Έντυπη Έκδοση

«Καλλικράτης» με 370 δήμους και εκλογές στις 13 περιφέρειες

Και το όνομα αυτού «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»... Ετσι αποκαλείται από την κυβέρνηση το νέο σχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, με το οποίο καθιερώνεται αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Β' βαθμού και περιορίζονται δραστικά (από 1.034 σε λιγότερους των 370) οι δήμοι της χώρας.

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο «Καλλικράτης» είπε ότι θα αποτελέσει από σήμερα αντικείμενο διαβούλευσης με τα κόμματα, τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους πολίτες, ώστε να ψηφιστεί τους αμέσως επόμενους μήνες και να ισχύσει στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010.

Οσον αφορά το ακανθώδες πρόβλημα της χωροθέτησης των νέων δήμων, το οποίο αποτελεί και σημείο τριβής, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι θα ακολουθήσει στη δεύτερη και τελευταία φάση της διαβούλευσης, προσθέτοντας πως «ομοειδείς δήμοι θα αντιμετωπιστούν με ίδια πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά και χωροταξικά κριτήρια».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπει:

* Τη θεσμοθέτηση Β' βαθμού Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με 13 αιρετές περιφέρειες (αιρετό περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο, με αναλογική εκπροσώπηση συμβούλων ανά νομό).

Και τούτο στη θέση των σημερινών 56 Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες παραμένουν πλέον ως διοικητικές μονάδες δίπλα στην αιρετή περιφέρεια.

* Τον δραστικό περιορισμό των δήμων της χώρας, από 1.034 σε λιγότερους των 370.

* Την κατάργηση του ορίου 42% για την εκλογή δημάρχου από τον α' γύρο των εκλογών και την επαναφορά του 50% +1 (για την εκλογή σε έναν ή δύο γύρους).

* Την κατάργηση 4.000 νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων (από 6.000 περιορίζονται σε 2.000).

* Τη θέσπιση 7 γενικών κρατικών Διοικήσεων, οι οποίες αντικαθιστούν τις σημερινές 13 κρατικές περιφέρειες.

* Την καθιέρωση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική.

* Την καθιέρωση «Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχειρήσης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια της χώρας.

* Τη σύσταση ειδικής αυτοτελούς υπηρεσίας Εποπτείας των ΟΤΑ και τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες (για πάσης φύσεως δαπάνες).

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» συνοδεύεται από το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό και τους αναγκαίους πόρους. Οπως είπε, το υπουργείο έχει στη διάθεσή του 650 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), τα οποία θα διατεθούν για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρηματοδοτηθεί και το κόστος πρόσληψης ειδικού επιστημονικού προσωπικού για τη στελέχωση των ΟΤΑ (τουλάχιστον για 10 χρόνια).

Από τα Μακρά Τείχη στον Παρθενώνα

Ο Καλλικράτης, το όνομα του οποίου δανείζεται η νέα διοικητική αρχιτεκτονική της χώρας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με αναφορές του Πλούταρχου, συμμετείχε ενεργά στην ανέγερση των τεσσάρων μεγαλύτερων έργων της αρχαίας Αθήνας. Εργάστηκε στην κατασκευή των Μακρών Τειχών της πόλης την περίοδο 460-450 π.Χ, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών της Αθήνας και στην ανοικοδόμηση του ναού της Απτέρου Νίκης στην Ακρόπολη.

Ο Καλλικράτης συμμετείχε μαζί με τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, υπό τη γενική επίβλεψη του γλύπτη Φειδία, και στην κατασκευή του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου και διαχρονικού μνημείου της Ακρόπολης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Για το ίδιο θέμα
Ισχυροί δήμαρχοι και περιφερειάρχες