Έντυπη Έκδοση

Οι πρώτες αντηχήσεις

Κατερίνα Κανταρτζή

Εκεί ψηλά στο Περτούλι

εκδόσεις Δωδώνη, σ. 89, 10 ευρώ

Ο χρόνος αλλοιώνει τα πάντα. Δεν είναι συναισθηματικός. Δεν στέκεται, δεν σκέφτεται. Απλώς προχωρεί και μαζί του, το τοπίο, οι συνήθειες, οι σχέσεις. Η ζωή σε μεγάλη πόλη φέρνει και μεγάλες αλλαγές. Το τσιμεντένιο θηρίο σε «καταπίνει» και οι ώρες, τα λεπτά περνούν πολύ γρήγορα. Οπως οι λέξεις, που υπάρχουν μόνο για να διεκπεραιώνουν. Νέα γλώσσα. Η παλιά κρύβεται, σκονίζεται. Ενα ψεύτικο, ομοιόμορφο παζλ δημιουργείται. Ευτυχώς, δεν έρχεται ο ενταφιασμός. Υπάρχει ακόμη παλμός και κάτι από τα παλιά. Η πρώτη φωνή, οι πρώτες δικές μας αντηχήσεις. Η μνήμη σώζει και ανασύρει αυτό που άθελά μας προσπερνάμε. Για λίγο επιστρέφουμε.

Αυτό έκανε και η Κατερίνα Κανταρτζή. Στο Εκεί ψηλά στο Περτούλι σταμάτησε και γύρισε εκεί όπου πάντα ήταν και είναι. Στον τόπο καταγωγής της. Ισως ο τερματισμός να έχει μεγαλύτερη σημασία, όμως η αφετηρία είναι το πρώτο σημάδι του βίου. Για τη συγγραφέα είναι ανεξίτηλο στην ψυχή της και η γλώσσα που άκουσε για πρώτη φορά, η καλύτερη απόδειξη. Οι ιδιωματισμοί και η ντοπιολαλιά επανέρχονται και κατακλύζουν τα διηγήματα. Νόστος, αυθεντικότητα και ζωντάνια, τα χαρακτηριστικά του βιβλίου για έναν πανέμορφο τόπο: το Περτούλι.

Οι αναμνήσεις μπλέκονται με τους θρύλους, που κύριο σκοπό έχουν να μιλήσουν για την ομορφιά της φύσης και πώς ζουν μ' αυτήν οι άνθρωποι. Τίποτε όμως δεν θα είχε αξία, αν ο αφηγηματικός λόγος δεν ήταν «παιδί» της Πίνδου. Το μόνο που ζητά η Κανταρτζή, είναι να ζεσταθούμε από την αγνή, ανεπιτήδευτη λαλιά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου