Έντυπη Έκδοση

ΠΥΡΟΔΟΤΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Ενταση ΓΣΕΕ - ΠΑΜΕ περί «γενικής απεργίας»

Τρεις συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα στην Αθήνα για την κινητοποίηση των οικοδόμων, την 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και της ΕΣΗΕΑ, αλλά και την 3ωρη στάση εργασίας των καθηγητών, οι οποίες όμως αποδείχτηκαν ικανές να προκαλέσουν πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΓΣΕΕ και ΚΚΕ.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις έχουν προκηρυχτεί από οργανώσεις (ομοσπονδίες και σωματεία), οι οποίες ελέγχονται συνδικαλιστικά από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ). Σύμφωνα με τις αποφάσεις σήμερα, μαζί με τους οικοδόμους απεργούν οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία (δέρμα, ιματισμός), ομοσπονδίες που πλειοψηφικά ελέγχονται από το ΠΑΜΕ. Τα πλοία της ακτοπλοΐας που είναι στα λιμάνια δεν θα αποπλεύσουν, ενώ απεργία θα γίνει και στο καζίνο της Πάρνηθας. Η συγκέντρωση έχει προσδιοριστεί για τις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και αναμένεται να παραστεί η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οι καθηγητές και οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου καλεί και η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) και η ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας. (Δεν συμμετέχουν στην κινητοποίηση οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης). Στην απεργία μετέχουν επίσης οι συμβασιούχοι του Δημοσίου. Ομως το ΠΑΜΕ καλεί του εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε προσυγκέντρωση, όχι έξω από την ΕΣΗΕΑ αλλά στην πλατεία Βάθη ώστε να μετάσχουν στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, στην Κάνιγγος καλεί τους προερχομένους από την υγεία κ.λπ. Στην περιφέρεια, θα γίνουν συγκεντρώσεις με ευθύνη των τοπικών εργατικών κέντρων, όπου έχουν πλειοψηφία τα στελέχη του ΚΚΕ ή απευθείας από το ΠΑΜΕ χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε με τα κλαδικά σωματεία και πώς καλύπτονται οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους χώρους που δεν είναι μέλη ή δεν έχει προκηρυχθεί απεργία από τη συνδικαλιστική οργάνωση. Οπως την απόφαση του σωματείου «τραπεζοϋπαλλήλων και εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις συναφείς επιχειρήσεις Αττικής» για απεργία σήμερα, ενώ η ΟΤΟΕ διευκρινίζει ότι «δεν έχει προγραμματίσει καμία κινητοποίηση».

Με αφορμή τη σύγχυση αυτή, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι «δεν έχει προκηρύξει απεργία». Στη συνέχεια χαρακτηρίζει «ψευδεπίγραφο τον τίτλο περί γενικής απεργίας που χρησιμοποιεί μια παράταξη (ΠΑΜΕ)». Και συνεχίζει η συνομοσπονδία: «Η διευκρίνιση κρίνεται απαραίτητη και για λόγους πολιτικο-συνδικαλιστικούς και για την προστασία των εργαζομένων καθώς δεν καλύπτονται όσοι δεν ανήκουν στα σωματεία που έχουν προκηρύξει την απεργία». Και καταλήγει: «Είναι γνωστό ότι οι παρατάξεις και τα κόμματα δεν μπορούν να προκηρύσσουν Γενικές Απεργίες».

Απαντώντας, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τη ΓΣΕΕ «...τριτοβάθμια οργάνωση απεργοσπαστών».

Ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στ. Ανέστης απάντησε: «Πάει πολύ οι διασπαστές να γίνονται και τιμητές».

Με αυτά τα δεδομένα, μια μάλλον ήσσονος κοινωνικής και παραγωγικής σημασίας συνδικαλιστική εκδήλωση έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ) με τη ΓΣΕΕ και αναμένεται να πυροδοτήσει συνδικαλιστικές εξελίξεις. Ηδη, το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τις εργοδοτικές ενώσεις για το θέμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα και στη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία δεν προσκλήθηκε το ΠΑΜΕ, το οποίο εξάλλου δεν συμμετέχει και στο προεδρείο της εργατικής Συνομοσπονδίας. Και αυτή η τακτική «επικύρωσης του αυτοαποκλεισμού» αναμένται να συνεχιστεί στη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το θέμα θα απασχολήσει και το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ -επέχει θέση μίνι συνεδρίου- που συνέρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα και το οποίο αναμένεται θυελλώδες.

Η πολυδιάσπαση των κοινωνικών αγώνων, πολλές φορές λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων, ήταν από τις παθογένειες του κινήματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας