Έντυπη Έκδοση

«Ξεμπλόγκερ» για τις φυλακισμένες

«Σαν έτρεξα στους διαδρόμους της φυλακής σήμερα, είδα από κλειδωμένες ψυχούλες να ξεφεύγει η χαρά. Μύρισα γύρω μου, τόση Αγάπη, αγάπη φορεμένη κατάσαρκα σαν τη φανέλα της μάνας. Είδα πανό ευγνωμοσύνης να το κρατούν αδύναμα χεράκια. Είδα χείλη να φιλούν στο στόμα τον ήλιο. Τι έγινε; ρώτησα. Μοσχοβολάει Παράδεισος ή κάνω λάθος;»

Ο Αποστόλης, εμπνευστής της ιδέας του μπλογκ xeblogarisma, που συμμετείχε σε όλες τις αποστολές στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών Ο Αποστόλης, εμπνευστής της ιδέας του μπλογκ xeblogarisma, που συμμετείχε σε όλες τις αποστολές στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών Απόσπασμα από γράμμα κρατουμένης στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, προς μια ομάδα ανθρώπων που τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα τόσο για τις μητέρες που ζουν στη φυλακή με τα μωρά τους όσο και για τις άπορες φυλακισμένες γυναίκες. Η ομάδα τούς προσφέρει πράγματα αναγκαία, που όμως εκείνες και τα μωρά τους στερούνται: πάνες, μπιμπερό, πιπίλες, σεντόνια, κουβέρτες, σαπούνια, σαμπουάν, παντόφλες, φόρμες, κάλτσες, παιχνίδια για τα παιδιά, τηλεκάρτες, αλλά και βιβλία και μάλιστα ξενόγλωσσα, αφού πολλές από τις κρατούμενες είναι αλλοδαπές.

Μέσα από το γράμμα της, η φυλακισμένη γυναίκα απευθύνεται και σε εκείνους που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον: «Βγαίνω στη ζητιανιά της Αγάπης, χωρίς ντροπή. Μη με αναγκάζεις να σηκώσω το ρούχο μου και να σου μοστράρω τις πληγές μου. Δεν θα το κάνω. Εδώ που η ελπίδα τού αύριο κολυμπά σε λασπόνερα, ψυχούλες - νήπια μες τα κελιά. Μπορείς να σταματήσεις την αιμορραγία της σιωπής. Ελα, μπορείς».

Η ομάδα που ξεκίνησε την πρωτοβουλία δημιούργησε ένα μπλογκ, το «ξεμπλογκάρισμα». Σύνθημά τους «Μπλογκάρετε για να ξεμπλογκάρετε» (http://xeblogarisma. blogspot.com).

Οι «ξεμπλόγκερ», όμως, ήρθαν αντιμέτωποι και με διστακτικούς... συμπολίτες μας ως προς το να βοηθήσουν. Η «ξεμπλόγκερ» Δέσποινα, μιλώντας στην «Ε», αναφέρεται σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Διάβασαμε σ' ένα άλλο μπλογκ το σχόλιο ενός μπλόγκερ: "Αυτό μας έλειπε τώρα. να στέλνουμε και βιβλία στις φυλακισμένες· δεν το αξίζουν, γιατί βρίσκονται μέσα στη φυλακή για κάποιο λόγο". Εμείς πιστεύουμε ότι η φυλακή δεν είναι για τιμωρία αλλά για σωφρονισμό και ότι πρέπει να βοηθάμε κάθε συνάνθρωπό μας που το έχει ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις».

Ομως οι δημιουργοί του μπλογκ δεν το έβαλαν κάτω. Κάποιοι χρήστες του Διαδικτύου ανταποκρίθηκαν και μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι εκδηλώνουν την επιθυμία να συμμετάσχουν. «Το μπλογκ μας δεν έχει πολιτικό χρώμα, είμαστε άνθρωποι όλων των ηλικιών, αυτό που μας ενώνει είναι η προσπάθειά μας να βοηθήσουμε βασανισμένες γυναίκες και παιδιά, που τα τελευταία μάλιστα δεν έφταιξαν σε τίποτα», τονίζει η Δέσποινα.

Για να μαζευτούν τα πράγματα για τις κρατούμενες και τα παιδιά τους, οι «ξεμπλόγκερ» έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής 6 μπαζάρ.

Ο εμπνευστής της ιδέας «ξεμπλόγκερ» Αποστόλης συμμετείχε και στις 8 αποστολές των «ξεμπλόγκερ» στις φυλακές Ελεώνα Θηβών: «Μόνο την τελευταία φορά μπορέσαμε να δούμε τα παιδάκια μαζί με τις μητέρες τους. Δεν θα ξεχάσω το βλέμμα ενός αγοριού 1,5 - 2 ετών. Με κοιτούσε και ένιωσα ότι στο πρόσωπό μου αναζητούσε τον πατέρα του. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια το πώς ένιωσα εκείνη τη στιγμή. Πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Η λέξη συγκίνηση δεν φτάνει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα