Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο μικροσκόπιο του Λούβρου τα μυκηναϊκά ευρήματα του Βόλου

Τελευταία ενημέρωση:

«Φως» στην προέλευση της πρώτης ύλης των χρυσών της μυκηναϊκής περιόδου που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, δίνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Μουσείο του Λούβρου το περασμένο Οκτώβριο.


    Οι αναλύσεις αφορούσαν την εξέταση τεσσάρων δειγμάτων χρυσού από τη Γεωργία σε σχέση με μερικές ψηφίδες από το αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε τάφο στο Καζανάκι Βόλου, και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση από έναν ποταμό της Κολχίδας. Η πρώτη αυτή ένδειξη αναζωπυρώνει το ερευνητικό ενδιαφέρον για την προέλευση και των άλλων χρυσών της περιοχής μας που, αν επιβεβαιωθεί ως τόπος προέλευσης η Κολχίδα, τότε η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν θα είναι μύθος αλλά ένα ιστορικό γεγονός.
   Οι εργαστηριακές αναλύσεις από το Μουσείο του Λούβρου σε χρυσά που βρέθηκαν στο Βόλο, θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες πάντοτε σε σχέση με δείγματα χρυσού από την περιοχή της Γεωργίας.
Αν αποδειχθεί πως τα χρυσά του Βόλου προέρχονται ως προς την πρώτη τους ύλη από την περιοχή της Κολχίδας, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ο αγώνας κατάκτησης της γνώσης μιας πλουτοπαραγωγικής μεθόδου που επηρέαζε από τότε τον κόσμο και της ανάπτυξης της τεχνογνωσίας περισυλλογής του χρυσού. Γι' αυτό έκαναν το ταξίδι τους ως τη μακρινή Κολχίδα οι Αργοναύτες.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία