Έντυπη Έκδοση

Με Λούλα και Τσάβες

Οταν η Μέση Ανατολή συναντά τη Λατινική Αμερική, οι κλυδωνισμοί μπορεί να φτάσουν και στις πέντε ηπείρους. Οι Αμερικανοί δυσανασχετούν, οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται, αλλά οι άμεσα εμπλεκόμενοι δείχνουν να απολαμβάνουν τη σύσφιγξη των σχέσεων τους.

 

Ο λόγος για την πρόσφατη περιοδεία του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε Βραζιλία, Βενεζουέλα και Βολιβία. Για τους δύο τελευταίους σταθμούς του, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις: Τόσο ο Αχμαντινετζάντ όσο και οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και της Βολιβίας, Εβο Μοράλες ανήκουν στο μέτωπο του άκρατου αντιαμερικανισμού, και έχουν συνάψει από καιρό συνεργασία με το Ιράν στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Αυτό που ξένισε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ήταν η πρώτη επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ στη Βραζιλία, που ήταν παράλληλα και η πρώτη που πραγματοποιούσε ένας πρόεδρος του Ιράν τα τελευταία 26 χρόνια.

Ενα βήμα μπρος

Οπως φαίνεται, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επιχειρεί να σπάσει τη διεθνή του απομόνωση προσεγγίζοντας τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία έχει παράλληλα την όγδοη σημαντικότερη οικονομία στον κόσμο, παίζει στη διεθνή σκηνή με τους δικούς της όρους και διεκδικεί μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και οπωσδήποτε, έχει άλλη βαρύτητα να ακούει κανείς από το στόμα του Λούλα ότι υποστηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και άλλο να το λέει ο «συνήθης ύποπτος» Τσάβες.

Αν οι προθέσεις του ιρανού προέδρου είναι εμφανείς, αυτό που δεν μπορούν να «καταπιούν» Αμερικανοί και αρκετοί Ευρωπαίοι είναι το εξής: Γιατί ο μετριοπαθής κεντροαριστερός Λούλα υποδέχεται τον «παρία» της διεθνούς πολιτικής σκηνής, νομιμοποιώντας τον κατ' αυτό τον τρόπο;

Πολλές μεγάλες εφημερίδες μάλιστα, από τις αμερικανικές «New York Times» και «Los Angeles Times», μέχρι τη βρετανική «Financial Times» και την ισπανική «El Pais», «προέβλεψαν» ότι αυτή η συνάντηση θα έχει επιπτώσεις στο ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Βραζιλία στην παγκόσμια σκηνή.

Νέο κέντρο βάρους

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, πάντως, δεν φαίνεται να το βλέπει καθόλου έτσι.

Ο Λούλα έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να μετατρέψει τη χώρα του σε ισχυρό παίκτη, ακολουθώντας μια «ουδέτερη» εξωτερική πολιτική ανοιχτή προς όλες τις κατευθύνσεις. Πριν τον Αχμαντινετζάντ, ο Λούλα είχε υποδεχθεί τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και κατόπιν τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αν και οι δύο αυτές επισκέψεις δεν έτυχαν της ίδιας δημοσιότητας.

Αυτές οι απανωτές επισκέψεις αποδεικνύουν τη βαρύτητα που αποκτά η Λατ. Αμερική σε παγκόσμια κλίμακα και οι ηγέτες πολλών χωρών της περιοχής θέλουν να αδράξουν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.

Και για να μην υπάρχουν καθόλου αυταπάτες, ο Αχμαντινετζάντ πήγε στη Βραζιλία με μια κουστωδία 200 επιχειρηματιών και επιστημόνων και αποχώρησε έχοντας υπογράψει 23 συμφωνίες στον εμπορικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό και πετρελαϊκό τομέα.

Η Petrobras, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βραζιλίας, δραστηριοποιείται χρόνια στο Ιράν, τα κοιτάσματα του οποίου είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσει.

Το αν η ιρανοβραζιλιάνικη προσέγγιση θα αποβεί επωφελής σε διπλωματικό επίπεδο και για τις δύο πλευρές, είναι κάτι που θα φανεί εν καιρώ. Το βέβαιο είναι ότι το χρήμα θα αρχίσει να ρέει άφθονο. Και αυτό ουδείς το εμίσησε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λατινική Αμερική
Παλαιστίνη