Έντυπη Έκδοση

Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ κυρίως την TV.

Περισσότερο απ' τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Τα διαφημιστικά πακέτα απ' το 2009 μειώνονται δραματικά. Και σχεδόν όλα τα κανάλια «μπαίνουν μέσα», είναι ελλειμματικά. Δεν θέλω να γίνω Κασσάνδρα, αλλά (απ' όσα μαθαίνω) πριν απ' το Πάσχα θα 'χουμε μαζικές απολύσεις. Ενα σχέδιο που συζητιέται είναι να απολυθούν παιδιά τεχνικοί απ' τα τηλεοπτικά συνεργεία, και τα μεγάλα κανάλια να κάνουν κοινή εταιρεία που να τροφοδοτεί τις ειδήσεις. Η εικόνα στα ρεπορτάζ να 'ναι ίδια και να διαφέρουν μόνο στους παραθυράκηδες.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ηλεκτρονικών συσκευών, και δη τηλεοράσεων, δεν ξεφεύγει απ' αυτόν τον κανόνα. Η εταιρεία ερευνών DisplaySearch έδωσε στη δημοσιότητα δυσοίωνες προβλέψεις: οι πωλήσεις τηλεοράσεων LCD θα μειωθούν κατά 16% μέσα στο 2009. Απ' το 2000, που εμφανίστηκαν πρώτη φορά οι επίπεδες οθόνες, μόνο φέτος πρόκειται να πέσουν σε πωλήσεις. Γι' αυτό και οι κατασκευαστές ρίχτηκαν με τα μούτρα στη δουλειά. Φτιάχνουν μοντέλα πιο εξελιγμένα και ανταγωνιστικά. Για να δελεάσουν το κοινό προσθέτουν προγράμματα που κατεβάζουν ταινίες απ' το διαδίκτυο και διευρύνουν τις δυνατότητες διαδραστικότητας του μέσου.

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ που θα βγουν στο εμπόριο θα επιτρέπουν στο θεατή την άμεση και γρήγορη σύνδεση με το ίντερνετ. Επίσης, θα μπορούν να αναπαράγουν βίντεο (γνωστό και ως streaming), αλλά και να προβάλλουν φωτογραφίες, βίντεο απ' το YouTube και οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό υλικό απ' το διαδίκτυο μέσω ευρυζωνικής σύνδεσης. Ολα θα είναι πιο απλά και προσιτά.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ προσανατολίζονται και στη δημιουργία «πράσινων» τηλεοράσεων. Που θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Με το λανσάρισμα των νέων οικολογικών τηλεοπτικών συσκευών, οι εταιρείες ελπίζουν στην τόνωση της αγοράς και στην αύξηση των πωλήσεων.

ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50 κάποιοι οραματίστηκαν για πρώτη φορά την τρισδιάστατη τηλεόραση. Μέσα στο 2009 το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Ορισμένα μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν αυτήν τη χρονιά θα προβάλλουν υψηλής ανάλυσης τρισδιάστατες εικόνες. Σε λίγα χρόνια θα βγάλουν και τηλεοράσεις με ενσωματωμένη εσπρεσιέρα!

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των Ηλεκτρονικών» προειδοποιεί: μην πετάτε τις παλιές τηλεοράσεις! Ανακυκλώστε τις. Την ώρα που ξεφορτώνεσαι το αρχαίο μοντέλο για να πάρεις το σένιο, με την οθόνη plasma, θυμήσου: αν δεν το ανακυκλώσεις, θα προσθέσεις ένα ακόμη τοξικό απόβλητο στο περιβάλλον. Η οργάνωση ενημερώνει με εκστρατείες για τα επικίνδυνα υλικά των ηλεκτρονικών συσκευών. Οι τηλεοράσεις και οι οθόνες παλιών υπολογιστών είναι φτιαγμένες από τοξικά υλικά, όπως μόλυβδο, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον. Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζουν ότι 100 εκατ. τηλεοράσεις καταλήγουν άχρηστες και παραπεταμένες σε κάποια χωματερή.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΕΙΧΕ ο Σταμάτης Μαλέλης. Εβαλε την Πετρούλα να πει με νάζι και σκέρτσο το δελτίο καιρού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οσοι τον κοροϊδέψουν, ας το ξανασκεφτούν. Παντού για την Πετρούλα μιλάνε. Θεά! Απαιχτη κι αμάσητη είναι. Πολύ μ' αρέσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης