Έντυπη Έκδοση

Δοκιμασία για ψηφοφόρους και δίκτυα

Σε όλες τις πρόβες που έχουν γίνει στη Ρηγίλλης με το σύστημα online για τις σημερινές εκλογές στη Ν.Δ., δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα.

Ο καιρός, όπως δείχνουν οι προβλέψεις, θα βοηθήσει στην προσέλευση και τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα (από το 20% των τμημάτων, χωρίς να είναι αντιπροσωπευτικά) θα γίνουν γνωστά γύρω στις δέκα το βράδυ. Το τελικό αποτέλεσμα στη γενική προσομοίωση βγήκε πριν από τα μεσάνυχτα κι αν πάνε όλα καλά, αυτό αναμένεται να γίνει και απόψε.

*Οι ψηφοφόροι-μέλη της Ν.Δ. μπορούν να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. *Εχουν δημιουργηθεί 1.039 εκλογικά κέντρα, με 1.584 τμήματα, στα οποία έχουν εγκατασταθεί 3.516 τερματικά.

*Σύμφωνα με την εγκύκλιο της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ως εξής: Κάθε ψηφοφόρος (εγγεγραμμένα μέλη της Ν.Δ. και μη) υποβάλλει αίτηση συμμετοχής καταβάλλοντας 2 ευρώ και με την επίδειξη ταυτότητας (ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης ή προσωρινής αστυνομικής βεβαίωσης) παίρνει από τον χειριστή του υπολογιστή ειδικό εκλογικό αριθμό. Ταυτοχρόνως διαγράφεται από τον εθνικό εκλογικό κατάλογο.

*Στη συνέχεια παραλαμβάνει από την εφορευτική τέσσερα ψηφοδέλτια (των τριών υποψηφίων και ένα λευκό) και τον φάκελο και κάνει την επιλογή του πίσω από το παραβάν.

*Στις εφορευτικές επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των υποψηφίων, ενώ χρέη προέδρων ασκούν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι και εκτιμάται ότι το online σύστημα θα ανταποκριθεί στην πίεση.

*Τι θα γίνει σε περίπτωση πρόσκαιρης αρρυθμίας; Πέραν των τεχνικών της εταιρείας PRC Group που έχει την ευθύνη, ζητήθηκε και η συνδρομή του ΟΤΕ. Περίπου 200 τεχνικοί δικτύων του Οργανισμού εργάζονται για την υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας.

*Εάν παρατηρηθούν καθυστερήσεις λόγω μεγάλης προσέλευσης, ενδεχόμενο που θεωρείται πιθανό για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι τοπικές εφορευτικές έχουν οδηγία να ενημερώνουν τις νομαρχιακές αλλά και την κεντρική εφορευτική επιτροπή, ώστε να προτείνεται εναλλακτικά στους ψηφοφόρους το πλησιέστερο εκλογικό τμήμα χωρίς «ουρά».

Κάλπες στο εξωτερικό

*Με τον ίδιο τρόπο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των αποδήμων σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο, σε 64 τμήματα συνολικά. Με τη διαφορά ότι εκεί μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι έχουν αποκτήσει την ιδιότητα μέλους της Ν.Δ. έως και τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στη συμπεριφορά των πιο θερμών υποστηρικτών των υποψηφίων. Ακόμη και λίγα μεμονωμένα περιστατικά μπορεί να σταθούν ικανά για μεγάλα προβλήματα.

*Αν σε κάποιο τμήμα παρουσιαστεί τεχνικό πρόβλημα ή μεγάλη προσέλευση στο τέλος της ψηφοφορίας, η διαδικασία μπορεί να παραταθεί με απόφαση της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής για όση ώρα χρειαστεί. Η καταμέτρηση στα άλλα τμήματα πάντως θα αρχίσει κανονικά, λίγο μετά τις 7 το βράδυ.

*Η ροή των αποτελεσμάτων είναι προγραμματισμένη με δύο τρόπους, ηλεκτρονικά και μέσω fax. Η πρώτη ανακοίνωση από τη Ρηγίλλης θα αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων και θα γίνει νωρίς, μόλις κλείσει και η τελευταία κάλπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Πέντε απαντήσεις απ' την κάλπη