Έντυπη Έκδοση

«Επιθεώρηση Τέχνης» σε λίγες λέξεις

- 1954: η παλιά λογοτεχνική παρέα εξόριστων στον Αϊ-Στράτη, οι Κώστας Κουλουφάκος, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Ραυτόπουλος, Μανόλης Φουρτούνης, μαζί με τον ζωγράφο Γιάννη Χαΐνη, τον Τάσο Λειβαδίτη και τον αρχιτέκτονα Νίκο Σιαπκίδη, συζητούν την ιδέα να εκδώσουν ένα περιοδικό της Αριστεράς για τα γράμματα και τις τέχνες.

Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ο 33χρονος ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Οι υπόλοιποι είναι από τριάντα και κάτω. Απευθύνθηκαν στην παλιά φρουρά της μαχόμενης αριστερής διανόησης (Δ. Φωτιάδης, Γ. Ρίτσος, Μ. Αυγέρης, Κ. Βάρναλης), η οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει στο εκδοτικό εγχείρημα.

- Δεκέμβριος 1954: κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της «Επιθεώρησης Τέχνης», η οποία εκδίδεται χωρίς διακοπή μέχρι την εγκαθίδρυση της δικτατορίας. Συνολικά κυκλοφορούν 146 τεύχη (24 τόμοι). Τη συντακτική επιτροπή πλαισιώνουν ακόμη οι Π. Κονίδης (Κ. Πορφύρης), Γ. Σύριος (Πετρής), Γ. Παπαλεονάρδος, Διονυσία Μπιτζιλέκη, Φ. Ανωγειανάκης, Τ. Βουρνάς και αργότερα η Μέλπω Αξιώτη. Ο Κώστας Κουλουφάκος αναλαμβάνει υπεύθυνος ύλης (1955 - 1962) και έπειτα από μία δεκαετία, αρχισυντάκτης (1965 - 1967).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Ενας διανοούμενος απολογείται στο κόμμα