Έντυπη Έκδοση

Γρίπη: βλέπουν δεύτερο κύμα

Η συμπεριφορά του ιού της νέας γρίπης παραμένει απρόβλεπτη γι' αυτό και δεν αποκλείεται η εμφάνιση ενός δεύτερου πανδημικού κύματος της νέας γρίπης το επόμενο διάστημα, ενώ μπορεί και να παραμείνει η δραστηριότητα της γρίπης στα σημερινά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ως προς τα κρούσματα και τους θανάτους.

Τα παραπάνω επισήμανε χθες η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, τονίζοντας ότι πλέον δεν ανιχνεύονται σχεδόν καθόλου περιστατικά της κοινής εποχικής γρίπης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει 16.763, ενώ 807 νέα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν την τελευταία εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, περίπου τα μισά από τα θετικά δείγματα που αναλύουν τα ειδικά εργαστήρια ανήκουν στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα εποχικής γρίπης.

Εως και σήμερα 671 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή απλούς θαλάμους νοσηλείας με επιπλοκές της νέας γρίπης (κατά κανόνα πνευμονία). Από αυτούς οι 93 έχασαν τη ζωή τους. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλός σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και είναι θέμα υπό διερεύνηση από τους ειδικούς.

Τους ειδικούς προβληματίζει και η μικρή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθώς μόνο το 3,5% έχει κάνει το εμβόλιο για τη νέα γρίπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση