Ηλεκτρονική Έκδοση

Μνημόσυνο στον Πειραιά για τον βομβαρδισμό του '44

Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά το μνημόσυνο για τα θύματα του αεροπορικού βομβαρδισμού της πόλης στις 11 Ιανουαρίου 1944, παρουσία μεταξύ άλλων του δημάρχου Πειραιά Παν. Φασούλα, των βουλευτών Πειραιά Δημ. Καρύδη και Θοδ. Δρίτσα και συγγενών των θυμάτων.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου Για τρεις συνεχόμενες ώρες, από τις 12:00 το μεσημέρι, της 11ης Γενάρη του '44 τα "συμμαχικά" αμερικανο-βρετανικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την πόλη του Πειραιά που γέμισε από ακρωτηριασμένα πτώματα. Τα θύματα υπολογίστηκαν σε 5.500. Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς σε υλικό κόστος η ανθρωπιστική καταστροφή ξεπερνούσε τα 325 εκατ. προπολεμικές δραχμές.

Μιλώντας στο μνημόσυνο ο δήμαρχος Πειραιά στηλίτευσε την "αμνησία" των Ευρωπαίων αναφορικά με τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και χαρακτήρισε την οικονομική πίεση που ασκείται σήμερα στη χώρα ως έναν νέου τύπου συμμαχικό βομβαρδισμό σε βάρος της Ελλάδας.

Επίσης ο κ. Φασούλας δεσμεύτηκε ότι μόλις βρεθεί κατάλληλος χώρος θα δημιουργήσει Μουσείο με όσα στοιχεία και υλικό υπάρχουν από τον βομβαρδισμό της πόλης, αλλά και για την αντίσταση και την εποποιία των Πειραιωτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα