Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά του deal με την Proton Bank

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ Λ. ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΡΑΧΩΔΗ ΒΙΟ - Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΙΑ ακόμα εξαγορά πραγματοποίησε ο πολυπράγμων επιχειρηματίας Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος διαθέτει συμμετοχές και ενδιαφέροντα σε κλάδους όπως απορρυπαντικών, χημικών, φαρμάκων, καλλυντικών, real estate και εκδόσεων. Τώρα, έγινε και τραπεζίτης, καθώς την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς εξαγόρασε το 31,3% των μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Proton Bank έναντι 70,6 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το γεγονός ικανοποιεί σίγουρα τον πωλητή, δηλαδή την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία αγόρασε μια υπό κατάρρευση τράπεζα πριν από 13 μήνες και στο παρά πέντε κατάφερε να ενισχύσει τον ισολογισμό της για το 2009, αντλώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ ρευστότητας και καταγράφοντας υψηλά κέρδη (το κέρδος υπολογίζεται σε 45 εκατ. ευρώ).

Το γιατί ο Λ. Λαυρεντιάδης έδωσε 70,6 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 1/3 μιας επενδυτικής τράπεζας χωρίς μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και σημαντική παρουσία στη λιανική τραπεζική, επιδέχεται αρκετές ερμηνείες. Ιδιαίτερα εάν λάβει κάποιος υπόψη του πως θα μπορούσε να ιδρύσει μία τέτοια τράπεζα με πολύ λιγότερα χρήματα. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς υποστηρίζουν:

* Αρκεί το 31% των μετοχών για να καταστεί βασικός μέτοχος και να αποκτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της τράπεζας.

* Η εξαγορά μιας επενδυτικής τράπεζας, όπως είναι η Proton Bank, είναι συμπληρωματική της δραστηριότητας του private equity fund που έχει ήδη ο επιχειρηματίας μέσω της Lamda Partners. Θα βοηθήσει, λένε, στην καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων συμμετοχών του, στη διερεύνηση νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων και φυσικά στη χρηματοδότηση διαφόρων εταιρικών πρωτοβουλιών.

* Η τράπεζα μπορεί να παίξει ρόλο στη συγκέντρωση του κλάδου μικρότερων τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών, οι οποίες δεν πάνε καλά.

Δούναι και λαβείν

Η Proton Bank ιδρύθηκε το 2001 από τον χρηματιστή Τζόνι Μαρκόπουλο και τους συνεργάτες του Αντ. Αθανάσογλου, Ηλ. Λιανό. Μετά τον θάνατό του ιδρυτή, το 2004, άλλαξε επτά φορές βασικούς μετόχους. Η σύζυγος και κληρονόμος πούλησε τις μετοχές στους Αντώνη Αθανάσογλου και Ηλία Λιανό. Μέρος των μετοχών ξανά πουλήθηκαν στο επενδυτικό κοινό στο τέλος του 2005, όταν η Proton Bank μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στη συνέχεια η τράπεζα απορρόφησε τρεις εταιρείες επενδύσεων (Arrow, Εξέλιξη και Ευρωδυναμική) για να κερδίσει το φορολογικό μπόνους που έδινε η τότε κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις εταιρειών. Πολύ γρήγορα ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους της Ωμέγα Bank, την οποία και απορρόφησε. Ακολούθησε διετία υψηλών επιδόσεων, λόγω της άνθησης του κλάδου των επενδυτικών τραπεζών.

Τον Ιούνιο του 2006 επενδυτικά κεφάλαια της IRF European Finance Investments Ltd (συμμετέχουν η Αγγελική Φράγκου και ο Αν. Βγενόπουλος) απέκτησαν το 28% της Proton Bank (πωλητές οι Α. Αθανάσογλου και Ηλ. Λιανός).

Λίγο αργότερα, άλλη επενδυτική εταιρεία, η Fortress, αγόρασε το 9,17% των μετοχών. Τον Νοέμβριο του 2006 η IRF μείωσε στο 20% τη συμμετοχή της. Τον Φεβρουάριο η Proton εξαγόρασε το 51% της International Life.

Στα μέσα του 2007, οι βασικοί μέτοχοι της Proton είχαν σχεδόν συμφωνήσει την πώλησή της στην Τράπεζα Πειραιώς. Τότε ήταν σε εξέλιξη το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Η Proton είχε κάνει αρκετές συναλλαγές και η συμφωνία αιφνιδίως ματαιώθηκε. Η διοίκηση προσπάθησε να βρει στρατηγικό επενδυτή και διαπραγματεύθηκε με την Hapoalim Bank. Και πάλι συμφωνία δεν υπήρξε.

Στη συνέχεια η IRF πούλησε το σύνολο των μετοχών που είχε, τις οποίες αγόρασαν διάφοροι επιχειρηματίες (Βακάκης, Λαυρεντιάδης κ.λπ.) και μέλη της διοίκησης. Ακολούθησε η διεθνής πιστωτική κρίση και η τράπεζα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τότε, η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε το 31,3% των μετοχών της με ανταλλαγή μετοχών. Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετώπιζε η Proton ήταν ότι μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξε κάθετα η σχέση ανταλλαγής (το τίμημα) εις βάρος των μετόχων της: από 5,5 μετοχές της Proton για μία της Πειραιώς, έγινε 8,25 μετοχές της Proton για μία της Πειραιώς. Μάλιστα η συμφωνία παραλίγο να ματαιωθεί.

Στα 70,6 εκατ. ευρώ το τίμημα

Ο Λ. Λαυρεντιάδης πλήρωσε 70,6 εκατ. ευρώ (ή 3,6 ευρώ ανά μετοχή) για το 31,3% των μετοχών και άρα η τράπεζα αποτιμήθηκε συνολικά 223 εκατ. ευρώ.

Το τίμημα των 3,6 ευρώ ανά μετοχή είναι διπλάσιο της χρηματιστηριακής τιμής, ήτοι 1,81 ευρώ την παραμονή της ανακοίνωσης, αλλά υπολείπεται της λογιστικής αξίας. Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας είναι 359 εκατ. ευρώ μείον τα 80 εκατ. ευρώ της συμμετοχής του Δημοσίου, άρα 279 εκατ. ευρώ έναντι 223 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν από την τιμή στην οποία έγινε η εξαγορά.

Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά μέσον όρο στο 0,94 της λογιστικής τους αξίας, δηλαδή σε επίπεδα ανάλογα με της εξαγοράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Proton Bank
Για το ίδιο θέμα
Συμφωνία με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Proton Bank επιδιώκει ο Λαυρεντιάδης
Προσφυγή Λαυρεντιάδη στο ΣτΕ