Έντυπη Έκδοση

Διώξεις σε 10 για τον θάνατο 15χρονου στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

Στο προσκήνιο έρχονται ξανά οι φρικτοί θάνατοι των παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνται στην «αποθήκη παιδικών ψυχών» που φέρει την επωνυμία ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στον νομό Ηλείας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εισαγγελία της Αμαλιάδας έπειτα από δικαστική διερεύνηση τριάντα τριών (!) μηνών άσκησε τελικά ποινικές διώξεις, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σε πάνω από δέκα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος για τον φρικτό θάνατο του 15χρονου περιθαλπόμενου Κωνσταντίνου Χασάπη, στις 9 Μαΐου 2006 -θάνατο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ της «Ε».

Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο θάνατος του παιδιού προήλθε από ασφυξία εξαιτίας της απόφραξης του λάρυγγα από κομμάτι σφουγγαριού-υλικού κατασκευής του στρώματος που χρησιμοποιούσε ο 15χρονος. Με βάση το ΑΠ 140/17.8.06 πόρισμα της ΕΔΕ (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε») που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Αμαλιάδας, το νοσηλευτικό προσωπικό ενώ γνώριζε για την ιδιαιτερότητα του παιδιού να καταπίνει μικροαντικείμενα εντούτοις δεν προέβη στη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατός του.

Ενδεικτικό του κλίματος διάλυσης του ιδρύματος με μοιραίες συνέπειες για τα περιθαλπόμενα παιδιά αποτελεί η επισήμανση της ΕΔΕ για εργαζόμενη η οποία αν και είχε τότε διαπιστώσει ότι ο 15χρονος ήταν στο δάπεδο δεν μετέφερε το παιδί στο κρεβάτι του ούτε το πλησίασε για να ελέγξει αν κοιμάται ή αν είναι πεθαμένο... Σημειώνεται ότι δέκα μήνες μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ένα ακόμη 16χρονο παιδί με νοητική στέρηση παρουσίασε ξαφνικά τυμπανισμό και λίγες ώρες μετά πέθανε. Οπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, τα αίτια του θανάτου του οφείλονταν σε μηχανική απόφραξη του λεπτού του εντέρου συνεπεία καταπόσεως ξένων σωμάτων. Στο στομάχι του είχαν βρεθεί κομμάτια υφάσματος, κλωστές και επίδεσμοι.

Στο συγκεκριμένο ίδρυμα στις 7-9-2005 είχε βρεθεί κακοποιημένο με κάταγμα στον μηρό ένα κοριτσάκι αλβανικής καταγωγής, αλλά με βάση την ΕΔΕ που ακολούθησε δεν προέκυψαν ευθύνες για τον τραυματισμό του παιδιού, ενώ άγνωστη παρέμεινε και η αιτία που προκάλεσε το κάταγμα στο πόδι του.

Από το 1998 μέχρι σήμερα στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών έχουν σημειωθεί συνολικά τριάντα θάνατοι παιδιών που πάσχουν από νοητική στέρηση. Ομως κατά περίεργο τρόπο ελάχιστοι από αυτούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Για την κατάσταση στο συγκεκριμένο ίδρυμα έχουν γίνει κατά καιρούς ερωτήσεις στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, αλλά οι απαντήσεις του υπουργείου Υγείας είναι αόριστες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης