Έντυπη Έκδοση

Από Βάθης στο ρέμα της Σταδίου

Βλέπω τελευταία, σε δημοσιεύματα, τη γραφή: «πλατεία Βάθη».

Λανθασμένη, όπως και άλλοτε επισήμανα. Πρόκειται για την πλατεία (της) Βάθης. Από το όνομα Βάθη ή Βάθεια -παλιά αθηναϊκή συνοικία που αναπτύχθηκε γύρω από τη λεκάνη (βαθούλωμα), όπου λίμναζαν τα νερά του χειμάρρου των Τουρκοβουνίων Κυκλοβόρου που κατέληγε στον Κηφισό. Για την ιστορία, όταν η περιοχή μπήκε στο σχέδιο, από τους πρώτους οικιστές ήταν ο άλλοτε ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Βόδας Σούτσος. Ενώ η γνωστή τριγωνική πλατεία (Βάθης!), από το 1943 επισήμως ονομάζεται Ανεξαρτησίας. Στην ίδια πλατεία, έως το 1926 δέσποζε η, πασίγνωστη στους τότε Αθηναίους, Λεύκα της Βάθειας.

Λεπτομέρειες ίσως, τώρα που έχουμε... πέσει στα βαθιά (ή στα «άπατα», όπως είπε ο υπουργός Εργασίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Ασφαλιστικό). Δεν θα πω το τετριμμένο: Ο θεός κρύβεται στη λεπτομέρεια (το ίδιο, πιθανότατα, κάνει και ο διάβολος)! Απλώς, με τα λίγα που ξέρω και μπορώ, προσπαθώ, μέσα από ψηγματάκια, να δείξω ένα άλλο πρόσωπο της Αθήνας, πέρα από σκουπίδια, μποτιλιάρισμα, καβγάδες για παρκάρισμα, γκρίνια και γενικό ανάθεμα. Μιας Αθήνας που έχει ακόμα πολλά να δώσει, άμα κανείς τη νοιαστεί αληθινά.

Μιας και μπήκαμε στις γιορτές του χειμώνα (Χριστούγεννα μεθαύριο, τα Ηρακλούγεννα των αρχαίων...) -τις πιο μελαγχολικές γιορτές εδώ και χρόνια, με τις ξανάστροφες να πέφτουν απανωτές- είπα να φαιδρύνω κάπως την ατμόσφαιρα με μια «ετυμολογία» της οδού Σταδίου που έδωσε κάποτε ταξιτζής. «Παλιά η Σταδίου ήταν ρέμα...», είπε, και έτσι ήταν. «Ε, την ονόμασαν Σταδίου, γιατί το ρέμα χώριζε την Αθήνα... στα δύου»! Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και τύχη. Το σημερινό ρέμα -έτσι που μπαζώθηκε...- δεν αστειεύεται!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά