Έντυπη Έκδοση

Στην ίδια μασχάλη τρία καρπούζια

Η απόφαση της κυβέρνησης ν' ανοίξει μαζί όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία (οι περίφημοι «κύκλοι διαλόγου») θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου.

* Στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν βεβαίως ότι μ' αυτό τον τρόπο θα πείσουν τους πολίτες πως όσα έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικώς τα εννοούσε, υποχρεώνοντας ταυτοχρόνως την αντιπολίτευση να μπει στην ουσία των πραγμάτων και να φανεί η προγραμματική της ανεπάρκεια.

* Ωστόσο, κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες φοβούνται μήπως η διάχυση των δυνάμεων σε πολλά μέτωπα αποδυναμώσει την τελική προσπάθεια για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Επιφυλάξεις

* Το πρόβλημα, μάλιστα, ίσως γίνει οξύτερο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το έλλειμμα συντονισμού και αν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού προσωπικού του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση υπεράσπισης των κυβερνητικών τομών. Για ορισμένα θέματα, ήδη, έχουν εκφραστεί ζωηρές επιφυλάξεις. Για παράδειγμα:

1 Το νέο εκλογικό σύστημα: Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στην εφαρμογή της παραλλαγής του «γερμανικού μοντέλου». Στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση βρίσκεται, μάλιστα, το πόρισμα της επιτροπής επιστημόνων, οι οποίοι βεβαιώνουν ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα συνταγματικότητας.

* Είναι, βέβαιο, ωστόσο, ότι θα διατυπωθούν ενστάσεις από πολλούς βουλευτές που φαίνεται να προτιμούν «τη δουλεία του σταυρού» από «την ομηρία στον αρχηγό». Και θυμίζουν ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε πάρει και ο Κ. Σημίτης το 2003, αλλά υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί, καθώς απειλήθηκε με πτώση η κυβέρνηση.

«Εσωκομματική δημοκρατία»

Την κριτική ότι με το σύστημα αυτό ενισχύεται ο ρόλος του αρχηγού και μετατρέπεται ο βουλευτής σε μετακλητό υπάλληλο της ηγεσίας, ενδεχομένως να διασκεδάσει η υπόσχεση του Γ. Παπανδρέου ότι «η εσωκομματική δημοκρατία θα κατοχυρωθεί».

Κάτι που έχει προτείνει ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και επαναφέρει σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης (σελ. 10).

* Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο σε ενδεχόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά το τέλος της τετραετίας.

Στο μεταβατικό διάστημα όπως λένε βουλευτές, πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι η εσωκομματική δημοκρατία θα λειτουργήσει και ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορεί να ορίζονται αυθαιρέτως από τον κάθε αρχηγό.

* Στον τομέα αυτόν ο Γ. Παπανδρέου δεν πρέπει να περιμένει συναίνεση από τα κόμματα της αριστεράς (πάγια θέση τους η απλή αναλογική), ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση της Ν.Δ.:

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ταχθεί γενικά υπέρ του γερμανικού συστήματος, αλλά ο Α. Σαμαράς δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αν και το νέο σύστημα τον εξυπηρετεί, αφού δίνει τον πρώτο λόγο στον αρχηγό.

* Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση;

Το ισχυρότατο ενδεχόμενο να συνασπιστούν στο «όχι» πολλοί πράσινοι και γαλάζιοι βουλευτές με ισχυρή λαϊκή επιρροή και να απονευρώσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Είναι χαρακτηριστική επ' αυτού η δήλωση έμπειρου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται στην περιφέρεια και ο οποίος προβλέπει από τώρα στην «Κ.Ε.»:

«Οταν έρθει το νομοσχέδιο στο ΚΤΕ θα γίνει κόλαση»!

2 Οι προσλήψεις: Με τη «λογική» Παπανδρέου να χτυπηθεί η πελατειακή λογική και να καθιερωθεί σύστημα διαφάνειας και αξιοκρατίας (όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ) συμφωνούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αφού έτσι θα απαλλαγούν και οι ίδιοι από την πίεση που τους ασκούν οι ψηφοφόροι.

* Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλά μέλη και μεσαία στελέχη του κινήματος -με κομματική, αλλά και κυβερνητική εμπειρία- ήδη έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για τη μη αξιοποίησή τους. Το σύνθημα «Θα προκριθούν οι άριστοι και όχι οι αρεστοί» απέδωσε προεκλογικώς, σήμερα όμως δεν ενθουσιάζει τους πάντες στο ΠΑΣΟΚ αλλά και γύρω από αυτό.

Τα στελέχη

* Το κλίμα της γκρίνιας και των ερωτημάτων που διατυπώνονται στην Ιπποκράτους ενισχύονται και από τα ερωτήματα που διατυπώνουν παράγοντες σχετικά με την τοποθέτηση στελεχών του «σημιτικού» κύκλου σε επιτελικές θέσεις της οικονομίας.

* Η απάντηση της ηγεσίας ότι «χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά», δεν ικανοποιεί κομμάτι της οργανωμένη βάσης, που πίστεψε ότι «με τον Γιώργο θα είχε προβάδισμα, και τώρα απογοητεύεται βλέποντας να προωθούνται οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του», όπως υπογραμμίζει στην «Κ.Ε.» μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη ανάγνωση: «Αν θέλουμε ικανούς, γιατί δεν αξιοποιούμε ικανούς από όλες τις τάσεις που υπάρχουν στο κίνημα;»

* Το κόμμα, όμως, θα το χρειαστεί ο Γ. Παπανδρέου ως εμπροσθοφυλακή στις συγκρούσεις που έρχονται.

Γι' αυτό ακριβώς ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σ. Ξυνίδης προσπαθεί με συνεχείς συνεδριάσεις των οργάνων και περιοδείες στην περιφέρεια να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των μελών και των στελεχών, λειτουργώντας πυροσβεστικά όπου χρειάζεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη σχετική αυτονομία του κόμματος.

3 «Καποδίστριας 2»: Η μείωση του αριθμού των δήμων της χώρας στο μισό αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ - κι αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες στελεχών που σήμερα καταλαμβάνουν θέσεις δημάρχων, αντιδημάρχων και συμβούλων, και όσοι τους πλαισιώνουν μαζί, θα μείνουν χωρίς αντικείμενο (ρεπορτάζ σελ. 20).

Οι δύο εισηγήσεις

Ετσι, δεν αποκλείεται να ενθαρρύνουν κινήσεις αντίστασης στις τοπικές κοινωνίες και τέτοιου τύπου φαινόμενα, λίγο καιρό πριν από τις δημοτικές εκλογές, μπορεί να στοιχίσουν στο ΠΑΣΟΚ.

* Οι περί τον Γ. Παπανδρέου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει πίσω, παραπέμποντας στη φράση του «οι πολίτες μάς έδωσαν ισχυρή πλειοψηφία για αλλαγές. Αν συμβιβαστούμε θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και θα εδραιωθεί η εντύπωση ότι η πολιτική δεν τολμά να συγκρουστεί με ό,τι καθηλώνει την κοινωνία».

* Με την προσέγγιση Παπανδρέου δεν διαφωνεί κανείς, ιδίως σε ρητορικό επίπεδο.

Υψηλόβαθμα στελέχη της, όμως, με εμπειρία στη διακυβέρνηση σημειώνουν ότι «στις αναμετρήσεις πρέπει να πηγαίνεις με σχέδιο, με σφιχτές διαδικασίες και πειθαρχία. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί όπως όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση»!

Επικαλούνται, μάλιστα, και την ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία, με την υποχρεωτική τρίχρονη λιτότητα και την εκτίναξη της ανεργίας στο 15,4%, και, συνεπώς, δεν αποκλείουν κοινωνικές εκρήξεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ