Έντυπη Έκδοση

Στρες, εφηβεία, ποιότητα ζωής και ψυχική υγεία

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και περίπου 550.000 στη χώρα μας πάσχουν από κατάθλιψη;

Οτι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 οι ψυχικές ασθένειες θα είναι οι δεύτερες σε συχνότητα εμφάνισης ασθένειες μετά τις καρδιακές παθήσεις; Τι γνωρίζουμε για το πλήθος των ψυχικών διαταραχών, τη βιολογική τους βάση και τις πολλαπλές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους; Για το πώς αντιμετωπίζουν οι «πολιτισμένες» κοινωνίες μας τους ψυχικά ασθενείς; Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένταξή τους;

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) του ΕΙΕ, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει σε θέματα υγείας τα νέα επιστημονικά δεδομένα που έχει αποφέρει η έρευνα στη Συστημική και Υπολογιστική Βιολογία, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Ειδική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης (ΕΜΑΕΕ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και με την Α' και Β' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύκλο ομιλιών για την ψυχική υγεία. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο ομιλιών που εδώ και χρόνια πραγματοποιεί το ΕΙΕ στο πλαίσιο των εξαιρετικά επιτυχημένων μορφωτικών εκδηλώσεών του με τον γενικό τίτλο «Επιστήμης Κοινωνία».

Στόχος των φετινών ομιλιών που ξεκινούν με το νέο έτος, είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για τρέχοντα και άκρως επίκαιρα θέματα όπως: Ο μύθος του γενετικού προκαθορισμού στις ψυχικές νόσους, το στρες και η κατάθλιψη, το κοινωνικό στίγμα της ψυχικής ασθένειας, η ευθραυστότητα της εφηβείας, η ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία, η θεραπευτική αντιμετώπιση στις ουσιοεξαρτήσεις, η ποιότητα ζωής, η ψυχική υγεία και η τέχνη.

Ετσι, κάθε Τρίτη, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, στις 19.30, διαπρεπείς επιστήμονες από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους -βιολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί- θα παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τις σύγχρονες απόψεις της ειδικότητάς τους για τις ψυχικές διαταραχές. Την ερχόμενη Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη κατά σειρά ενότητα ομιλιών, με θέματα: Στρες και κατάθλιψη, Σχιζοφρένεια: αιτιοπαθολογία/θεραπεία, Αγχώδεις διαταραχές και πανικός. Συντονίζει ο Φραγκίσκος Κολίσης, καθηγητής ΕΜΠ και διευθυντής του ΙΒΕΒ/ΕΙΕ.

Info: Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας», 19.30. Είσοδος ελεύθερη. Πριν από την έναρξη των ομιλιών, στις 18.00, γίνεται προβολή τριών επιστημονικών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Τηλ. 210-7273501 και 516, www.eie.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική