Έντυπη Έκδοση

Γάλα αγνώστου προελεύσεως

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΣΕ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ» ΧΩΡΕΣ - «100% ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

«ΓΑΛΑ 100% ελληνικό», «Γάλα που παράγεται στη Γερμανία» ή στις μακρινές Ισπανία, Ολλανδία κ.λπ. γράφουν τα προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού που πωλούνται στην Ελλάδα από 1/1/2010. Αιτία, η εφαρμογή αγορανομικής διάταξης που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων τους (προς το παρόν σε γάλα και γιαούρτι).

Ομως, όπως προκύπτει από το επιτόπιο ρεπορτάζ σε μεγάλα και μικρότερα σουπερμάρκετ των Αθηνών, ορισμένες εταιρείες δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Παραλείπουν να αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (ή συγκεκριμένες, όταν το γάλα προέρχεται από δύο ή περισσότερες χώρες) όπως προβλέπει ο νόμος, εμφανίζοντας στις συσκευασίες ως «χώρα» προέλευσης την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τη σχετική διάταξη, καθώς ως χώρα της Ε.Ε. μπορεί να εννοείται οποιαδήποτε από τις 27 χώρες που τη συγκροτούν (δηλαδή από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, δηλαδή τις έξι-χώρες ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., μέχρι Βουλγαρία, Ρουμανία, που εισήλθαν στο κλαμπ τελευταία). Τα προϊόντα γάλακτος των περισσοτέρων ελληνικών βιομηχανιών (Vivartia, Μεβγάλ, Αγνό, Ολυμπος, Δωδώνη, Ροδόπη, Κολλιός κ.λπ.) παρασκευάζονται από γάλα ελληνικό, σύμφωνα με τις συσκευασίες τους. Εξαίρεση η ΦΑΓΕ Α.Ε, που ανήκει στους αδελφούς Φιλίππου, τα προϊόντα της οποίας (ενδεικτικά αναφέρονται τα «ΦΑΓΕ ΑΒΓ» για παιδιά, «ΦΑΓΕ ΦΑΡΜΑ», «ΦΑΓΕ 10» κ.λπ.) αναγράφουν ότι το γάλα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στα σουπερμάρκετ υπάρχουν και προϊόντα γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας, με γάλα 100% ελληνικό όπως γράφει η συσκευασία τους. Τα περισσότερα από τα προϊόντα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ της πολυεθνικής Friesland Campina Hellas φέρουν σήμανση ότι το γάλα προέρχεται από τη Γερμανία (ΝΟΥΝΟΥ Family, Calci Plus, Kid). Επίσης, από την Ισπανία προέρχεται το ημιαποβουτυρωμένο γάλα με τα χαμηλά λιπαρά που χρησιμοποιείται από την πολυεθνική Unilever για την παραγωγή του προϊόντος Becel Pro-Activ.

Γιαούρτι

Στο γιαούρτι, οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες χρησιμοποιούν «ευρωπαϊκή» πρώτη ύλη. Τα προϊόντα «Total» και «Αγελαδίτσα» της ΦΑΓΕ παράγονται με γάλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ίδιο γράφει και στη συσκευασία των γιαουρτιών Complet της ΔΕΛΤΑ (Vivartia).

Τα προϊόντα της Friesland, όπως το ΝΟΥΝΟΥ Yotopia, αναφέρουν ότι η πρώτη ύλη γάλακτος προέρχεται από τρεις διαφορετικές χώρες -Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία- με το ελληνικό γάλα να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (87%).

Από 100% ελληνικό γάλα γίνονται τα γιαούρτια της Ολυμπος, της Μεβγάλ, της Δωδώνης και της Κρι-Κρι, όπως αναφέρουν οι συσκευασίες.

Επέκταση του μέτρου και σε τυροκομικά προϊόντα

Το θέμα της αναγραφής της χώρας προέλευσης στα προϊόντα γάλακτος ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2009, όταν ύστερα από έντονες πιέσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη την υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το μέτρο εφαρμόστηκε την 1.1.2010 ύστερα από δύο αναβολές.

Από τις βιομηχανίες, υπέρ της αναγραφής της χώρας προέλευσης τάχθηκε ανοικτά η Vivartia, η οποία εδώ και οκτώ μήνες έχει μειώσει την τιμή του φρέσκου γάλακτος στο 1 ευρώ. Η κίνηση αυτή την επανέφερε στην πρώτη θέση της συνολικής αγοράς λευκού γάλακτος, με μερίδιο 28%, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, με δεύτερη την Friesland Campina (ΝΟΥΝΟΥ).

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (όπως έχει μετονομαστεί το πρώην Ανάπτυξης), σκέφτεται τώρα να εκδώσει παρόμοια αγορανομική διάταξη ώστε το μέτρο της αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης να επεκταθεί και στα τυροκομικά προϊόντα. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δημιουργία εγκεκριμένου σήματος ελληνικού προϊόντος στην περίπτωση που οι παραπάνω αγορανομικές διατάξεις απορριφθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί καθώς οι μεγάλες ξένες γαλακτοβιομηχανίες μπορεί να ασκήσουν πιέσεις κατά των αγορανομικών διατάξεων που δεν ωφελούν τα συμφέροντά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών