Ηλεκτρονική Έκδοση

Ένας αντάρτης στο «τιμόνι» της Ουρουγουάης

Τελευταία ενημέρωση:

Ο κεντροαριστερός Χοσέ Μουχίκα, πρώην αντάρτης, είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη. Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, συγκεντρώνει το 51-52% των ψήφων, έναντι 44-45% του αντιπάλου του, πρώην προέδρου και υποψηφίου της κεντροδεξιάς, Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του.

Ο Μουχίκα με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων έτεινε χείρα φιλίας στην αντιπολίτευση δηλώνοντας "Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν θλιμμένοι συμπατριώτες μας που είναι εξ αίματος αδελφοί μας και για αυτό δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε νικημένοι".

Ο 74χρονος Μουχίκα ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη των ανταρτών Τουπαμάρος, τη δεκαετία του 1960. Φυλακίστηκε λίγο πριν τη δικτατορία και παρέμεινε υπό κράτηση για 14 χρόνια.  Διαδέχεται τον Ταμπαρέ Βάσκες, τον πρώτο αριστερό πρόεδρο της Ουρουγουάης, ο οποίος δεν είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία. Ο νικητής των εκλογών δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει το έργο και τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του. Ανέφερε ως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουρουγουάη