Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπόσχεση συναίνεσης από την αξιωματική αντιπολίτευση στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

160 «ναι» στoν προϋπολογισμό εξόδου από την κρίση

Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ

Με τις 160 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, ο οποίος αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Θέτει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Προσκλητήριο και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Καταψήφισε τον προϋπολογισμό η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της, όμως, να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει όσες κινήσεις κρίνει ότι θα βοηθήσουν την χώρα να εξέλθει της κρίσης. Αρνητική ήταν η ψήφος και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν 139 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ψήφισε, καθώς έλειπε σε ταξίδι. Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε την ολομέλεια, ότι αν ήταν παρών θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, πλην του σκέλους που αφορά στην προεδρία της Δημοκρατίας. Τα έξοδα της προεδρίας της δημοκρατίας αποδέχτηκαν 250 βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "ανεύθυνη κακοφωνία που ακυρώνει κάθε σοβαρό διάλογο" τα περί επερχόμενης φοροεπιδρομής, ενώ απάντησε και στις κορώνες περί κινδύνων από τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε νόμιμους μετανάστες: "Τη γαλανόλευκη τη σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες", τόνισε.

Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί συμβόλαιο τιμής με τους φορολογούμενους, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Ως παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι οι πόροι από την αύξηση της φορολογίας ποτών και τσιγάρων θα χρηματοδοτήσει την Υγεία και τα προγράμματα απασχόλησης νέων.

Ασκήσεις ισορροπίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έπρεπε να δώσει στίγμα της προεδρίας του, χωρίς όμως να αποτάξει το κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε πιστός στις δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, ότι θα είναι και μαζί με την κυβέρνηση και απέναντι, όταν πρέπει. Δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει στις πολιτικές που κρίνει ότι θα έχουν θετικό αντίκρυσμα για τη χώρα, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε κυβερνητικές επιλογές.

Η συζήτηση στη Βουλή:

Πρό(σ)κληση Παπανδρέου για συμμετοχή στην αλλαγή

Παραδέχτηκε λάθη, δεν απέταξε πολιτικές ο Αντώνης Σαμαράς

Αλέκα Παπαρήγα: Δεν ευθύνεται η διαφθορά για την κρίση

Μετανάστες αντί προϋπολογισμού στην ατζέντα Καρατζαφέρη

Αλέξης Τσίπρας: Οπισθοδρόμηση αντί «νιου ντιλ» επέλεξε η κυβέρνηση

Θ. Πάγκαλος: Αφήστε τους Κύπριους να αποφασίσουν μόνοι τους

«Δεν υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση» λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Λούκα Κατσέλη: Το στοίχημα δεν είναι κυβερνητικό, αλλά εθνικό

«Βάζουμε τέλος στην αναξιοκρατία του Δημοσίου», λέει ο Γιάννης Ραγκούσης

Άννα Διαμαντοπούλου: «Προτεραιότητα» η Παιδεία

Αύξηση 3,1% των δαπανών για την υγεία

Ευαγ. Βενιζέλος: Να βγάλουμε τη χώρα από τη δημοσιονομική μέγγενη

Δημ. Δρούτσας: Η Ν.Δ. οφείλει στον λαό μια συγγνώμη

Χ. Παμπούκης: Η ώρα του μεγάλου «ναι»

Καταγγελίες Καστανίδη για «κερδοσκοπικό παιχνίδι» διεθνών οίκων

Με διακριτικά όλοι οι αστυνομικοί από την πρωτοχρονιά

«Όχι» Παπουτσή στη συνταγή της Ν.Δ. 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Lazaros Andronis έγραψε: (πριν 9 έτη)
The situation has arisen arisen out of blue, most of those who have a decent look at the econoimist's last page reporting the performance of the most substantial economies would argue that this has been long time coming...On the one hand, it's extremely difficult to get Greeks to up their productivity and reduce or keep stable salaries and benefits, on the other hand, every single time a government announces taugh measures to lower the deficit, you get unconstructive criticism from the opposition (now ND, earlier on PASOK and always KKE). It's such a shame that we started the decade with great terms for prosperity and growth, and we're seeing it going in the midst of a financial crisis. Another train lost...if a couple more gone past we should consider starting walking...
2 Ο/Η Sam Kanenas έγραψε: (πριν 9 έτη)
Tο πρόβλημα που δημιούργησαν οι μεχρι σήμερα κυβερνήσεις με το Δημόσιο χρέος είναι καταρχήν οικονομικό συνεπώς η τιμωρία των υπευθύνων θα πρέπει να είναι οικονομική.Οι ισχυρισμοί ότι το Α ή Β κόμμα τιμωρήθηκε στις εκλογές είναι τουλάχιστον αστείοι.
Προτείνω την κατάσχεση και δήμευση των περιουσιών όλων των πολιτικών που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις αυτές και των συγγενών και κληρονόμων τους μέχρι και τρίτου βαθμού και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα προτιμήσουν αυτή τη λύση αντι να καταλήξουν σε ένα νέο Γουδί το οποιο σίγουρα θα απαιτήσει ο Ελληνικός λαός άν δεν υπάρξει δίκαιη και ικανοποιητική τιμωρία των υπευθύνων.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Κρατικός προϋπολογισμός
Κυβέρνηση