Ηλεκτρονική Έκδοση

«Πακέτο» λιτότητας 4 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Σήμερα παρουσιάζεται ο δεύτερος προϋπολογισμός για το 2010 της Ιρλανδίας και όπως έχει προαναγγελθεί θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές των δαπανών σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Το πακέτο λιτότητας των τεσσάρων δισ. ευρώ γίνεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 και είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την δραματική μείωση των εσόδων του δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λίνιχαν, που θα παρουσιάσει τον δεύτερο "σκληρό" προϋπολογισμό μέσα σε ένα χρόνο, έχει προαναγγείλει ότι θα περικόψει τις δαπάνες καθώς η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση.

Έτσι αναμένεται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για μισθούς κατά 1,3 δις ευρώ, να περικόψει τις υπηρεσίας υγείας, να περικόψει τις περισσότερες προνοιακές δαπάνες, εκτός από τις συντάξεις κατά 3-4% και να μειώσει και τον δικό του μισθό κατά περίπου 15%.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, συνδικάτα τα οποία εκπροσωπούν περίπου 250.000 δημοσίους υπαλλήλους, προσφέρθηκαν τα μέλη τους να πάρουν 12 ημέρες άδεια άνευ αποδοχών ώστε να μην δεχθούν μειώσεις μισθών. Όμως ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν απέρριψε την πρόταση.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είχαν ήδη υποστεί μείωση μισθών 7% τον Απρίλιο, στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού έκτακτης ανάγκης, υπό μορφή έκτακτης εισφοράς στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο Κάουεν δήλωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες δεν μπορεί να συνεχιστεί. "Τα φορολογικά μας έσοδα μειώθηκαν ραγδαία, στα επίπεδα του 2003.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έλλειμμα περίπου 22 δις ευρώ εφέτος", είπε και πρόσθεσε ότι "για να κλείσουμε αυτό το χάσμα, δανειζόμαστε πάνω από 400 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί". Ενώ σε μια προσπάθεια να δείξει ότι και η ηγεσία της χώρας είναι πρόθυμη να μοιραστεί τις "οδυνηρές" συνέπειες της δημοσιονομικής προσαρμογής, και ο ίδιος ο Κάουεν δηλώνει ότι θα μειωθεί ο μισθός του στα 228.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό ο κυριότερος νέος φόρος στον προϋπολογισμό θα είναι ένας φόρος για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου - μέτρο που οι Πράσινοι, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό με το Fianna Fail του Κάουεν, εγκρίνουν.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει το έλλειμμα πριν διευρυνθεί πέραν του 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που επιτρέπει η Ευρωπαίκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν δώσει προθεσμία στην Ιρλανδία ως το 2014 για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Η κρίση επέφερε μεγάλες συνέπειες συνέπειες στην Ιρλανδία. Η κατανάλωση μειώθηκε δραματικά, η "φούσκα" των ακινήτων έσκασε προκαλώντας τραπεζική κρίση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 50%, ενώ η ανεργία σημείωσε αλματώδη αύξηση με 413.000 ανθρώπους να λαμβάνουν πλέον επιδόματα.

Η Ιρλανδία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2008 και ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης όπου σημειώθηκε αυτή η εξέλιξη.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιρλανδία