Έντυπη Έκδοση

Ο ΥΠ.ΠΟ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ 10 ΕΚ. ευρώ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Μείωση κόστους και τέλος στις στρατιές συμβούλων

Κατάργηση των θέσεων των δύο εντεταλμένων συμβούλων στην ΕΡΤ, μη ανανέωση συμβάσεων των 14 ειδικών συμβούλων και 68 συμβασιούχων, μείωση αμοιβών από 5% έως και 50%, συμμάζεμα σε πρώτη φάση κόστους μικτών και εξωτερικών παραγωγών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Πρόκειται για τις ενέργειες των πρώτων περίπου 50 ημερών από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της δημόσιας τηλεόρασης, που όπως είπε θα αποφέρουν μείωση κόστους κατά 10 εκατομμύρια ευρώ. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι η νέα διοίκηση, τα ονόματα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα προχωρήσει και σε περαιτέρω περικοπές ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός και μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ.

«Κληρονομήσαμε -τόνισε- πολύ κακή κατάσταση» που οφείλεται σε «αναξιοκρατία και σπατάλες, υπαλλήλους που αμείβονται με υπέρογκα ποσά και άλλους που δεν έρχονται». Σε αυτήν τη φάση, το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ περιέκοψε συνολικά από αμοιβές, μείωση συμβάσεων κατά 20% και κατάργηση θέσεων 6.905.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι από την επαναξιολόγηση μικτών και εξωτερικών παραγωγών θα εξοικονομηθούν άλλα περίπου 3.000.000 ευρώ.

Δεν θέλησε να δώσει παραδείγματα υψηλόμισθων στελεχών της ΕΡΤ και της μείωσης που έγινε. «Η δημοσιοποίηση μισθών είναι παράνομη. Προσωπικά θεωρώ ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ πρέπει να δημοσιοποιούν τους μισθούς τους, θα το κοιτάξουμε στο πλαίσιο του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για διαφάνεια σε όλα. Η ΕΡΤ είναι αγαθό και στόχος μας είναι να του δοθεί αξία και όχι να απαξιωθεί». Τόνισε ότι δυστυχώς οι συμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν για «ρουσφέτια ή ως προσπάθεια χειραγώγησης δημοσιογράφων». Στόχος της νέας διοίκησης, όπως είπε, θα είναι το πρόγραμμα (ενημέρωση, ψυχαγωγία, δημόσιος διάλογος), νέο οργανόγραμμα και η αξιολόγηση του οργανισμού. Κάτι που σημαίνει ότι θα ερευνηθεί πόσο μόνιμο προσωπικό απαιτείται ενώ συμβασιούχοι θα χρησιμοποιούνται περιορισμένα σε έκτακτες ανάγκες. Ολα αυτά βέβαια για την ώρα βρίσκονται επί χάρτου και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Διότι όλοι συνήθως στην ΕΡΤ ξεκινούν με καλές προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα καταλήγουν σε καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, βόλεμα ημετέρων κ.ά.

Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για ενίσχυση της ψηφιακής ΕΡΤ, ενώ όταν ρωτήθηκε τι γίνεται με τα περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ για τα ψηφιακά προγράμματα, που έχουν παραδοθεί αλλά οι παραγωγοί τους δεν έχουν πληρωθεί, απάντησε ότι συζητά με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, ενώ δεσμεύτηκε ότι έτσι κι αλλιώς η ΕΡΤ θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Για τον υπό παραίτηση πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, εξήγησε ότι εξακολουθεί να αμείβεται καθώς δεν έχει διακοπεί η συνεργασία όπως προβλέπεται μέχρι και την αντικατάστασή του. Αναφερόμενος στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή ειδήσεων Γιώργου Λαμπράκου, εξήγησε ότι «είχε υπογράψει πριν από τις εκλογές ότι δεν πληρώνεται από άλλο δημόσιο φορέα, κάτι που στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν ψευδές». Παρόμοιος έλεγχος θα γίνει και για το υπόλοιπο προσωπικό.

Για τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΕΡΤ, είπε ότι πρέπει να διαθέτουν καλή γνώση διοίκησης, περιεχομένου και τεχνολογίας, καθώς και να διαθέτουν πολιτικό κριτήριο ώστε να υπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική για την ΕΡΤ που πρέπει να είναι εργαλείο ανάπτυξης της χώρας. Ο πρόεδρος θα έχει τη γενική στρατηγική και ο διευθύνων σύμβουλος την καθημερινή διαχείριση. Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επέμεινε ότι «μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού δεν μπορεί να υπάρχει κόντρα», όταν ρωτήθηκε για τις σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Και με τους συναρμόδιους υπουργούς -πρόσθεσε- η συνεργασία είναι αρμονική». Οταν ρωτήθηκε ποιος έχει την ευθύνη για την επιλογή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, απάντησε «αυτός που υπογράφει», εννοώντας προφανώς τον εαυτό του, μόνο που τις συγκεκριμένες αποφάσεις συνυπογράφει και ο υπουργός Οικονομικών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)