Έντυπη Έκδοση

ΟΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΛΑΘΟΣ

Πατήρ, υιός και mea culpa

Σε διάστημα 22 ετών πατέρας και γιος αναγκάστηκαν να παραδεχθούν δημόσια τα λάθη τους, αποδεχόμενοι στο ακέραιο την ευθύνη που τους αναλογούσε.

Ανδρέας Παπανδρέου (τότε πρωθυπουργός) και Κώστας Μητσοτάκης (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), τα λένε από κοντά, στη Βουλή της περιόδου 1985-89 Ανδρέας Παπανδρέου (τότε πρωθυπουργός) και Κώστας Μητσοτάκης (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), τα λένε από κοντά, στη Βουλή της περιόδου 1985-89 Με μια ουσιαστική διαφορά: ο ένας ξανακατέβασε από το «ράφι» το φλέγον ζήτημα (το Κυπριακό) και ο άλλος έκλεισε στο ντουλάπι, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πότε και εάν θα το ξανανοίξει, το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Και οι δύο θα περάσουν στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας» για τη μεγαλόψυχη επίδειξη αυτοκριτικής, που κατ' άλλους μπορεί να σημαίνει απλά και μόνο έναν επικοινωνιακό ελιγμό για να μην τρωθεί το κύρος της κυβερνητικής παράταξης.

Της προχθεσινής παραδοχής από τον Γιώργο Παπανδρέου τού λάθους για την άδικη ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας, που έχει εξελιχθεί σε χαράτσι για τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, είχε προηγηθεί το ηχηρό «mea culpa» (λατινικό, σημαίνει «λάθος μου») του Ανδρέα Παπανδρέου, στη Βουλή, τον Ιούνιο του 1988.

Για το Κυπριακό

Ηταν έξι μήνες μετά τον ελληνοτουρκικό διάλογο με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Η πολιτική αυτή, που εγκαινίασε τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός, είχε χαρακτηριστεί ως μια ρεαλιστική στροφή που οδήγησε σε αναθέρμανση των ελπίδων για ειρηνική συμβίωση των δύο λαών. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, σε κοινό ανακοινωθέν τους, ανέφεραν ότι τέτοιες κρίσεις, σαν εκείνη του Αιγαίου, δεν πρέπει να επαναληφθούν και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την καθιέρωση διαρκών ειρηνικών σχέσεων.

Ηταν η συμφωνία που ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε χαρακτηρίσει «μη πόλεμο», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι οι δυο τους συμφώνησαν να μπει στο «ράφι» το Κυπριακό. Στις 6 Ιουνίου 1988 ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το γνωστό πλέον «mea culpa», αναγνωρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος σε συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η Ν.Δ.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Ανδρέας αρνήθηκε ότι έβαλε το Κυπριακό στο «ράφι», είπε ότι είναι το βασικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις του με τον Οζάλ και εξέφρασε την απορία του πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση για το «ράφι». Τότε, βουλευτής της Ν.Δ. τού είπε «εσείς το είπατε αυτό».

Ανδρέας: «Οχι με τη δική σας έννοια».

Μητσοτάκης: «Εσείς το είπατε αυτό».

Ανδρέας: «Mea culpa», σας ευχαριστεί;

Μητσοτάκης: «Mea culpa», εντάξει, αλλά εσείς το είπατε.

Ανδρέας: «Εγώ, όταν βάζω τα βιβλία στο ράφι, κ. Μητσοτάκη, τα ξαναβγάζω. Εσείς τα αφήνετε».

Για το Βατοπέδιο

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έλεγε: «Σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήσαμε!». Αναφερόταν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του έλεγε το δικό του «mea culpa»: «Οφείλω να πω -και το λέω ευθέως- ότι υποτίμησα και εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα, όταν κλήθηκα για πρώτη φορά να τοποθετηθώ. Το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλον. Δικό μου ήταν. Αναγνωρίζω ότι οφείλαμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά. Να ήμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις». Ο πρωθυπουργός παραδεχόταν τις ευθύνες του λέγοντας: «Η κυβέρνηση έχει αντικειμενική, πολιτική ευθύνη για κάθε ζήτημα που πληγώνει τους πολίτες». «Και βεβαίως δεσμεύομαι να προχωρήσουμε σε όλα τα μέτρα, σε όλες τις αλλαγές που χρειάζονται, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε δυνατότητα επανάληψης παρόμοιων φαινομένων».

Και... mea pulpa

Τον περασμένο Μάρτιο ο νυν υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας σχολίαζε την πολιτική της Ν.Δ.: «Η pulpa είναι ο χυλός, το ακαθόριστο μείγμα, ο πολτός. Μιλώντας πολιτικά, είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής τής ασάφειας που ακολούθησε πιστά ο Κώστας Καραμανλής από την πρώτη ημέρα της κατάληψης της εξουσίας ώς και την τελευταία αμφίσημη ομολογία της κόπωσής του... Περάσαμε τελικά από την καθυστερημένη αποδοχή της ευθύνης του («mea culpa») στην ομολογία της μετατροπής της πολιτικής ζωής από τον ίδιο και το επικοινωνιακό του επιτελείο σε πολτό, σε ένα θολό κατακάθι στον πάτο του πολιτικού καζανιού ("mea pulpa")». Αραγε, ποιο θα ήταν το σημερινό του σχόλιο, φυσικά για το θέμα με τα τέλη κυκλοφορίας; *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική