Έντυπη Έκδοση

Ετσι χτίστηκε η Αθήνα

Αν μιλούσαμε για τον ζωγράφο που ύμνησε τον ανθρώπινο μόχθο της σκαλωσιάς και την καθημερινή πραγματικότητα, θα αναφερόμαστε στον πρωτοπόρο εικαστικό καλλιτέχνη της γενιάς του '30, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο.

Δάχτυλα γιομάτα κόμπους, σακατεμένα χωρίς νύχια Δάχτυλα γιομάτα κόμπους, σακατεμένα χωρίς νύχια Εκεί, στο γιαπί, με πηλοφόρι και μυστρί έδειχνες την προσωπικότητά σου.

«Δεν πήγαινες στο εργοστάσιο, αλλά στην οικοδομή. Εδώ έρχονταν οι πιο συγκροτημένοι, οι πιο ικανοί», έλεγαν οι πιο παλιοί. «Είναι σκληρή δουλειά, χρειάζεται ν' αναπτύξεις τη θέλησή σου για να την αντιμετωπίσεις». Δηλώσεις, που αν μη τι άλλο, δείχνουν την κίνηση μεταξύ βασάνων και υπερηφάνειας, τη διαδρομή από την ανασφάλεια στην αυτονομία ή έστω τη διεκδίκησή της.

«Οικοδόμοι, οι άνθρωποι που έχτισαν την Αθήνα, 1950-1967», της Δήμητρας Λαμπροπούλου, εκδόσεις Βιβλιόραμα. Σε 400 σελίδες ιστορικο-κοινωνιολογικής έρευνας η συγγραφέας αναδεικνύει κρίσιμες όσο και ελάχιστα μελετημένες όψεις της μεταπολεμικής ελληνικής Ιστορίας: τις κοινωνικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις της διαδικασίας που ονομάστηκε «μεταπολεμικός εκσυγχρονισμός» ή «μεταπολεμική μεταμόρφωση», τις αμφισημίες τις οποίες περιλάμβανε αυτή η διαδικασία, τις συνάφειες ανάμεσα στο πεδίο του πολιτικού και τις κοινωνικές δυναμικές.

«Πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι οι οικοδόμοι της μεταπολεμικής Αθήνας», εξηγεί η συγγραφέας. «Εσωτερικοί μετανάστες, στη μεγάλη τους πλειονότητα, πορεύτηκαν μέσα στο μεγάλο κύμα της κοινωνικής αλλαγής των μεταπολεμικών χρόνων, βιώνοντας πολύμορφα δύο από τα κεντρικά φαινόμενα του μεταπολεμικού κόσμου, τον εξαστισμό και τον πολιτικό ριζοσπαστισμό.

Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τις πορείες τους από την ύπαιθρο στην πόλη, τις εργασιακές και τις πολιτικές τους πρακτικές, αλλά και τη μεταμόρφωση της ελληνικής πρωτεύουσας, η οποία αποτέλεσε το σκηνικό και την προϋπόθεση για τους μετασχηματισμούς τους οποίους υπέστησαν η ζωή και η εργασία των ανθρώπων που εργάστηκαν ως οικοδόμοι». *

Αντιθέσεις

Μιγκέλ Ανχελ Ζότο χορογράφος

«Η γυναίκα  είναι η  καρδιά του τάνγκο. Αυτή είναι η δημιουργός των συνδυασμών»

«Ε»

Νίκος Χουλιαράς ζωγράφος

«Η ζωγραφική είναι μια γυναίκα.Από τη μια δεν την αντέχεις και από την άλλη δεν μπορείς χωρίς αυτήν».

Φιλοσοφία και τέχνη

«Ουτοπία» τεύχος 86, έτος 18ο. Συγκυρία πολιτική η ανάληψη εξουσίας από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ.

«Η πολιτική έχει πάντα ένα έστω και ανομολόγητο κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο, και αναδραστικά επηρεάζει τη θεωρία και τον πολιτισμό», σχολιάζει στο προλογικό του σημείωμα ο καθηγητής Ευτύχης Μπιτσάκης, εκδότης της διμηνιαίας αυτής έκδοσης θεωρίας και πολιτισμού, τηλ. 210-3607742. Στο τεύχος αυτό γράφουν ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ο Πάνος Τότσικας, ο Λάζαρος Απέκης, ο Κων/νος Σέκερης, η Τιτίκα Καραβία, ο Δημήτρης Πατέλης κ.ά. Τα θέματα που παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, είναι: Κέρδη από την κρίση, κολέγια για μετάλλαξη των ΑΕΙ, η εκπαίδευση πέρα απ' το κεφάλαιο, ο κινηματογράφος στον νομό Ηλείας κ.ά.

Νότες και λιθογραφίες

*«Νότες - Αγγελούδια έγιναν τραγούδια».

Δημιουργός του (στίχοι - μουσική), η Αιμιλία Χριστοφορίδου, καθηγήτρια Μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιμέλεια από επιτελείο μουσικών, με τους: Μιχάλη Τραυλό (ενορχήστρωση), Δημήτρη Ντούλια, Μυρτώ Μποκολίνη (μέλος της παιδικής σκηνής της Λυρικής). Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της Ν. Μάκρης. Τηλ.: 22940-92831 και 6974-328483.

* Λιθογραφίες και μεταξοτυπίες από ξυλογραφίες του Α. Τάσσου σε προσιτές τιμές προσφέρει και φέτος, σε περιορισμένο αριθμό, στους φιλότεχνους η εταιρεία που φέρει το όνομα του μεγάλου χαράκτη. Αφενός, επειδή αποτελούν πολύτιμο απόκτημα (για δώρο ή προσωπική χρήση) για τους αγοραστές τους, και αφετέρου, επειδή έτσι ενισχύεται το πολιτιστικό τους έργο. «Α. Τάσσος», Λ. Φωτιάδου 2, τηλ.: 210-9243100.

Ο κήπος του Στάβερη

Ενα σωρό φυτά, κακτοειδή, σπαθίφυλλα, συνθέσεις, ζωντανοί οργανισμοί που συντροφεύουν τη ζωή μας και συγκρατούν το βλέμμα μας.

Σε παράθυρα, γωνιές και γραφεία υπενθύμιση του χαμένου φυσικού περιβάλλοντος. Με οικολογικές ευαισθησίες η νέα δουλειά του ζωγράφου Αντώνη Στάβερη, μαθητή του Δημήτρη Μυταρά, από τους πλέον ταλαντούχους δημιουργούς. Εκθέτει ακουαρέλες και ακρυλικά έως τις 9 Ιανουαρίου στον χώρο Τέχνης 24, Σπευσίππου 38, τηλ.: 210-7217897. Ο Αντώνης Στάβερης παρατηρεί διεισδυτικά ό,τι τον περιβάλλει· σκύβει πάνω στο θέμα του για να εξετάσει τις επιδράσεις του φωτός και τις τονικές αποχρώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα