Ηλεκτρονική Έκδοση

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα

Τα τεχνητά φράγματα φέρνουν ακραία καιρικά φαινόμενα

Συνδέονται με αυξημένες βροχές και πλημμύρες

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες μελέτησαν επισταμένα την επίδραση που έχουν τα μεγάλα τεχνητά φράγματα στις καιρικές συνθήκες και συμπέραναν ότι συνδέονται με αυξημένες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα στη γύρω περιοχή.

Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον Φαϊζάλ Χοσέιν του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τενεσί των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση για θέματα φυσικών καταστροφών Natural Hazards Review.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις κλιματικές επιπτώσεις από τη δημιουργία των 633 μεγαλύτερων τεχνητών φραγμάτων του κόσμου, συγκρίνοντας τον καιρό πριν και μετά την κατασκευή τους. Διαπίστωσαν ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αύξηση του επιπέδου βροχόπτωσης, με μέσο ρυθμό 4% ετησίως μετά τη δημιουργία του φράγματος.

Η επίπτωση ήταν πιο αισθητή στις ημι-άνυδρες περιοχές, ιδίως στη Νότια Αφρική, την Ινδία, τις δυτικές ΗΠΑ και την Κεντρική Ασία. Εκτός από την ένταση των βροχοπτώσεων, διαπιστώθηκε επίσης αύξηση των ημερών βροχής μέσα στον χρόνο.

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στην κατασκευή μεγάλων «ρεζερβουάρ» νερού και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές πλημμύρες. Αν και η συσχέτιση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι κάτι που αναμένεται με δεδομένες τις διαφορετικές κλιματικές συνθήκες ανά περιοχή, καθώς και την ύπαρξη πολλών άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τις βροχοπτώσεις και γενικότερα τον καιρό σε τοπικό επίπεδο.

Οι ερευνητές συνιστούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα με ποιους φυσικούς μηχανισμούς, μέσα από την πολύπλοκη αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας με τα επιφανειακά ύδατα, συμβαίνει η κλιματική επίπτωση των μεγάλων τεχνητών φραγμάτων.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Στο διαδίκτυο