς του κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης της Siemens, παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ειδικότερα επικαλείται την πεισματική άρνησή του να του χορηγήσει αντίγραφο της δικογραφίας παρά το βούλευμα που διέτασσε τη χορήγησή της, καθώς και τις δύο εντολές που έδωσε για την προφυλάκισή του. Ο κ. Σκαρπέλης αποδίδει στον πρώην ανακριτή -και σήμερα πειθαρχικά διωκόμενο- παράνομη συμπεριφορά από δόλο, τονίζοντας ότι οι ενέργειές του προσέβαλαν την υγεία του, την τιμή και την υπόληψή του και ζητεί αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ