Έντυπη Έκδοση

Οι μη έχοντες «πνίγουν» τον Σαρκοζί

Ενώ ξεκινάει το δεύτερο μέρος της προεδρικής του θητείας, ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με συσσωρευμένες δυσαρέσκειες και αντιδράσεις κατά της πολιτικής του.

Μόνος, με την καλή του νεράιδα, εναντίον όλων... (φωτ. Reuters) Μόνος, με την καλή του νεράιδα, εναντίον όλων... (φωτ. Reuters) Απεργίες επισκιάζουν την ατμόσφαιρα των εορτών. Οι χαμηλόμισθοι ζητούν μισθολογική αναβάθμιση, εκτιμώντας ότι η σαρκοζική πολιτική ευνοεί τις επιχειρήσεις και αδιαφορεί για τις ασθενέστερες τάξεις. Οι άνεργοι ζητούν πρόσθετα επιδόματα. Οι απελάσεις μεταναστών στο Αφγανιστάν προκαλούν έντονες αντιδράσεις. Η κακοκαιρία που έπληξε τη Γαλλία προκάλεσε θανάτους άστεγων από υποθερμία. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δημιούργησαν δεκαπενταμελή επιτροπή -στην οποία συμμετείχαν προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Αλμπέρ Ζακάρ και η ηθοποιός Ζοζιάν Μπαλασκό- η οποία επεδίωξε να συναντήσει τον Νικολά Σαρκοζί. Αίτημά τους ήταν η επίταξη 20 άδειων πολυκατοικιών για στέγαση απόρων. Πριν φτάσουν όμως στα Ηλύσια, οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν βίαια.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δικαίωμα στην κατοικία», Ζαν Μπατίστ Εϊρό διαμαρτυρήθηκε. «Τρία χρόνια αγωνιζόμαστε για να προωθήσουμε το θέμα στέγασης. Δεν έχουμε εισακουστεί και τώρα μας κυνηγάνε κλομπ. Δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να δώσουμε μια επιστολή στο Ηλύσια, είναι σκανδαλώδες». Ο Εϊρό υπενθύμισε ότι ο Ζακ Σιράκ είχε επιτάξει 1.000 κατοικίες για στέγαση απόρων μέσα στον χειμώνα.

Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί και ο διάλογος για την «εθνική ταυτότητα», που λάνσαρε ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν, σύμφωνα με επιθυμία του Σαρκοζί. Χιλιάδες υπογραφές συγκέντρωσε κείμενο της οργάνωσης «SOS Ρατσισμός» η οποία πρωτοστατεί σε κινητοποίηση για τον τερματισμό της συζήτησης. Η οργάνωση εκτιμά ότι «ο διάλογος για την εθνική ταυτότητα έχει μεταβληθεί σε έκφραση ενός ρατσιστικού λόγου, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο με ύπουλο ή εμφανή τρόπο τη νομιμότητα της παρουσίας στο εθνικό έδαφος ολόκληρων κατηγοριών του πληθυσμού».

Το κείμενό της συγκέντρωσε πάνω από 6.000 υπογραφές, μεταξύ των οποίων του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, πολλών προσωπικοτήτων της Αριστεράς, γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Ιζαμπέλ Αντζανί, Ζοσιάν Μπαλασκό, Τζέιν Μπίρκιν και διανοούμενων όπως ο ιστορικός Μπενζαμέν Στορά και ο φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Λιμπερασιόν», 50% των Γάλλων ζητούν τη διακοπή των εκδηλώσεων για την «εθνική ταυτότητα», 50% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση, 34% εκτιμούν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, ενώ 29% επιθυμούν διακοπή και 21% αναβολή του διαλόγου. Δηλαδή συνολικά 50% τάσσεται υπέρ της διακοπής των συζητήσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία