Έντυπη Έκδοση

Παίδων και εφήβων μύθος στην Ελλάδα

Ιωάννης Β. Φριλίγκος

Γυναίκες του μύθου

προμετωπίδα: Γιώργος Κόρδης

εκδόσεις Γαβριηλίδη, σ. 35, 7,32 ευρώ

Το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του μιλά για 14 γυναίκες που πέρασαν στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, ποιητικά ή θεατρικά φανερωμένες: Ελένη, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα, Μήδεια, Εκάβη, Αντιγόνη, Ισμήνη, Ιφιγένεια, Πηνελόπη, Ευρυδίκη, Γλαύκη, Ιοκάστη, Κασσάνδρα, Φαίδρα. Μ' ένα προοίμιο, με τον τίτλο «Επίδαυρος». Από αυτό, το ακροτελεύτιο δίστιχο: Κι όμως.Η κορυφαία επιτακτικά επαναλαμβάνει:/-Ούτε ένας δεν ξέρει τι θα πει νύχτα.

Στυλιανός Χαρκιανάκης (αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας)

Παίδων και εφήβων

εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 76, 12,54 ευρώ

Αφιερωμένα στα 15 χρόνια από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι είναι αυτά τα ποιήματα. Η νεότητα στην πιο καλή της στιγμή, όταν δηλαδή έχει όλον τον χρόνο υπέρ της, και ούτε υποψιάζεται τις χαρακιές που θα χαράξουν το πρόσωπο στις επερχόμενες ημέρες. Μπροστά τιναζόταν καλπάζοντας εφηβαίο/το ανήλικο σώμα σου/πίσω ακολουθούσαν κατακορύφως πιο πολύ επηρμένα/τα πλούσια μαλλιά σου.

Ρήγας Καππάτος

Ολη η Ελλάδα

εξώφυλλο: ελαιογραφία του Νικολάου Χειμώνα

εκδόσεις Εκάτη, σ. 235, 12,54 ευρώ

Στον ποιητή πόσες και πόσες μεταφράσεις δεν χρωστάμε από τα ισπανικά. Αλλά δεν είναι της στιγμής να ασχοληθούμε με τα αριστουργήματα της ισπανικής και της ισπανόφωνης. Εδώ, εμφανίζεται ως ο ποιητής, ο ξεριζωμένος από την Ελλάδα κι ας επιστρέφει από καιρού εις καιρόν. Τα ποιήματα είναι βαπτισμένα στο δήλιον φως, που όταν κοιτάζεις σε οδηγεί στο σκοτάδι σαν αναμονή επαναφοράς στην κίνηση της ζωής. Εδώ όπου περπάτησα/όταν ακόμα ήταν αμπέλια/Εφαγα σταφύλια,/κατέβηκα στο χωριό το μεσημέρι./Τώρα δεν ζω πια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου