Έντυπη Έκδοση

Μαύρη εργασία και μαύρες τρύπες

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ, ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΥΨΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση και η ύφεση στην αγορά οδήγησαν στην έκρηξη της μαύρης εργασίας. Οι μισές θέσεις που χάθηκαν την περασμένη άνοιξη «καλύφθηκαν» από αλλοδαπούς εργάτες που αναγκάζονται τις περισσότερες φορές να δουλεύουν ανασφάλιστοι.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε μέχρι σήμερα καθώς δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, βαθαίνει η ύφεση στην οικονομία και η ανεργία «έφτασε στο 18%», σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο.

Ετσι, η αδήλωτη εργασία υπονομεύει και το ασφαλιστικό. Ηδη το ΙΚΑ καταγράφει μείωση 2% στα έσοδα φέτος, στο ΤΕΒΕ το 30% των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δεν είναι συνεπές (καθυστερεί ή έπαψε να πληρώνει τις εισφορές του προς τον ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ), ενώ η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 8 δισ. ετησίως σε όλα τα ταμεία.

Ανάσα σωτηρίας

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό, στρέφει το ενδιαφέρον της στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας και στην περικοπή των δαπανών υγείας προκειμένου να προσφέρει «ανάσες σωτηρίας» στο σύστημα. Με το δεδομένο ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Μάλιστα από τις 15 Ιανουαρίου θα βγουν στην αγορά τα μεικτά συνεργεία ΙΚΑ, ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) και νέου ΣΔΟΕ ώστε να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή μαζί με την φοροδιαφυγή και την τήρηση των συνθηκών εργασίας (υγεία απασχολουμένων, εργατικά δικαιώματα).

Με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού της Στατιστικής Υπηρεσίας το β' τρίμηνο του έτους καταστράφηκαν 104.026 θέσεις εργασίας γηγενών (Ελλήνων) πολιτών και δημιουργήθηκαν 53.816 θέσεις απασχόλησης αλλοδαπών. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεν αρνητικό (μείον 50.213 άτομα) αλλά πολύ πιο ήπιο αναφορικά με την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας (στους 700.000 υπολογίζει τους ανέργους ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης).

Η ΕΣΥΕ δεν μπορεί να διακριβώσει εάν οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν κανονικής ή «μαύρης» -ανασφάλιστης εργασίας. Ωστόσο υπάρχουν τα εξής δεδομένα που κατατείνουν στο ότι η «μαύρη εργασία» καλπάζει, καθώς οι ξένοι εργαζόμενοι:

α) Ευχερέστερα αποδέχονται μια αδήλωτη εργασία, καθώς είναι πιο ευάλωτοι και στερούνται οικογενειακής κάλυψης.

β) Ενδεχομένως δεν προσδοκούν να πάρουν σύνταξη στη χώρα και έτσι αποδέχονται μια θέση εργασίας χωρίς ένσημα.

γ) Επιδεικνύουν μεγαλύτερη κινητικότητα στην αναζήτηση εργασίας και

δ) Οι ειδικότητες που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης είναι αυτές οι οποίες δεν έχουν ζήτηση μεταξύ των ημεδαπών εργατών.

Αναλυτικά η αγορά εργασίας παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2009:

1 Στο χώρο της γεωργίας οι έλληνες εργάτες μειώθηκαν κατά 2.226 άτομα, ενώ αυξήθηκαν οι αλλοδαποί κατά 13.304.

2 Στη βιομηχανία (μεταποίηση) η απασχόληση των γηγενών μειώθηκε κατά 31.906 άτομα, αλλά αυξήθηκε η αντίστοιχη των μεταναστών κατά 9.125.

3 Στα τουριστικά καταλύματα κόπηκαν 23.645 θέσεις και προσελήφθησαν 13.084 οικονομικοί πρόσφυγες και

4 Στον κλάδο «βοήθεια στο σπίτι» (οικιακές βοηθοί) μειώθηκε η απασχόληση των Ελληνίδων κατά 1.105 άτομα υπέρ των αλλοδαπών, όπου δημιουργήθηκαν 12.575 θέσεις απασχόλησης.

Από τα παραπάνω προκύπτει η εντυπωσιακή μεταστροφή της βιομηχανίας και άλλων κλάδων από την ασφαλισμένη εργασία στη «μαύρη» (ανασφάλιστη). Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο την περιφέρεια ή τον αγροτικό τομέα της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά τα ίδια τα αστικά κέντρα λόγω εγκατάλειψης των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Εφορία και φορολογική πολιτική