Έντυπη Έκδοση

Yes, σε έξι ΚΕΣ

Ταξίδι-αστραπή θα κάνει στη Βρετανία η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου για τα κολέγια, έπειτα από την ανακοίνωσή της ότι θα πιστοποιούνται οι σπουδές τους από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης, ενώ κατατάσσονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση όπως τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα άλλα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ).

*Η Βρετανία είναι ο μεγαλύτερος «τροφοδότης» παραρτημάτων πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη «διείσδυσή» τους διαπιστώνεται στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Πριν από λίγα χρόνια, ανάλογα προβλήματα είχε και η Πορτογαλία, όπου όμως επετράπη η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αμέσως άνοιξαν και λειτούργησαν πάνω από εκατό. Σε μία πενταετία έκλεισαν τα περισσότερα, με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες σπουδαστές.

*Η συντριπτική πλειονότητα των κολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας, με τη μέθοδο του franchise, έχουν κάνει συμφωνίες κυρίως με τα αγγλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ορισμένα κολέγια, ενώ έχουν άδεια franchise για ένα αντικείμενο, εμφανίζονται ότι αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το ξένο πανεπιστήμιο.

Η υπουργός Παιδείας θέλει να ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο και να θέσει αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία τους, σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στον τομέα των σπουδών που παρέχουν αλλά και των προσόντων των καθηγητών που διδάσκουν εκεί.

*Ολα αυτά θα τα συναποφασίσει με τους αρμόδιους παράγοντες της Βρετανίας, καθώς ήδη έχει κάνει τις πρώτες συζητήσεις μαζί τους, με στόχο τα αγγλικά πανεπιστήμια να αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα με μεγαλύτερη αυστηρότητα και κυρίως να εξετάζεται λεπτομερώς με ποιους κάνουν συμφωνίες και σε ποιούς δίδουν άδειες για παραρτήματα, αλλά και πώς αυτές οι άδειες τηρούνται.

Με οκτάβαθμη κλίμακα

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, είναι τέτοια η κατάσταση που ακόμη και ένα «ψιλικατζίδικο» αν ήθελε θα μπορούσε να εμφανίζεται ως παράρτημα ενός ιδρύματος της Ευρώπης.

*Ο ίδιος υποστηρίζει ότι από τα 33 κολέγια που έχουν υποβάλει φακέλους, με τα αυστηρά κριτήρια που θα θεσπιστούν, δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν περισσότερα από πέντε ή έξι, τα οποία θα υφίστανται συνεχή έλεγχο.

*Το υπουργείο Παιδείας έχει συστήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο θα παρουσιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου και θα κατατάσσει τις σπουδές σε επίπεδα, σύμφωνα με οκτάβαθμη κλίμακα.

*Στο πρώτο επίπεδο ανήκουν τα γυμνάσια, στο δεύτερο η β' τάξη γενικού λυκείου και το πρώτο έτος των επαγγελματικών λυκείων.

*Στο τρίτο επίπεδο οι απόφοιτοι γενικού λυκείου και του δεύτερου έτους των επαγγελματικών (ΕΠΑΛ).

*Τα επίπεδα 4 και 5 είναι κενά στη χώρα μας, και σ' αυτά αναμένεται να καταταγούν τα κολέγια και τα ΙΕΚ.

*Το έκτο επίπεδο αφορά τα πτυχία των πανεπιστημίων, το έβδομο τα μεταπτυχιακά και το όγδοο τα διδακτορικά.

Η σημαντικότερη όμως αλλαγή που θα ανατρέψει τη μέχρι σήμερα κατάσταση στη χώρα μας, στον τομέα της απόκτησης γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων, είναι ότι θα παρέχεται κάθε δυνατότητα ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανώτερες σπουδές, ακόμη και όσοι θα είναι πτυχιούχοι ΙΕΚ, ΚΕΣ ή Κολεγίων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ικανοποιηθεί και το αίτημα των Πολυτεχνείων της χώρας να εξομοιωθούν οι πενταετείς σπουδές τους με master. Ηδη το Μετσόβιο παρέκαμψε το υπουργείο Παιδείας και παρέχει στους αποφοίτους του βεβαιώσεις ότι το πτυχίο τους ισοδυναμεί με master, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες για τα ιδρύματα με πενταετείς σπουδές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση