Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

Στον εισαγγελέα για να πάρουν το βρέφος

Καταγγελία γονιών για παράνομη κατακράτηση σε γνωστό ιδιωτικό μαιευτήριο της νεογέννητης κόρης τους προκάλεσε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με τον αρμόδιο εισαγγελέα να διατάσσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με τον χαρακτηρισμό της κατεπείγουσας.

Σε βάρος των υπευθύνων του νοσοκομείου κατατέθηκε προχθές το βράδυ μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα από τη μητέρα του νεογνού καθώς -όπως καταγγέλλεται- είχε εξαντληθεί κάθε περιθώριο συνεννόησης με διοικητικό προσωπικό και γιατρούς, που «αρνούνταν να μας δώσουν το παιδί υποστηρίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει στη θερμοκοιτίδα για δέκα ημέρες, χωρίς όμως να μας εξηγούν τον λόγο».

Οταν όμως -λένε οι γονείς- «υποβάλαμε μήνυση για παράνομη κατακράτηση της κόρης μας», οι υπεύθυνοι -που επέμεναν για την αναγκαιότητα της θερμοκοιτίδας (σ.σ. κοστίζει περί τα 300 ευρώ η κάθε ημέρα παραμονής), ανέκρουσαν πρύμναν και εμφανίστηκαν να διαβεβαιώνουν τις αστυνομικές αρχές, πλέον, ότι «είναι σταθερό κι αν όλα πάνε καλά μπορούμε αύριο (σ.σ. χθες) να το πάρουμε».

Σοκαριστική είναι η καταγγελία της μητέρας του βρέφους Χ.Μ., λεχώνας λίγων ημερών και μάλιστα χειρουργημένης, καθώς υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, η οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι για ένα 24ωρο μετά τη γέννα ουδείς ήταν σε θέση να τη διαβεβαιώσει αν το νεογνό ήταν καλά στην υγεία του.

«Τους ρωτούσα αν ζει και η απάντηση ήταν "λείπει ο υπεύθυνος, θα σας πούμε αύριο"», υποστηρίζει.

Αναφέρει στη μήνυσή της:

«...Γέννησα στις 06/01/2010. Οπως συμβαίνει συνήθως, πολλά παιδιά μετά από καισαρική παρουσιάζουν ελαφρά ταχύπνοια και γι' αυτό το παιδί μου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του μαιευτηρίου. Μετά από μια ημέρα νοσηλείας στη Μονάδα, μας είπαν ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της ταχύπνοιας, που ήταν η αιτία εισαγωγής. Εκτοτε και μέχρι σήμερα (προχθές το βράδυ) το παιδί παραμένει στη θερμοκοιτίδα και σιτίζεται με δικό μου γάλα απ' ό,τι πληροφορούμαι, καθώς δεν μου επιτρέπουν να το δω. Από την πρώτη ημέρα της εισαγωγής του, οι γιατροί αρνούνταν να με ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας του.

Απ' όταν είδαμε στις 08/01 ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και παρέμενε στη θερμοκοιτίδα για άγνωστο λόγο και χωρίς να μας έχουν αιτιολογήσει, αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Παίδων, όπου γνωρίζαμε και εμπιστευόμαστε το τμήμα που παρακολουθεί νεογνά. Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ μας είπαν ότι δεν μπορούν να προβούν σε μεταφορά παρά μόνο αν το μαιευτήριο δηλώνει πληρότητα ή αδυναμία να χειριστεί ένα ιατρικό πρόβλημα, γιατί υπάρχει έλλειψη στις κλίνες και σχετική συμφωνία Δημοσίου με ιδιωτικά μαιευτήρια. Παρακάλεσα να ετοιμάσουν το παιδί να βγει με μένα σήμερα που έπαιρνα εξιτήριο, όμως το αρνήθηκαν ρητά. Ρώτησα αν διατρέχει κίνδυνο, μου είπαν «όχι, μην ανησυχείς, γιατί δεν το αφήνεις εδώ να το βλέπουμε;»...

Από την πλευρά της, υπεύθυνη του νοσοκομείου υποστήριξε εξεταζόμενη από αστυνομικό ότι «οι γονείς είχαν πλήρη και σωστή ενημέρωση».

Η δικηγόρος των γονέων, που έσπευσε στο νοσοκομείο και τους παραστάθηκε στην υποβολή της καταγγελίας, Ηλέκτρα Κούτρα, δήλωσε στην «Ε»:

«Είναι σημαντικό να δίνεται στους γονείς ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση υγείας των νεογνών, που για οποιονδήποτε λόγο εισάγονται στις ΜΕΝΝ. Το δικαίωμα των γονέων ν' αποφασίσουν σε ποιο γιατρό θ' αναθέσουν τη θεραπεία του παιδιού τους, εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος ζωής από τη μετακίνηση, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο.

Δυστυχώς, το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις μετακινήσεις βρεφών από ΜΕΝΝ δεν ευνοεί την ακώλυτη άσκηση των γονεϊκών δικαιωμάτων, δημιουργεί ομιχλώδες και αμφίβολης συνταγματικότητας τοπίο, που μπορεί να οδηγήσει τον εκάστοτε υπεύθυνο ιατρό της Μονάδας σε παρεξήγηση της έκτασης της "εξουσίας" του πάνω στα βρέφη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ