Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αστυνόμευση γαβ γαβ

Την ενεργοποίηση του νόμου για τη χρησιμοποίηση αστυνομικών σκύλων, που είχε εξαγγείλει και η προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο. Το πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών με αστυνομικούς σκύλους θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Τους 30 θα φτάσουν οι αστυνομικοί σκύλοι Τους 30 θα φτάσουν οι αστυνομικοί σκύλοι Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η δραστηριότητα των αστυνομικών σκύλων περιπολίας αφορά την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων, τη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων, τη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων προς αποτροπή απόδρασης, τη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης την καταδίωξη και σύλληψη ατόμων που τελούν αυτόφωρα εγκλήματα, ενώ επισημαίνεται ότι δεν θα διατίθενται σε πορείες και συγκεντρώσεις.

Αυτές τις μέρες, στην πρώτη φάση του προγράμματος εκπαιδεύονται 6 αστυνομικοί σκύλοι, καθώς και ισάριθμοι αστυνομικοί στους οποίους θα απονεμηθεί η ειδικότητα του συνοδού-χειριστή αστυνομικού σκύλου περιπολίας.

Για την εκπαίδευση των 6 αστυνομικών σκύλων περιπολίας έχουν διατεθεί εκπαιδευτές από την Ελληνική Αστυνομία, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και δύο Γερμανοί εκπαιδευτές από την Αστυνομία του Μονάχου.

Το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε σε ειδικό κέντρο και την περίοδο αυτή είναι σε εξέλιξη το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης που αφορά την προσαρμογή των αστυνομικών σκύλων σε εξωτερικούς χώρους και ειδικότερα σε χώρους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», στα δικαστήρια της πρώην Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σε Θήβα, Τανάγρα, Κορωπί, σε σταθμούς του μετρό, στο Παλαιό Ψυχικό, στο Ολυμπιακό Στάδιο και σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης των Αθηνών. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Αμέσως μετά την εκπαίδευση των πρώτων αστυνομικών σκύλων περιπολίας θα επακολουθήσουν άλλες δύο εκπαιδευτικές σειρές, με σκοπό να εκπαιδευθούν και να διατεθούν για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας συνολικά 30 αστυνομικοί σκύλοι με ισάριθμους συνοδούς.

Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας θα υπαχθούν στα τμήματα πεζών περιπολιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ενισχύσουν τις δράσεις εμφανούς αστυνόμευσης, στο πλαίσιο των νέων εναλλακτικών σχεδίων πρόληψης και αποτροπής της εγκληματικότητας που επιχειρούνται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η χρήση αστυνομικών σκύλων από αστυνομίες ορισμένων χωρών είναι ευρέως διαδεδομένη, κυρίως για την αποτροπή της βίας στους αθλητικούς χώρους και σε ό,τι αφορά τις μαζικές εκδηλώσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)