Έντυπη Έκδοση

Υπέρ συνεργασιών, κατά ασύλου ο Κύρκος - Ηχηρές απουσίες από το δείπνο

«Να σπάσουν τα τείχη των αντιπαραθέσεων» ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους ομοτράπεζους στο δείπνο που διοργάνωσε χθες το βράδυ το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος. «Να διαμορφώσουμε ευρύτερες συναινέσεις για να πάει η χώρα μπροστά. Να δούμε τους εθνικούς στόχους που μαζί μπορούμε να υπηρετήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου και πιο πίσω ο Μ. Ανδρουλάκης, χθες στο Ζάππειο, με τον Λ. Κύρκο Ο Γ. Παπανδρέου και πιο πίσω ο Μ. Ανδρουλάκης, χθες στο Ζάππειο, με τον Λ. Κύρκο Ο διοργανωτής της βραδιάς, Λεωνίδας Κύρκος, επανέφερε την πρότασή του για συνεργασία των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις του κέντρου, δηλαδή του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

Απόντες

Το δείπνο διοργανώθηκε στην «Αίγλη» Ζαππείου. Οι προσκεκλημένοι ήταν πρόσωπα που προέρχονται από την πολιτική, τις τέχνες και επιχειρηματίες. Στο δείπνο δεν πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθεί. Δεν παρέστησαν επίσης οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος. Πήγαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή Γ. Βαρβιτσιώτης καθώς και οι υπουργοί Θ. Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, οι βουλευτές Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Ανδρουλάκης κ.ά. Από τον ΣΥΝ εκτός του Φ. Κουβέλη ήταν οι Σπ. Λυκούδης και Δ. Χατζησωκράτης. Ηταν επίσης ο σκηνοθέτης Π. Βούλγαρης, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος και οι επιχειρηματίες Π. Κυριακίδης, Λ. Λαυρεντιάδης και Δ. Μελισανίδης.

Οπως είπε ο Λεωνίδας Κύρκος «η συνεργασία αυτή (σ.σ. των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κέντρου) ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν, όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική Αναγέννηση».

Δήλωσε ότι συμφωνεί με το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και πρότεινε να γίνει «ανακατανομή, ανάπτυξη ή βυθιζόμαστε».

Και μπορεί στο κείμενό του το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς να επέκρινε εμμέσως το ΚΚΕ, ζητώντας από τους εργαζόμενους να «απορρίψουν τους νεο-ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς», ωστόσο περιέγραψε ως «καλό δείγμα της εναλλακτικής μορφής πάλης, την τελευταία απεργία του ΠΑΜΕ (σ.σ. πρόσκειται στο ΚΚΕ)».

«Επιβαλλόμενες»

Είπε, ακόμη, ότι «πρέπει όλοι να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σ' ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη, θα παίρνει υπόψη του ότι πλατιά λαϊκά στρώματα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Λ. Κύρκου για κατάργηση του ασύλου. «Προσωπικά είμαι υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, γιατί αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μικτών ομάδων περιφρούρησης».

Δεν άφησε όμως εκτός κριτικής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «βιαστικούς τάχατες επαναστάτες» που «αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά ΙΙ, ή παίζουν τον ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κερώνοντας το θετικό ρόλο του φόβου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης αναφερόμενος στον Λεωνίδα Κύρκο είπε πως «υποστηρίζει ότι η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται, σε ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού κέντρου».

Παπαρήγα και ΣΥΝ

Η Αλέκα Παπαρήγα κλήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη να σχολιάσει την πρωτοβουλία του Λ. Κύρκου. Οπως είπε «όταν ο κ. Κύρκος μιλάει για εθνική συνεννόηση, για συναίνεση, δεν εννοεί σε καμία περίπτωση το ΚΚΕ, γιατί ακριβώς θέλει να αποκλείσει μια ριζοσπαστική, αγωνιστική, λαϊκή γραμμή».

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας (ο Α. Τσίπρας δεν είχε προσκληθεί), όταν ρωτήθηκε για το χθεσινό δείπνο διαχώρισε την πολιτική του κόμματος του από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Οπως είπε «με την αριστερή προγραμματική μας αντιπολίτευση δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, απέναντι στις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση».

* Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο Λ. Κύρκος αισθάνθηκε αδιαθεσία και διεκομίσθη σε νοσοκομείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΝ
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Δημ. Παπαδημούλης: Δέσμευσή μας η προγραμματική αντιπολίτευση