Έντυπη Έκδοση

Ροδόδεντρα, ίριδες, λίλιουμ κ.ά.

Η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και, σε σύγκριση ως προς την έκταση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών.

Εξι χιλιάδες είδη περίπου είναι γνωστά, από τα οποία 750 είναι ενδημικά. Ενας σημαντικός αριθμός νέων ειδών ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 20-30 χρόνια.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Μίλητος», εξέδωσε έναν πολυτελέστατο τόμο με τίτλο «Ελληνικά αγριολούλουδα», με 130 έγχρωμες αναπαραστάσεις ειδών της ελληνικής χλωρίδας, που έχει ζωγραφίσει εκ του φυσικού η Νίκη Α. Γουλανδρή, πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και διακεκριμένη βοτανική ζωγράφος. Η έκδοση κυκλοφορεί χωριστά στην αγγλική και στην ελληνική γλώσσα και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, ώρα 12.00, στο Βυζαντινό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα.

Συγγραφείς είναι οι γνωστοί ερευνητές της ελληνικής χλωρίδας Arne Strid, καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και Kit Tan, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο. Προλογίζει ο Αμερικανός βοτανικός Peter Raven, πρόεδρος του Missouri Botanical Garden.

Αν σκεφτεί κανείς την εξαιρετική ποικιλότητα και ομορφιά των φυτών της Ελλάδας, μια ποικιλότητα η οποία αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά αυτού του αξιοσημείωτου τόπου, ίσως δεν είναι άξιο περιέργειας ότι βοτανολόγοι όπως ο Διοσκουρίδης και ο Θεόφραστος και φυσικοί φιλόσοφοι, κυρίως ο Αριστοτέλης, εστίασαν νωρίς το ενδιαφέρον τους σε αυτά τα φυτά και την ονοματολογία τους. Είναι επιτακτικό στις μέρες μας, που ο συνδυασμός της πληθυσμιακής αύξησης, των αυξημένων καταναλωτικών απαιτήσεων και της ανάπτυξης της τεχνολογίας τόσα παράγει απόβλητα, η μοναδική χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας να επιβιώσει και να διατηρηθεί στον βαθμό που μπορούμε να το επιτύχουμε, με ξεκάθαρη προσοχή στις μελλοντικές κλιματικές τάσεις και τις μεταβαλλόμενες ανθρώπινες δραστηριότητες. *

*

Εορταγορά με πολλά δώρα διοργανώνουν κι εφέτος οι εθελοντές του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου στο φουαγ0έ του αμφιθεάτρου του Πολεμικού Μουσείου, λεωφ.

Β. Σοφίας και Ριζάρη 2, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 7.30 μ.μ. Εδώ θα βρείτε λύσεις για όλα τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από στολίδια, παιχνίδια, εργόχειρα, κοσμήματα και παραδοσιακά γλυκά που έφτιαξαν με κέφι και μεράκι οι εθελοντές.

Τέχνης... «Εδρα»

Μια σειρά από καλλιτεχνικά προγράμματα, σε κάθε ένα από τα τρία παιδαγωγικά παραρτήματα που λειτουργούν στο Περιστέρι, το Ιλιον και τον Βύρωνα, διοργανώνει εφέτος τον χειμώνα η ΜΚΟ «Εδρα», τηλ. 210-5913826.

Αναλυτικά τα προγράμματα είναι: «Γνωρίζω την ιστορία μέσα από την τέχνη», εργαστηριακά σεμινάρια εικαστικής δημιουργίας με δάσκαλο τον Νίκο Καναρέλη και στόχο τη διαπολιτισμική μάθηση, «Διδασκαλείον αρχαίας ελληνικής γλώσσης και πολιτισμού», δημιουργική εκμάθηση αρχαίων ελληνικών και πολιτισμού με τη Νάσια Παπακωνσταντίνου, «Εργαστήρι κινούμενων εικόνων», με τη Νατάσα Διαβαστή, «Ο μύθος, ο ήχος και ο χορός του», εργαστήρι δημιουργικής μουσικής και κινητικής αναπαράστασης μύθων με τη Νίκη Λουλαδάκη, «Σχολή γονέων», group therapy - παιγνιοθεραπεία γονέων και παιδιών, με την Αννα Καπράλου και την Αθανασία Καρύδη.

«Ευρωπαϊκή μνήμη»

Την Πέμπτη ώρα 11.30 στην αίθουσα ΣΑΕ, Πανεπιστημίου 16, ξεκινά το τετραήμερο εκδηλώσεων για το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή μνήμη», τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ολοκαυτώματα 1941-1944, Καισαριανή (Αθήνα), Lidice (Τσεχία), Ρογοί Καλαβρύτων, Δίστομο (η φωτογραφία από το Life, με τη Μαρία Παντίσκα, που είδε τη μητέρα της να σφαγιάζεται από τους Γερμανούς).

Την Κυριακή μιλά ο Μανώλης Γλέζος, αντιπρόσωπος της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και οι Χρίστος Αλεξίου, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μέλος της ΕΠΟΝ, και Γιώργος Φαρσακίδης, χαράκτης, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης. Συντονίζει η Ελ. Καρασαββίδου, μέλος του Δ.Σ. της «Χάρτας του Ρήγα», οργανωτική γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε.

Αντιθέσεις

Χρόνης Μίσσιος συγγραφέας
«Την επανάσταση την πρόδωσαν η βία και η εξουσία»
«Ταχυδρόμος»
Πάβελ Κόχουτ συγγραφέας
«Οι επαναστάσεις είναι σαν φυσικές καταστροφές
«Ε»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα