Ηλεκτρονική Έκδοση

Χειρόγραφα του 12ου αιώνα απέσπασαν το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών

Ένα πολυετές ερευνητικό έργο και η έκδοσή του σε τόμους απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για τη κριτική έκδοση των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, που έζησε στην Κύπρο από το 1134 ως το 1220.

Από τη βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών Από τη βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών Η έκδοση είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διήρκησε 15 χρόνια, από το 1994 ως το 2009. Περιλαμβάνει πέντε πολυσέλιδους τόμους και έναν έκτο με Ευρετήρια και αποτελεί συμβολή στην ιστορία της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Στη διάρκεια της έρευνας συγκεντρώθηκαν 4.500 χειρόγραφα φύλλα του Αγίου Νεοφύτου και, μαζί με τη σχετική βιβλιογραφία και τα επιστημονικά στοιχεία αξιοποιήθηκαν από Συντονιστική Επιτροπή που αποτελούν οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Νίκος Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Καραβιδόπουλος, ο αείμνηστος Δημήτρης Τσάμης και ο Χρήστος Οικονόμου, ως Γενικός Συντονιστής του προγράμματος.

Η εξάτομη έκδοση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου Πάφου-Κύπρου, με τίτλο: «Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Συγγράμματα» εκδόθηκε με χρηματοδότηση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεοφύτου της Πάφου.

Στην εκδοτική ομάδα συμμετείχαν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, Γιάννης Στεφανής, Παναγιώτης Σωτηρούδης, Βασίληςς Κατσαρός, Νίκη Παπατριανταφύλλου-Θεοδωρίδη, Αλεξάνδρα Σωτηρούδη της Φιλοσοφικής Σχολής και Βασίλης Ψευτογκάς, Θεόδωρος Γιάγκου της Θεολογικής Σχολής.

Με τα ευρετήρια Βιβλικών και Πατερικών χωρίων ασχολήθηκαν οι καθηγητές Γιάννης Γαλάνης, Δημήτρης Καϊμάκης, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Συμεών Πασχαλίδης, Χρήστος Αραμπατζής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ τα ευρετήρια ονομάτων και πραγμάτων κατάρτισε ο Δρ.Κωνσταντίνος Σιαμάκης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός