Έντυπη Έκδοση

Η ΝΤΟΡΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΝΑ ΚΟΙΝΩΣΕΙ Ο ΣΙΟΥΦΑΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΕΔΕΙΧΝΑΝ... 47,6%!

Καθαρή νίκη Σαμαρά έφερε η μαζική προσέλευση

Η μαζική προσέλευση των νεοδημοκρατών στις κάλπες, που έφτασε σε αριθμό-ρεκόρ για την παράταξη που δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιες διαδικασίες, έφερε την ανατροπή. «Καθαρή» νίκη του Αντ. Σαμαρά έδειχναν τα αποτελέσματα που συγκέντρωνε η εφορευτική επιτροπή. Η αναλογία ήταν σύμφωνα με αναλυτές της Ρηγίλλης Σαμαράς γύρω στο 50%, Μπακογιάννη 40% και Ψωμιάδης 10%.

Δεν πάει σε β' γύρο

Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε τη νίκη Σαμαρά και οι συνεργάτες της διευκρίνισαν στην «Ε» ότι δεν θα πάει σε δεύτερο γύρο, ακόμη και αν ο Α. Σαμαράς δεν εξασφαλίσει το 50% σύν μία ψήφο που απαιτείται για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Αλλωστε οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που θα έχανε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι του Π. Ψωμιάδη είναι συγγενείς ιδεολογικά στον Α. Σαμαρά.

Καθώς ο προεκλογικός αγώνας είχε πάρει τα χαρακτηριστικά μιας βεντέτας, η ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη δημιουργεί ερωτηματικά για την επόμενη μέρα. Αν, δηλαδή, θα αποδεχτεί στο όνομα της ενότητας να λειτουργεί υπό τον Α. Σαμαρά ή αν σύντομα θα αρχίσει να τον πιέζει και να διεκδικεί μερίδιο στο επίπεδο των αποφάσεων της νέας ηγεσίας με βάση το ποσοστό που πήρε. Σημαντικό ρόλο θα παίξει βέβαια ο τρόπος που θα την αντιμετωπίσει και ο Α. Σαμαράς: Αν θα δίνει ιδιαίτερο βάρος στις θέσεις της ή αν θα την αντιμετωπίζει όπως κάθε άλλο στέλεχος, το οποίο δεν υπήρξε αντίπαλός του στην κούρσα.

Πολλά στελέχη εκτιμούσαν ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πλήρωσε το αντιμητσοτακικό σύνδρομο που κατατρύχει τη συντηρητική παράταξη, και την έκταση του οποίου κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Ο Α. Σαμαράς, όπως ήταν φυσικό, εισέπραξε αυτό το αντι-μητσοτακικό ρεύμα. Επέμεινε στη στρατηγική ότι οι θέσεις του για το Σκοπιανό το '92-'93 απέτρεψαν μια εθνική ήττα. Πέτυχε να περάσει στην πλειονότητα των νεοδημοκρατών την άποψη ότι αν έφυγε από τη Ν.Δ. το έκανε εξαιτίας της κόντρας του με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και δεν ήταν ο «προδότης» ή ο διασπαστής, όπως τον παρουσίαζε η άλλη πλευρά.

«Υπερέκθεση»

Διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη πλήρωσε και την υπερέκθεση που είχε υπερασπιζόμενη το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία εξόργισε την πλειονότητα των νεοδημοκρατών, γι' αυτό και την τιμώρησε στις εκλογές. Αντίθετα, ο Α. Σαμαράς ακολούθησε με συνέπεια τη στρατηγική του προστατευμένου επικοινωνιακού περιβάλλοντος, αποφεύγοντας να βγαίνει στα παράθυρα από τότε που επέστρεψε στη Ν.Δ., έγινε ευρωβουλευτής και στη συνέχεια υπουργός. Αν και δεν ήταν η πολιτικά ορθή, με την έννοια ότι δεν στήριξε την κυβέρνηση Καραμανλή ούτε στην προεκλογική περίοδο, τελικά τον ωφέλησε. Η Ντόρα θύμιζε τον κακό εαυτό της Ν.Δ. και ο Σαμαράς αντιμετωπίστηκε ως «άφθαρτος», όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Ε», εκλογικός αναλυτής.

Το ρυάκι έγινε ποτάμι, όπως έλεγε ο Α. Σαμαράς και αυτό φάνηκε από νωρίς το πρωί. Μέχρι τις 10 που βγήκε εκτός λειτουργίας το on line σύστημα είχαν ψηφίσει πάνω από 100.000 νεοδημοκράτες, γεγονός που ήταν οιωνός για μαζική προσέλευση. Ψήφιζαν μέχρι τις 10 το βράδυ, που έμειναν τελικά ανοιχτές οι κάλπες. Οι περισσότεροι παρέμεναν υπομονετικά στην ουρά για ώρες μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο on line σύστημα ή έφευγαν για να επιστρέψουν αργότερα, γεγονός που έδειχνε ότι ήταν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματός τους.

Η εκλογή προέδρου της Ν.Δ. έστειλε ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα. Το πόσο σχετική είναι, τουλάχιστον σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις, η επιρροή των μηχανισμών. Οση υπεροχή και αν θεωρείται πως έχει ο οποιοσδήποτε (εν προκειμένω την είχε η Ντόρα Μπακογιάννη), ο αέρας του νικητή παρασέρνει τα πάντα. Κι αυτόν τον απέκτησε πολύ γρήγορα ο Α. Σαμαράς. Οταν πέτυχε να κερδίσει ένα εχθρικό σώμα, όπως ήταν γι' αυτόν το έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ. και οι 3.500 σύνεδροι που λίγο πριν αποθέωναν την Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να χειροκροτήσουν το ίδιο θερμά στο τέλος της ομιλίας του και εκείνον, όλα πλέον ήταν ανοιχτά.

Η μεγάλη προσέλευση δικαίωσε την επιμονή του Δ. Αβραμόπουλου και στη συνέχεια του Α. Σαμαρά για εκλογή από τη βάση και διέψευσε όλα τα ηττοπαθή σενάρια που μιλούσαν για περιορισμένο αριθμό ψηφοφόρων. Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε υπέρ του Μεσσήνιου πολιτικού. Μπήκε στην κούρσα τρίτος, γρήγορα πέρασε δεύτερος, στο συνέδριο μετέτρεψε την κούρσα σε ντέρμπι, εξασφάλισε την πολιτική συμμαχία με τον Δ. Αβραμόπουλο (που τον διεκδικούσε και η Ντόρα Μπακογιάννη) και η οποία του έδωσε μια δυναμική σε μια κρίσιμη στιγμή, και γρήγορα απέκτησε ένα προβάδισμα το οποίο παγιώθηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς στην κάλπη. Στο επιτελείο του εκτιμούσαν από νωρίς ότι θα πετύχαινε καθαρή νίκη Ο Αντ. Σαμαράς στην κάλπη. Στο επιτελείο του εκτιμούσαν από νωρίς ότι θα πετύχαινε καθαρή νίκη Από νωρίς

Από νωρίς το απόγευμα, το στρατόπεδο Σαμαρά εκτιμούσε ότι έχει κερδίσει καθαρή νίκη. «Μίλησα πολιτικά, μίλησα για ιδεολογία και ο κόσμος θεώρησε ότι πρέπει να συμμετέχει», είπε ο Σαμαράς σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στα γραφεία της Βασ. Σοφίας. Μετά είπε και κάτι που του ψιθύρισε στο αυτί ΟΝΝΕΔίτης: «Για σένα δεν πήγα στο ματς»...

Καταβεβλημένος Ψωμιάδης καταγγέλλει: Εγκάθετοι πήγαν να με ισοπεδώσουν

Καταγγελίες για «τραμπουκισμούς» εις βάρος της υποψηφιότητάς του έκανε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Ο Π. Ψωμιάδης κατά την προσέλευσή του στην κάλπη. Εδειχνε ήδη καταβεβλημένος Ο Π. Ψωμιάδης κατά την προσέλευσή του στην κάλπη. Εδειχνε ήδη καταβεβλημένος Υπήρχαν «εγκάθετοι» που έλεγαν «μην ψηφίζετε Ψωμιάδη», που δεν έδιναν ψηφοδέλτια του Ψωμιάδη, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, «μπράβοι» που εκφόβιζαν τους ψηφοφόρους και δεν επέτρεπαν σε ανθρώπους του να πλησιάσουν τα εκλογικά κέντρα, είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Οργισμένος από όλα αυτά τόνισε ότι σήμερα (Δευτέρα) θα πάρει τις αποφάσεις του και προειδοποίησε πως θα μιλήσει και «αλίμονο» σε κάποιους.

Στις 11 χθες το πρωί προσήλθε για να ψηφίσει στο εκλογικό κέντρο, που είχε στηθεί στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ. Διαπίστωσε, όμως, ότι είχε πέσει το on line σύστημα και αρνήθηκε να ψηφίσει με χειρόγραφες καταστάσεις, ενώ έστειλε και επιστολή στον Δημήτρη Σιούφα λέγοντας ότι δεν αποδέχεται αυτή τη διαδικασία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε και επανήλθε στις 5 το απόγευμα, όταν είχε πλέον αποκατασταθεί η βλάβη, οπότε και ψήφισε. Ηταν εμφανώς καταβεβλημένος, η φωνή μόλις έβγαινε και κατήγγειλε πάλι ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον «ισοπεδώσουν», ακόμα και τη μέρα των εκλογών, λέγοντας ότι τάχα δεν συμμετέχει στη διαδικασία.

Η συμμετοχή στον νομό Θεσσαλονίκης ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ειδικά στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο. Είναι ενδεικτικό ότι από ανατολικές συνοικίες μετέφεραν με λεωφορεία ψηφοφόρους στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού, όπου, επίσης, υπήρχε εκλογικό κέντρο, ενώ το απόγευμα από τα μεγάφωνα στο «Βελλίδειο» καλούσαν τους ψηφοφόρους να πάνε στο λιμάνι για να αποφύγουν την ταλαιπωρία στην αναμονή.

Πολλά προβλήματα και εκνευρισμό προκάλεσε η πτώση του on line συστήματος. Πολλοί, ιδίως ηλικιωμένοι, έφυγαν χωρίς να ψηφίσουν και άλλοι καταφέρονταν εναντίον δικαίων και αδίκων. Τα εγγεγραμμένα μέλη της Ν.Δ. στον νομό ήταν περίπου 50.000 και στις 4 Οκτωβρίου το κόμμα ψήφισαν περίπου 190.000.

Στο Διαβαλκανικό, με πνευμονία

Στο Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο εισήχθη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με δύσπνοια και αφωνία, λίγη ώρα μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, στις 5 χθες το απόγευμα.

Τα συμπτώματα ήταν εμφανή τις τελευταίες μέρες και η κατάσταση επιδεινώθηκε χθες, όταν με μεγάλη δυσκολία πήγε να ψηφίσει και δεν ήταν σε θέση να αρθρώσει τη δήλωση στους δημοσιογράφους. Το τεστ της νέας γρίπης στο οποίο υποβλήθηκε, ήταν αρνητικό.

Αργά το βράδυ οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι προσβλήθηκε από πνευμονία.

Συγχαρητήρια Ντόρας πριν από την ανακοίνωση του Σιούφα

Ενα τέταρτο μετά τη μία και πριν ο Δ. Σιούφας ανακοινώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα, η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχτηκε τη νίκη του Αντ. Σαμαρά και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως είπε, επικοινώνησε με τον Αντ. Σαμαρά και τον συνεχάρη και επισήμανε ότι η Ν.Δ. πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα και σε αυτή την προσπάθεια όλοι θα είναι παρόντες. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Δ. Σιούφας λίγο πριν από τις 2 το πρωί αφορούσαν σε 617 από τα 1.584 εκλογικά τμήματα (ποσοστό 37,6%). Βάσει αυτών ο Αντ. Σαμαράς παίρνει 47,6%, η Ντόρα Μπακογιάννη 41,6% και ο Π. Ψωμιάδης 10,7%. Στις 4.15 το πρωί τα αποτελέσματα είχαν διαμορφωθεί ως εξής: Σε 1.192 τμήματα (72,68%), ψήφισαν 549.646. Αντ. Σαμαράς 272.250 (50,18%), Ντ. Μπακογιάννη 215.724 (39,76%) και Π. Ψωμιάδης 54.587 (10,06%).

Ψωμιάδης: Παρών στις εξελίξεις

Συγχαρητήρια στον Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του και στην Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική της στάση δίνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και δηλώνει ότι θα είναι «παρών» στις εξελίξεις.

Σε γραπτή δήλωση υπογραμμίζει:

«Θέλω να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον καλό φίλο και άξιο αγωνιστή Αντώνη Σαμαρά για την καθαρή και δίκαιη επικράτησή του. Επίσης, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στην Ντόρα Μπακογιάννη για την ενωτική στάση που κράτησε σ' αυτή την πρωτόγνωρη για το κόμμα μας διαδικασία».

* Ο Κ. Καραμανλής επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Αντώνη Σαμαρά για να του δώσει συγχαρητήρια για την εκλογή του και με την Ντόρα Μπακογιάννη για να επαινέσει την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε το αποτέλεσμα.

Σαμαράς: Η βάση δεν θα δεχθεί υπονόμευση

Μηνύματα που είχαν αποδέκτες εντός και εκτός των τειχών της Ν.Δ. έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε από τη Ρηγίλλης στις 2.20 τα ξημερώματα.

Ετεινε χείρα συνεργασίας στην Ντόρα Μπακογιάννη και στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, είπε ότι σβήνει με σφουγγάρι όσα άκουσε στον προεκλογικό αγώνα αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί υπονόμευση της ενότητας του κόμματος. Εξήγγειλε συνέδριο θέσεων μέσα στους επόμενους μήνες και δεσμεύτηκε να ξανακάνει τη Ν.Δ. ιδεολογικά κυρίαρχη.

«Αναλαμβάνω την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσω την παράταξη σε νέους αγώνες για την πρόοδο της χώρας και το δικαίωμα της ελπίδας στα νέα παιδιά», δήλωσε. «Η προοπτική είναι ξεκάθαρη για νέες νίκες και ιδεολογική κυριαρχία. Ο λαός μίλησε. Η βάση του κόμματος, ο απλός ψηφοφόρος μίλησε και η εντολή του είναι ηχηρή και αδιαμφισβήτητη. Πριν ενάμιση μήνα σε δύσκολες στιγμές σας μίλησα για ελπίδα και σας ζήτησα να μετατρέψετε το ρυάκι σε ελπίδα. Το μετατρέψατε σε ειρηνική επανάσταση».

Σε ό,τι αφορά στις σκληρές αντιπαραθέσεις του προεκλογικού αγώνα, είπε ότι τις διαγράφει. «Τώρα αρχίζει νέα εποχή για τη δημοκρατία και τη Ν.Δ., σήμερα όλοι νικήσαμε. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. Κατά μείζονα λόγο δεν ήμασταν αντίπαλοι. Από αύριο κιόλας θα μιλήσω με την Ντόρα και τον Παναγιώτη, στον οποίο εύχομαι περαστικά. Ασφαλώς θα μιλήσω και με τον πρόεδρο μας Κ. Καραμανλή, ώστε να είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται. Μας ενώνουν οι μεγάλες προκλήσεις του αύριο. Οσα ειπώθηκαν στον προεκλογικό αγώνα τα έχω ξεχάσει. Σφουγγάρι! Από εδώ και μπρος όμως θα περιφρουρήσω τη βάση. Και η βάση δεν θα δεχθεί καμία υπονόμευση της ενότητας».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δ. Αβραμόπουλο και υποσχέθηκε δυνατή αντιπολίτευση. «Δεν θα αναλωθούμε σε στείρα διαχείριση, θα αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κάνουμε Ελλάδα της ελπίδας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
«Επεσε» το σύστημα, τεράστια τα προβλήματα