Έντυπη Έκδοση

Περιμένοντας τον κ. COSCO

Στις 19 Ιανουαρίου θα έρθει στη χώρα μας για επαφές με την κυβέρνηση ο Γουέι Τζαφού, ισχυρός άνδρας της κρατικής COSCO και υπ' αριθμόν τρία παράγοντας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Είναι λάτρης της ελληνικής ιστορίας και της Κρήτης και έχει άριστες σχέσεις με ισχυρούς έλληνες εφοπλιστές. Πιο διακεκριμένη σχέση θεωρείται αυτή με τον εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, με τον οποίο γνωρίζονται από τα πρώτα χρόνια της διαδρομής του στην Cosco.

Θεωρείται από τους πρωτεργάτες της πολιτικής που προσέλκυσε έλληνες εφοπλιστές στα κινεζικά ναυπηγεία αναδεικνύοντάς τους σε μεγαλύτερους παραγγελιοδόχους την περίοδο 2006-08. Οι δεσμοί συσφίχθηκαν ακόμα περισσότερο καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κινεζικού εμπορίου πραγματοποιούνταν μέχρι και πέρυσι μέσω ναυτιλιακών ελληνικών συμφερόντων. Ο ισχυρός άνδρας της COSCO θα έρθει στην Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα, στις 19 Ιανουαρίου και εκτός από τη συνάντηση που θα έχει με τον Γ. Ανωμερίτη θα έχει επαφές με την αρμόδια υπουργό Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη αλλά και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Θεωρείται δεδομένο πως ο κ. Γουέι θα συναντηθεί και με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η κινεζική πλευρά δεν θα αρκεστεί στη συμφωνία με τον ΟΛΠ, αλλά θα παρουσιάσει σχέδια ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η COSCO θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής των Λιπασμάτων, μια έκταση 200 στρεμμάτων που ανήκει στον ΟΛΠ, τον όμιλο της Εθνικής και την ΕΥΔΑΠ. Εκεί σχεδιαζόταν η κατασκευή εφοπλιστικού κέντρου. Φιλόδοξο σχέδιο αλλά η σύμβαση με την κινέζικη εταιρεία είναι 35ετούς διάρκειας, γεγονός που της επιτρέπει να εμπλακεί σε μακροχρόνια σχέδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Λιμάνια και Ναυπηγεία