Έντυπη Έκδοση

Η ΜΕΙΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ

Θητεία: Μόνο το 10% «πιάνει» το εννιάμηνο

Στη γυάλινη σφαίρα των Χριστουγέννων έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι στρατεύσιμοι για να πάρουν απαντήσεις στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχολούν όλους όσοι καλούνται να υπηρετήσουν τη θητεία τους: πού θα υπηρετήσω, πόσο θα υπηρετήσω, πώς θα υπηρετήσω.

Οι απαντήσεις σε αυτά δεν φαίνεται να δίνονται από το υπουργείο Αμυνας ή τουλάχιστον, για να είμαστε ακριβείς, μέχρι χθες δεν είχαν δοθεί για κανένα από τα τρία σώματα, Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμα η «νέα 9μηνη θητεία» στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καθώς μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που χρειάζονται για να γνωρίζουν οι υπηρετούντες ποιες είναι οι μονάδες για τις οποίες ισχύει η μείωση.

Τα γενικά επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας έχουν οριοθετήσει τις μονάδες αυτές εδώ και αρκετό καιρό αλλά η πολιτική ηγεσία ακόμα δεν έχει βάλει τη σφραγίδα της ώστε να ισχύσουν οι μειώσεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μονάδες που εμπίπτουν στη μείωση είναι:

Για την Πολεμική Αεροπορία όλες οι μονάδες που βρίσκονται ανατολικά της χώρας. Δηλαδή από Αλεξανδρούπολη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Ρόδος. Στις μονάδες αυτές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπηρετεί μόλις το 10% των στρατευμένων στην Πολεμική Αεροπορία.

Στην Αεροπορία

Σήμερα η θητεία στην Πολεμική Αεροπορία είναι 12 μήνες ανεξαρτήτως μονάδας και οι στρατεύσιμοι δικαιούνται μια μετάθεση μετά την αρχική τοποθέτησή τους. Η υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία σε μονάδες προχωρημένες τηρείται στο μεγαλύτερο ποσοστό των στρατευμένων, ανεξάρτητα αν σε αυτές είναι και η Τανάγρα, η Ελευσίνα και άλλα αεροδρόμια που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως τα Χανιά και η Λάρισα.

Για το Πολεμικό Ναυτικό ισχύουν τα ίδια. Εννέα μήνες θητεία θα έχουν όλες οι μονάδες του Ανατολικού Αιγαίου. Στην αρχική αξιολόγηση που έγινε από το επιτελείο, μονάδες προχωρημένες είχαν χαρακτηριστεί και ο ναύσταθμος της Κρήτης καθώς και ο ναύσταθμος Σαλαμίνας, που όπως φαίνεται τελικά δεν θα ενταχθούν στο 9μηνο. Εφόσον εξαιρεθούν οι δύο ναύσταθμοι, το ποσοστό των φαντάρων που υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό και εντάσσεται στη νέα ρύθμιση του 9μήνου με δυσκολία αγγίζει το 10%. Σήμερα οι ναύτες υπηρετούν κατά κύριο λόγο στους δύο ναυστάθμους του Πολεμικού Ναυτικού, Σαλαμίνας και Κρήτης κανένας στρατεύσιμος δεν υπηρετεί σε καράβια πέραν αυτών που έχουν πτυχίο εμποροπλοιάρχου και ο χρόνος θητείας είναι 12 μήνες. Μονάδες προχωρημένες το Ναυτικό έχει ελάχιστες -μερικά παρατηρητήρια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τίποτα άλλο.

Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει επισημοποιηθεί ποιες είναι οι μονάδες του 9μήνου δημιούργησε μια χαοτική κατάσταση στους στρατεύσιμους της τελευταίας ΕΣΣΟ. Αυτό διότι πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να υπηρετήσουν σε μονάδες εκτός Αθηνών για να έχουν λιγότερη θητεία, αλλά κανείς δεν ήξερε να τους πει ποιες θα είναι αυτές για να τις δηλώσουν. Τα στρατολογικά γραφεία καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες στα κέντρα εκπαίδευσης δήλωναν πλήρη άγνοια για το θέμα, ενώ ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν έκρυβαν το γεγονός ότι «μπορεί να ήταν και λάθος ότι ανακοινώθηκαν μέτρα για τη θητεία χωρίς να υπάρχει η σχετική προετοιμασία από τα επιτελεία».

Στον Στρατό Ξηράς

Αγνωστο όμως και το μέλλον όσων υπηρετούν τη θητεία τους στον Στρατό Ξηράς. Τούτο διότι κανείς δεν ξέρει τι ισχύει, ποιοι νόμοι και υπουργικές αποφάσεις ισχύουν, αν υπάρχουν παράθυρα και πώς αυτά μπορεί κάποιος να τα βρει. Θεωρητικά ισχύουν οι αλλαγές που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με την προεκλογική μείωση της θητείας στους 9 μήνες.

Μαζί είχαν ανακοινωθεί και τρία βασικά μέτρα τα οποία όμως σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να τηρούνται. Σύμφωνα με το τότε ανακοινωθέν του υπουργού, όλοι όσοι υπηρετούν 9 μήνες, δηλαδή οι στρατευμένοι του Στρατού Ξηράς, θα υπηρετούν σε Εβρο και νησιά από την πρώτη τοποθέτησή τους.

Δεν θα δικαιούνται δεύτερη μετάθεση όπως ίσχυε μέχρι τότε και από εκεί θα παίρνουν το απολυτήριό τους. Στις μονάδες των μεγάλων πόλεων θα υπηρετούσαν οι λεγόμενοι βοηθητικοί και όσοι κάνουν μειωμένη θητεία. Παρά τις εξαγγελίες, οι ρυθμίσεις αυτές δεν φαίνεται να ισχύουν, τουλάχιστον ακόμα.

Εν κατακλείδι, μπορεί να γνωρίζουμε τις προθέσεις του υπουργείου Αμυνας αλλά το μέλλον των υπηρετούντων παραμένει... ασαφές. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)