Έντυπη Έκδοση

ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ * «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ * ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΝΤΟΡΙΚΩΝ»

Σαμαράς: «Δούρειος ίππος» ο νόμος για τους μετανάστες

Υιοθετεί τη σκληρή γραμμή Καρατζαφέρη ο Σαμαράς στο θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών και στέλνει αυστηρό μήνυμα κομματικής συμμόρφωσης στα στελέχη της Ν.Δ. (Μητσοτάκη, Ντόρα, Κυριάκο, Χατζηδάκη κ.ά.) που έχουν ταχθεί υπέρ του γερμανικού συστήματος, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα το καταψηφίσει.

Ζαγορίτης και Τραγάκης πλαισιώνουν τον Α. Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου, χθες, στη Ρηγίλλης Ζαγορίτης και Τραγάκης πλαισιώνουν τον Α. Σαμαρά στη χθεσινή συνεδρίαση του διαγραμματειακού οργάνου, χθες, στη Ρηγίλλης «Εμένα με βολεύει γιατί ως πρόεδρος θα μπορούσα να βάλω τους δικούς μου» φέρεται να είπε για το εκλογικό σύστημα στο νέο διαγραμματειακό όργανο που συνεδρίασε χθες στη Ρηγίλλης. «Αλλά το γερμανικό σύστημα είναι οπισθοδρόμηση και αυτή η θέση μάς δεσμεύει όλους» τόνισε. «Θα είμαστε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ στην πολιτική αυτή και να προβάλλετε αυτήν την ξεκάθαρη θέση της Ν.Δ. σε κάθε κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε και δραστηριοποίηση του κόμματος. «Συνεργαζόμαστε όλοι με όλους» είπε. «Σφυρηλατούμε, όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την ψυχική ενότητα. Πάνω από όλα βάζουμε το "εμείς" και όχι το "εγώ". Θα το παρακολουθήσω προσωπικά, γιατί οφείλω να το κάνω».

Τρεις είναι οι στόχοι του:

1 Να μην αφήσει το μονοπώλιο των ακραίων απόψεων για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών στον Γ. Καρατζαφέρη, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να κρατάει τις εκλογικές του δυνάμεις σε σχέση με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ενώ η Ν.Δ. δεν πέτυχε να μειώσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ που παραμένει στα επίπεδα της ταπεινωτικής ήττας (γύρω στις 10 μονάδες) και να μαζέψει «οικογένεια», δηλαδή να φέρει πίσω τους Νεοδημοκράτες που ψήφισαν ΛΑΟΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται εδώ, προτείνει να αποκτήσουν το δικαίωμα της ιθαγένειας αφού ενηλικιωθούν, ολοκληρώσουν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τη ζητήσουν τα ίδια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει να την αποκτούν αυτόματα με τη γέννησή τους. Βουλευτές προτείνουν στον Α. Σαμαρά να ζητήσει ακόμη και δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό όπως ο Καρατζαφέρης. Αλλα στελέχη όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα γίνει η Ν.Δ. «ουρά» του ΛΑΟΣ.

2 Με τη θέση του κατά του γερμανικού συστήματος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει στραμμένο το βλέμμα κυρίως στην Ντόρα Μπακογιάννη, που, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο μετά τις παρατεταμένες διακοπές της, κανείς δεν ξέρει ακόμη τι είδους στρατηγική θα ακολουθήσει. Να την αποθαρρύνει επιχειρεί να μη βγαίνει με διαφορετικές απόψεις απέναντί του.

3 Ζητούμενο παραμένει και η συστράτευση στο αντιπολιτευτικό έργο πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Οι τελευταίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είχαν στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη στην προεδρική κούρσα. Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι τώρα πολεμούν τον Σαμαρά. Από την άλλη όμως δεν δείχνουν και καμιά ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθούν με το κόμμα τους. Επικριτικός ήταν μαζί τους και ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. Κ. Γκιουλέκας. «Οποιος αισθάνεται κουρασμένος νομίζω ότι μπορεί να πάει στο σπίτι του να ξεκουραστεί» δήλωσε (real fm). «Κάποιοι απουσιάζουν κι απουσιάζουν ανεπίτρεπτα».

Χέρι χέρι

Ο Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. όχι μόνο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το μεταναστευτικό, αλλά θα καταργήσει και το νόμο αν γίνει κυβέρνηση. Θα ψηφίσει μόνο υπέρ της ψήφου των ομογενών. Λίγο - πολύ θεωρεί «δούρειο ίππο» τη χορήγηση της ιθαγένειας. «Είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα, στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά τους αυτόματα ιθαγένεια και να νομιμοποιούνται έτσι αναγκαστικά και οι γονείς τους», τόνισε.

«Η Ν.Δ. καθιστά απολύτως σαφές ότι επιμένει στη γενική αρχή του κριτηρίου "των μετεχόντων της ημετέρας παιδείας"» ανέφερε και στο υπόμνημα που έστειλε στον Γ. Ραγκούση. «Με τη διευκρίνιση ότι η Παιδεία διατηρεί το χαρακτηρισμό της ως "εθνική". Οι Ελληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". «Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό είναι η ταυτότητά του».

Σε ό,τι αφορά τις επί μέρους ρυθμίσεις, προτείνει «αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και απόκτηση ιθαγένειας» όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

Τι ισχύει σε άλλες χώρες για χορήγηση ιθαγένειας

Ιθαγένεια ύστερα από πέντε ή δέκα χρόνια νόμιμης διαμονής, γνώση της γλώσσας ή και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, αναγνώριση της «ισπανικότητας», «βρετανικότητας» κ.λπ., προβλέπουν οι νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με τα παραδείγματα που επικαλείται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α. Σαμαράς στο υπόμνημα που έστειλε στον Γ. Ραγκούση. Εχουν δικαίωμα κτήσης της ιθαγένειας:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι αλλοδαποί με μόνιμο τόπο κατοικίας τη Γερμανία για οχτώ τουλάχιστον χρόνια, που συντηρούν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους χωρίς να λαμβάνουν κρατική βοήθεια, γνωρίζουν επαρκώς τη γερμανική γλώσσα και πληρούν σειρά άλλων προϋποθέσεων.

ΙΤΑΛΙΑ: Υστερα από 10ετή νόμιμη διαμονή.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Μετά από 10ετή νόμιμη διαμονή, εκτός και αν προέρχονται από πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα τα πορτογαλικά, οπότε το δικαίωμα αποκτάται έπειτα από 6 χρόνια νόμιμης διαμονής.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Υστερα από πέντε έτη νόμιμης διαμονής, εφόσον γνωρίζουν την ολλανδική γλώσσα και τον πολιτισμό και το αποδείξουν σε σχετικές εξετάσεις. Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η Ολλανδία δεν είναι πύλη εισόδου για τους μετανάστες. Οσους δέχεται, τους δέχεται κατόπιν συμφωνιών.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και ΓΑΛΛΙΑ: Επειτα από πέντε έτη διαμονής (που μπορεί να εξηγηθεί από το αποικιοκρατικό παρελθόν τους). Στη Γαλλία δημιουργείται και «υπουργείο Εθνικής Ταυτότητας και Μετανάστευσης» για να λύσει το πρόβλημα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην εθνική ταυτότητα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση των Εργατικών επιλέγει τη στρατηγική ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ταυτότητα της «βρετανικότητας», ως τον ασφαλέστερο τρόπο καταπολέμησης του ρατσισμού, εγκαταλείποντας την προηγούμενη πολυπολιτισμική στρατηγική. Στην Ισπανία έχει, επίσης, υιοθετηθεί η έννοια της «ισπανικότητας».

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση της ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στις χώρες διαμονής, ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Εφόσον ένας γονέας έχει ζήσει εκεί νόμιμα και μόνιμα τουλάχιστον 8 χρόνια, ενώ το jus soli (δίκαιο εδάφους - απόκτηση ιθαγένειας για όσους γεννήθηκαν στη συγκεκριμένη χώρα) δεν καλύπτει τα τέκνα που δεν γεννήθηκαν στη Γερμανία.

ΙΤΑΛΙΑ: Η γέννηση σε ιταλικό έδαφος δεν αποτελεί καν κριτήριο για την κτήση ιταλικής υπηκοότητας, ενώ για τα λοιπά τέκνα απαιτείται συνεχής νόμιμη διαμονή ώς την ενηλικίωση, με δήλωση επιθυμίας για πολιτογράφηση εντός ενός έτους από την ενηλικίωσή τους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Εφόσον ο ένας γονέας είναι μόνιμος κάτοικος για 10 χρόνια (ή 6 χρόνια εάν προέρχεται από τις πρώην πορτογαλικές αποικίες με επίσημη γλώσσα την πορτογαλική), ενώ τα λοιπά τέκνα αποκτούν το δικαίωμα πολιτογράφησης, μόνο εάν ένας απ' τους γονείς έχει αποκτήσει την πορτογαλική υπηκοότητα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Το jus soli παραχωρείται αυτόματα μόνο στην τρίτη γενιά, όχι δηλαδή για τα τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ολλανδία, ενώ για τα λοιπά τέκνα προϋπόθεση είναι η νόμιμη διαμονή μέχρι την ενηλικίωσή τους στη χώρα και υποβολή σχετικής δήλωσης.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Το jus soli παραχωρείται όταν τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μόνιμος κάτοικος.

ΓΑΛΛΙΑ: Αποκτούν την ιθαγένεια ipso jure όταν ενηλικιωθούν, ενώ μπορούν μόνα τους να υποβάλουν αίτηση κτήσης ιθαγένειας στην ηλικία των 16 ετών, αρκεί να γεννήθηκαν και να έζησαν στη Γαλλία για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
Το μεταναστευτικό κύμα του '90 υπενθυμίζει στον Αντ. Σαμαρά η κυβέρνηση